Po Enter zmienia styl poprzedniego akapitu

Użytkowanie edytora dokumentów
platon2006

Po Enter zmienia styl poprzedniego akapitu

Post autor: platon2006 »

Pomóżcie.
Piszę w stylu Domyślnym, naciskam Enter i styl zakończonego akapitu (przed Enter) zmienia mi się na "Treść tekstu". Jeśli było w kolorze, to zmienia go czarny.
Gdy przedefiniowałem styl "Treść tekstu" (dodałem wcięcie) i pisze w nim, to po naciśnięciu Enter... zmienia mi poprzedni tekst na "Wcięcie pierwszego wiersza".
Gdy znów przedefiniowałem "Wcięcie pierwszego wiersza" to po Enter już nic się nie zmienia. Ale to jakiś absurd, abym musiał cały tekst mieć w stylu "Wcięcie pierwszego wiersza.'" Zajęło mi to kilka godzin i nic dalej nie umiem zmienić. Pozdrawiam - Paweł
OpenOffice 4.1.1 Windows 7
Minio

Re: Po Enter zmienia styl poprzedniego akapitu

Post autor: Minio »

Narzędzia → Opcje autokorekty... → karta Opcje → odznacz „Zamień style niestandardowe” (trzecie od końca).

Na marginesie, nie polecam pracować na stylu „Domyślny” jako podstawowym stylu tekstu. Wszelkie jego modyfikacje zostaną odziedziczone przez wszystkie inne style. Jak dodasz wcięcie pierwszego wiersza, to potem będziesz musiał je usuwać w stylach śródtytułów (Nagłówek n), podpisów, wyliczeń, cytatu, spisu treści... Nie warto. Raczej w stylu „Domyślny” ustaw podstawowy krój pisma, a resztę zmian wprowadzaj w stylu „Treść tekstu”.

Przynajmniej tak radzę z własnego doświadczenia. Ale whatever works for you.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
platon2006

Re: Po Enter zmienia styl poprzedniego akapitu

Post autor: platon2006 »

Wielkie dzięki, pomogło, choć moim zdaniem większe znaczenie miało na karcie Opcje Autokorekty --> Opcje odznaczenie "Zastosuje style" (dwie pozycje wyżej nad "Zmień style niestandardowe"). Resztę też uwzględnię. Pozdrawiam.
OpenOffice 4.1.1 Windows 7
ODPOWIEDZ