zautomatyzowaniu arkusza

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
lemi

zautomatyzowaniu arkusza

Post autor: lemi »

Witam,
próbuję pomóc małżonce - księgowej w zautomatyzowaniu arkusza i natrafiłem na problem z którym sobie nie potrafię poradzić. Polega to na rzeczy następującej: dwa arkusze "faktury" i "płatności" powinny w sumie dawać trzeci "podstawowy". Arkusze "faktury" i "płatności" powiązane są z arkuszem "kursyNBP" ściąganym raz w miesiącu. Problem jest taki, że do jednej faktury występują dwie a nawet cztery raty spłaty (z różnych dni,a czasem z różnych miesięcy). Arkusz "podstawowy" powinien być generowany na podstawie "faktury" i "płatności" automatycznie i dawać możliwość wyliczania tzw różnic kursowych (co by to nie znaczyło). Z prostą częścią arkusza sobie dałem radę, ale poległem na wyszukiwaniu i stąd moje wołanie o pomoc lub przekierowanie bo może przeoczyłem a rozwiązanie już opisano.
Załączam projekt tego arkusza
roznice_kursowe_demo.ods
(17.02 KiB) Pobrany 173 razy
Za pomoc z góry dziękuję.
OpenOffice 4.1 na Windows Vista
tury

Re: zautomatyzowaniu arkusza

Post autor: tury »

Witam,
tutaj robiłem coś podobnego:
https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... f=9&t=2656
może znajdziesz coś co ci pomoże.
Jeżeli będę miał chwile to posiedzę nad twoim problemem i może coś wymyśle.

Pozdrawiam
Apache Office 4.0.1
Windows XP Pro SP3
lemi

Post autor: lemi »

Dzięki za zainteresowanie, ale chyba nie dokładnie o to mi chodziło. Opiszę dokładniej:
- arkusze wyjściowe to kursy, faktury, płatności.
- arkusz wynikowy to podstawowy; są do tego wykorzystywane dane z w/w arkuszy wyszukiwane wg daty i nr faktury. i wszystko byłoby proste gdyby nie fakt tzw płatności częściowych tzn do jednego nr faktury powstaje dwie do czterech płatności (w różnych dniach) i dlatego prosta funkcja WYSZUKAJ głupieje.
- poza tym nie sposób przewidzieć w ilu liniach będą się mieścić dane dotyczące jednego nr faktury. A te różnice kursowe są liczone dla każdej płatności osobno.
W związku z opisanymi czynnościami potrzebne jest:
?- sposób wyszukiwania uwzględniający kilka wierszy o tym samym parametrze(nr faktury)
?- makro dodające wiersze po wykryciu płatności częściowej, oczywiście ze skopiowanymi formułami z poprzedniego wiersza.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie próby i sugestie.
OpenOffice 4.1 na Windows Vista
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Czyli filtrowanie na podstawie klucza obcego.
Typowe zadanie, które łatwiej jest wykonać w relacyjnej bazie danych niż w arkuszu.
Myśląc o pisaniu makr chcesz tworzyć od nowa maszynerię, która w systemach relacyjnych istnieje z założenia.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ