Formularz tylko do odczytu

Użytkowanie programu bazodanowego
adamu82

Formularz tylko do odczytu

Post autor: adamu82 »

Witam,
nie mam dużego doświadczenia z bazami i będe wdzięczny za każdą radę.

Utworzyłem prostą bazę, wysłałem do kolegi on ją zmodyfikował (głównie formularz) i teraz nie można nic wpisać, usunąc danych itd. A formularz oraz tabela są wyłącznie do odczytu. Jak pozbyć się tego absurdalnego ustawienia? Przy tworzeniu bazy zezwoliłem na pełną możliwośc obróbki danych przez wszystkich użytkowników...

Bardzo dziękuję za pomoc :)
OpenOffice 3.1.1, Windows XP
Jan_J

Re: Formularz tylko do odczytu

Post autor: Jan_J »

Najprostsza możliwość to usunięcie z atrybutów pliku właściwości ,,tylko do odczytu'', o ile jest ustawiona.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
adamu82

Post autor: adamu82 »

Jan_J pisze:Najprostsza możliwość to usunięcie z atrybutów pliku właściwości ,,tylko do odczytu'', o ile jest ustawiona.
Oczywiście od tego zacząłem... To nie to
Dziękuję za odpowiedź

Jak eksportować bazę do MS Access? Opcja eksportuj jest nieaktywna a zapisać można tylko w formacie openoffice...
OpenOffice 3.1.1, Windows XP
pawel00_17

Post autor: pawel00_17 »

Sprawa jest bardzo prosta, trzeba:
1. otworzyć formularz w trybie projektu.
2. Włączyć nawigator formularza
3. w nawigatorze pod folderem Formularze znajduje się domyślnie ikonka "MainForm" lub "inna jeśli nadałeś jakąś nazwę formularzowi"
4. wybieramy właściwości
5. zakładka dane
6. zmieniamy wartości "Zezwalaj na modyfikowanie"

i wszystko gotowe. :D
PAWEL
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
kraf101

Post autor: kraf101 »

adamu82 pisze:Witam,
nie mam dużego doświadczenia z bazami i będe wdzięczny za każdą radę.

Utworzyłem prostą bazę, wysłałem do kolegi on ją zmodyfikował (głównie formularz) i teraz nie można nic wpisać, usunąc danych itd. A formularz oraz tabela są wyłącznie do odczytu. Jak pozbyć się tego absurdalnego ustawienia? Przy tworzeniu bazy zezwoliłem na pełną możliwośc obróbki danych przez wszystkich użytkowników...

Bardzo dziękuję za pomoc :)
A czy twój kolega w ramach modyfikowania nie usunął przypadkiem kluczy głównych z bazy, jako nie potrzebnych?
OpenOffice 2.4/3.1 na Ubuntu
kseweryn

Post autor: kseweryn »

Mam ten sam problem, zakładam nawet nową bazę i formularze mam tylko do odczytu. A wszystko było ok...Jedynie co kombinowałem bo potrzebowałem to http://user.services.openoffice.org/pl/ ... f=13&t=354 skorzystałem z tego makra. Sprawdzłem tak jak pisał przez pawel00_17 i nic jest tam ustawione prawidłowo...
OpenOffice 3.1
ODPOWIEDZ