Style przypisów dolnych
Style przypisów dolnych
Witam.
Po przeniesieniu dokumentu stworzonego w LO4.1 na Windows na maszynę z LO4.2 pod ubuntu i skopiowaniu tekstu do nowego dokumentu odwołania do przypisów dolnych w tekście mają czcionkę tekstu akapitu - zamiast indeksu górnego.
Jaki styl należy zmienić (albo w inny sposób), aby wszystkie odwołania wróciły do indeksu górnego?
W przypadku tworzenia nowych dokumentów i pisania "od zera" ten problem nie występuje.
pozdrawiam
Jacek
Po przeniesieniu dokumentu stworzonego w LO4.1 na Windows na maszynę z LO4.2 pod ubuntu i skopiowaniu tekstu do nowego dokumentu odwołania do przypisów dolnych w tekście mają czcionkę tekstu akapitu - zamiast indeksu górnego.
Jaki styl należy zmienić (albo w inny sposób), aby wszystkie odwołania wróciły do indeksu górnego?
W przypadku tworzenia nowych dokumentów i pisania "od zera" ten problem nie występuje.
pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniony czw paź 16, 2014 9:52 pm przez jacekzeb, łącznie zmieniany 2 razy.
LibreOffice 4.2.6.3 na ubuntu 14.04
Re: Style przypisów dolnych
Wskazówka: znalazłem styl - jest to 'Zakotwiczenie przypisy dolnego'.
Jednak w tym dokumencie zakotwiczenia nie wstawiają się w tym stylu z automatu.
Zatem pytanie brzmi. Gdzie definiuje się w jakim stylu są zakotwiczenia ?
pozdrawiam
Jednak w tym dokumencie zakotwiczenia nie wstawiają się w tym stylu z automatu.
Zatem pytanie brzmi. Gdzie definiuje się w jakim stylu są zakotwiczenia ?
pozdrawiam
AFAIK to jest na sztywno ustalone.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Narzędzia → Przypisy dolne/końcowe... ?
Z tego co widzę, zmiana tych ustawień oddziałowuje wstecznie na już istniejące przypisy.
Ale w tym konkretnym przypadku dochodzi kwestia kopiowania zawartości dokumentów pomiędzy plikami, a ja nie do końca rozumiem co, jak i w jakiej kolejności zostało wykonane. Nie jestem pewien, czy zmiana tego ustawienia będzie miała jakikolwiek efekt.
Z tego co widzę, zmiana tych ustawień oddziałowuje wstecznie na już istniejące przypisy.
Ale w tym konkretnym przypadku dochodzi kwestia kopiowania zawartości dokumentów pomiędzy plikami, a ja nie do końca rozumiem co, jak i w jakiej kolejności zostało wykonane. Nie jestem pewien, czy zmiana tego ustawienia będzie miała jakikolwiek efekt.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
[SOLVED] Re: Style przypisów dolnych
yes, yes, yes
szkoda, że wcześniej przeleciałem wszystko ręcznie
Rzeczywiście w edytowanym dokumencie (miałem kopię poprzedniej wersji) pole wyboru w "Style znaków/obszar tekstu" było puste. Po wybraniu tam stylu "Zakotwiczenie przypisu dolnego" wszystko wróciło do normy.
Co ciekawe zaglądałem tam wcześniej i tego nie zauważyłem.
W nowo tworzonym dokumencie to pole jest prawidłowe, problem był z jakimś starym dokumentem.
dzięki
szkoda, że wcześniej przeleciałem wszystko ręcznie
Rzeczywiście w edytowanym dokumencie (miałem kopię poprzedniej wersji) pole wyboru w "Style znaków/obszar tekstu" było puste. Po wybraniu tam stylu "Zakotwiczenie przypisu dolnego" wszystko wróciło do normy.
Co ciekawe zaglądałem tam wcześniej i tego nie zauważyłem.
W nowo tworzonym dokumencie to pole jest prawidłowe, problem był z jakimś starym dokumentem.
dzięki
Re: [SOLVED] Style przypisów dolnych
Nie do końca solved. Pospieszyłem się z odpowiedzią. Wszystkie te operacje da się wykonać, ale przy zapisie dokumentu wywala:
Błąd przy zapisywaniu dokumentu <nazwa_dokumentu>:
Błąd zapisu.
Błąd zapisu dokumentu podrzędnego styles.xml.
Błąd zapisu.
Ajaj, warto by się upewnić, czy jest to cecha LO 4.2, czy coś ogólniejszego. Ale nie za bardzo wiadomo, co się naprawdę stało przy C&P.
JJ
Re: [SOLVED] Style przypisów dolnych
To jest dziwne. Tego pola nie da się ustawić na puste z poziomu interfejsu użytkownika. Coś musiało się stać „pod spodem”. Może ktoś manipulował przy wewnętrznej strukturze dokumentu (to są pliki XML spakowane ZIPem, można je otworzyć w byle Notatniku). Może wystąpił błąd przy zapisie. Może plik był nagrywany na pendrive, który nie został bezpiecznie usunięty przed wyjęciem z gniazda USB. Może plik był utworzony w jakiejś dziurawej wersji pakietu.jacekzeb pisze:Rzeczywiście w edytowanym dokumencie (miałem kopię poprzedniej wersji) pole wyboru w "Style znaków/obszar tekstu" było puste.
Trudno powiedzieć. Ale stało się coś, co stać się nie powinno i co może sprawiać problemy w przyszłości.
Z takim komunikatem, niestety, zbyt wiele nie zdziałamy.jacekzeb pisze:Wszystkie te operacje da się wykonać, ale przy zapisie dokumentu wywala:
Błąd zapisu.
Piszesz, że masz Ubuntu. Spróbuj otworzyć pakiet w terminalu (polecenie `libreoffice`) i odtworzyć ten błąd. Może w terminalu pojawią się jakieś konkretniejsze informacje, co go gryzie.
Możesz też uruchomić pakiet pod kontrolą gdb, narzędzia dla programistów służącego do debugowania kodu. Samo uruchomienie jest proste, wystarczy zainstalować pakiety `gdb` oraz `libreoffice-dbg` z repozytorium po czym wydać polecenie `libreoffice --backtrace`. Pytanie tylko, co dalej. Musiałbyś ustawić breakpointy na funkcji zapisywania dokumentu i za pomocą odpowiednich poleceń debuggera sprawdzić, co on tam chce zapisać; następnie należałoby to przepuścić przez jakiś validator XML albo porównać ze specyfikacją w celu określenia, dlaczego są to złe dane.
Ta ścieżka jest z pewnością ciekawa, ale pewnie nie chcesz nią iść. Więc proponuję jeszcze dwie inne. Obie są żmudne, ale może warto.
1. Otwórz swój dokument który sprawia problem przy zapisie oraz nowy, pusty dokument. Teraz kopiuj fragmenty tekstu i wklejaj je do tego nowego dokumentu jako zwykły tekst (Edycja → Wklej specjalnie... → w nowym oknie „Niesformatowany tekst”). W ten sposób przerwiesz połączenie pomiędzy tekstem a starymi definicjami stylów. Ale w ten sposób stracisz także informacje o przypisach, polach i tym podobnych — musisz je ręcznie odtworzyć.
2. Zapisz dokument w formacie DOC albo DOCX. Następnie zamknij pakiet, uruchom go jeszcze raz i otwórz ten plik. LibreOffice zostanie zmuszony do konwersji dokumentu na obcy format i późniejszego jego odczytania, co może rozwiązać problemy z wadliwymi definicjami stylu. Przy okazji może kompletnie zepsuć układ dokumentu i elementy wygenerowane przez pakiet (równania, ramki, pola, style stron itd.).
Mój blog o używaniu LibreOffice