zliczanie długu z poprzednich wizyt

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
dentopolis

zliczanie długu z poprzednich wizyt

Post autor: dentopolis »

mam listę pacjentów. na początku dnia dopisuję pacjentów którzy przyjdą. niektórzy mają dług z poprzednich wizyt. chciałbym aby mi wyświetlił sumę długu po wpisaniu imienia i nazwiska. jak to zrobić?
Załączniki
pytanie.ods
(32.17 KiB) Pobrany 134 razy
LibreOffice 7.6
Minio

Re: zliczanie długu z poprzednich wizyt

Post autor: Minio »

SUMA.JEŻELI.

Dla komórki D6 (tej, przy której chcesz mieć 50 w przykładowym pliku), dla długów z poprzedniego miesiąca, formuła wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

SUMA.JEŻELI('07'.$B$2:$B$5;B6;'07'.$D$2:$D$5)
Kolejne miesiące (arkusze) robisz w analogiczny sposób, wszystkie uzyskane wyniki sumując (łącząc spójnikiem „+”).
Jeżeli nie chcesz wywoływać osobnej funkcji dla każdego arkusza, musiałbyś zmienić strukturę w taki sposób, aby wszystkie informacje o długach przechowywać w jednym arkuszu.

Oczywiście będzie to działać tak długo, jak długo spełnione jest założenie o unikatowości identyfikatorów (wartości w kolumnie „pacjent”). Jeżeli, tak jak przypuszczam, są tam imiona i nazwiska, to masz względnie dużą szansę na pojawienie się duplikatów (dwóch różnych pacjentów o tym samym imieniu i nazwisku).
Unikatowym identyfikatorem człowieka w Polsce jest numer PESEL, o ile masz do niego dostęp.
W warunkach internetowych często za unikatowy identyfikator przyjmuje się adres e-mail.
Od biedy unikatowym identyfikatorem może być połączenie imienia i nazwiska z datą urodzin. Nie jest on unikatowy formalnie, ale szanse na duplikat są raczej niewielkie.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
tury

Re: zliczanie długu z poprzednich wizyt

Post autor: tury »

Witam,

Minio rozwiązanie jest dobre jeżeli zakładasz że pacjent z długiem od razu go reguluje przy następnej wizycie, oraz w danym miesiącu przychodzi tylko 1 raz.
Bo co na przykład w przypadku gdy te 50 z poprzedniego miesiąca nie zostało spłacone i dług wzrósł o kolejne 50 ? Czyli przy trzeciej wizycie pacjent powinien mieć już 100 długu. Jak dla mnie obliczanie wartości długu (total) powinno się znajdować w kolumnie obok bo nie masz gdzie dopisać narastającego zadłużenia. Wtedy robimy 2 sumy.jeżeli: z miesiąca poprzedniego długu total, oraz wszystkich wizyt powyżej w obecnym miesiącu.

Pozdrawiam
Apache Office 4.0.1
Windows XP Pro SP3
ODPOWIEDZ