Witam,
nie mam dużego doświadczenia z bazami i będe wdzięczny za każdą radę.
Utworzyłem prostą bazę, wysłałem do kolegi on ją zmodyfikował (głównie formularz) i teraz nie można nic wpisać, usunąc danych itd. A formularz oraz tabela są wyłącznie do odczytu. Jak pozbyć się tego absurdalnego ustawienia? Przy tworzeniu bazy zezwoliłem na pełną możliwośc obróbki danych przez wszystkich użytkowników...
Bardzo dziękuję za pomoc
Formularz tylko do odczytu
Formularz tylko do odczytu
OpenOffice 3.1.1, Windows XP
Re: Formularz tylko do odczytu
Najprostsza możliwość to usunięcie z atrybutów pliku właściwości ,,tylko do odczytu'', o ile jest ustawiona.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Oczywiście od tego zacząłem... To nie toJan_J pisze:Najprostsza możliwość to usunięcie z atrybutów pliku właściwości ,,tylko do odczytu'', o ile jest ustawiona.
Dziękuję za odpowiedź
Jak eksportować bazę do MS Access? Opcja eksportuj jest nieaktywna a zapisać można tylko w formacie openoffice...
OpenOffice 3.1.1, Windows XP
-
Sprawa jest bardzo prosta, trzeba:
1. otworzyć formularz w trybie projektu.
2. Włączyć nawigator formularza
3. w nawigatorze pod folderem Formularze znajduje się domyślnie ikonka "MainForm" lub "inna jeśli nadałeś jakąś nazwę formularzowi"
4. wybieramy właściwości
5. zakładka dane
6. zmieniamy wartości "Zezwalaj na modyfikowanie"
i wszystko gotowe.
1. otworzyć formularz w trybie projektu.
2. Włączyć nawigator formularza
3. w nawigatorze pod folderem Formularze znajduje się domyślnie ikonka "MainForm" lub "inna jeśli nadałeś jakąś nazwę formularzowi"
4. wybieramy właściwości
5. zakładka dane
6. zmieniamy wartości "Zezwalaj na modyfikowanie"
i wszystko gotowe.
PAWEL
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
A czy twój kolega w ramach modyfikowania nie usunął przypadkiem kluczy głównych z bazy, jako nie potrzebnych?adamu82 pisze:Witam,
nie mam dużego doświadczenia z bazami i będe wdzięczny za każdą radę.
Utworzyłem prostą bazę, wysłałem do kolegi on ją zmodyfikował (głównie formularz) i teraz nie można nic wpisać, usunąc danych itd. A formularz oraz tabela są wyłącznie do odczytu. Jak pozbyć się tego absurdalnego ustawienia? Przy tworzeniu bazy zezwoliłem na pełną możliwośc obróbki danych przez wszystkich użytkowników...
Bardzo dziękuję za pomoc
OpenOffice 2.4/3.1 na Ubuntu
Mam ten sam problem, zakładam nawet nową bazę i formularze mam tylko do odczytu. A wszystko było ok...Jedynie co kombinowałem bo potrzebowałem to http://user.services.openoffice.org/pl/ ... f=13&t=354 skorzystałem z tego makra. Sprawdzłem tak jak pisał przez pawel00_17 i nic jest tam ustawione prawidłowo...
OpenOffice 3.1