Witajacie,
może ktoś pomoże rozwiązać następujący problem, mam załóżmy 3 kolumny liczb, na dole każdej mam wyliczoną funkcje sumy,
a teraz chciałbym utworzyć osobną kolumnę w której 1 rekord to suma z 1szej kolumny, 2giej 2 suma itd, a na dole chciałbym aby wynik dawał różnica wspomnianych sum.
(Mam nadzieje, że jasno wyjaśniłem:)
Pytanie o różnicę
Pytanie o różnicę
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Re: Pytanie o różnicę
Nie jestem pewien, czy rozumiem problem. Aby umieścić wynik działania w danej komórce, musisz podać adres tej komórki w trybie formuły. Zakładając, że chcesz umieścić wyniki sumowania (przechowywane w wierszu dziesiątym, w kolumnach od A do C) w kolumnie D, zaczynając od pierwszego wiersza:
* w komórce D1 wpisujesz =A10
* w komórce D2 wpisujesz =B10
* w komórce D3 wpisujesz =C10
Aby uzyskać różnicę tych sum, musiałbyś w komórce D4 wpisać:
=D1-D2-D3
Przy czym odejmowanie nie jest wymienne, tzn. jego wynik jest uzależniony od kolejności argumentów. Symbolicznie: x ≠ y → x-y ≠ y-x (albo x - y = y - x ↔ x=y). Przykładem: 17-11 = 6, ale 11-17 = -6.
Nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale obawiam się , że „różnica sum” może być operacją pozbawioną praktycznego znaczenia.
* w komórce D1 wpisujesz =A10
* w komórce D2 wpisujesz =B10
* w komórce D3 wpisujesz =C10
Aby uzyskać różnicę tych sum, musiałbyś w komórce D4 wpisać:
=D1-D2-D3
Przy czym odejmowanie nie jest wymienne, tzn. jego wynik jest uzależniony od kolejności argumentów. Symbolicznie: x ≠ y → x-y ≠ y-x (albo x - y = y - x ↔ x=y). Przykładem: 17-11 = 6, ale 11-17 = -6.
Nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale obawiam się , że „różnica sum” może być operacją pozbawioną praktycznego znaczenia.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
dzęki,
może jaśniej
w 1 kolumnie mam załóżmy przychód (i kilka wartości jedna pod drugim) , w 2giej wydatki A ( podobnie, kilka wartosści), w 3ciej kolumnie wydatki B, wszystkie one są zsumowane na dole przez funkcje sumy, wiec mam 3 wyniki sumy,
i teraz chcę utworzyć nową kolumnę gdzie od sumy z kolumny przychód będę mógł odjąć sumę z kolumny 2giej i trzeciej (tam liczby będą dodatnie oczywiście)
jaśniej?
może jaśniej
w 1 kolumnie mam załóżmy przychód (i kilka wartości jedna pod drugim) , w 2giej wydatki A ( podobnie, kilka wartosści), w 3ciej kolumnie wydatki B, wszystkie one są zsumowane na dole przez funkcje sumy, wiec mam 3 wyniki sumy,
i teraz chcę utworzyć nową kolumnę gdzie od sumy z kolumny przychód będę mógł odjąć sumę z kolumny 2giej i trzeciej (tam liczby będą dodatnie oczywiście)
jaśniej?
ok, dzięki, problem rozwiązałem po prostu wybik każdej sumy pomnożylem przez -1,
moje pierwsze kroki z arkuszem wiec stąd proste pytania, dzięki
moje pierwsze kroki z arkuszem wiec stąd proste pytania, dzięki