wyszukaj.pionowo w pliku z wieloma zakładkami

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
mdudek

wyszukaj.pionowo w pliku z wieloma zakładkami

Post autor: mdudek »

Witam,
Mam następujący problem: dla danego numeru faktury chcę znaleźć numer projektu i kwotę. Mam 2 pliki. W 1-szym mam tabele z numerem faktury, kwotą faktury i opisem. Dla danego numeru FV, chcę znaleźć numer projektu i kwotę (aby porównać) z kolumn w 2-im pliku z wieloma (ok. 30) zakładkami. Zakładki odpowiadają projektom. Nie wiem, w której zakładce (projektu) dana faktura może być opisana.W każdej zakładce projektowej układ kolumn wygląda tak samo. Mogłabym to robić ręcznie - na zasadzie po numerze faktury szukać "znajdż w w skoroszycie" i wydobywać tę informację z tabeli, która mnie interesuje, ale chciałabym to przyśpieszyć. Zdarza się że dana faktura jest podzielona między kilka zakładek (projektów) i wówczas również kwota jest podzielona. Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić? Skonsolidować jakoś dane i wyszukiwać po numerze fv? czy jest opcja "wyszukaj.pionowo" w pliku? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Open Office 4.0.1 na Windows 8.1
tury

Re: wyszukaj.pionowo w pliku z wieloma zakładkami

Post autor: tury »

Witam,

Moim zdaniem łatwo będzie zrobić "wyszukiwarkę" interesujących Cię danych.
Przykład zawiera mechanizm rozwiązania można go umieścić w istniejącym arkuszu lub stworzyć nowy.
Zmieniając formuły będziesz mogła odwołać się do interesujących Cię zakresów zarówno w pliku w którym pracujesz jak i w zewnętrznym.
Mechanizm można łatwo rozbudować o podawanie dodatkowych informacji.

Pozdrawiam
Załączniki
wyszukiwarka.ods
(12.75 KiB) Pobrany 258 razy
Apache Office 4.0.1
Windows XP Pro SP3
ODPOWIEDZ