Witam, przepraszam, że zawracam głowę trywialnymi dla Was rzeczami, ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić wykres zależności? Mam dane w dwóch kolumnach, pierwsza kolumna to np. głębokość a druga to temperatura - chcę zrobić prosty wykres zależności jednej rzeczy od drugiej. W zakresie danych zaznaczam wszystkie dane z dwóch kolumn, ale w serii danych mam dziwne rzeczy bo mam jakby 2 wykresy, wszędzie można tylko wstawić wartości Y, nigdzie nie ma X. Byłbym bardzo rad jeśli ktoś by to rozjaśnił
Pozdrawiam.
Podstawowy wykres
Re: Podstawowy wykres
Zmień typ wykresu na „Punktowy (XY)” lub „Liniowy” (ale wtedy ustaw pierwszą kolumnę jako źródło etykiet).
Patrz załącznik.
Patrz załącznik.
- Załączniki
-
- wykresy.ods
- (37.49 KiB) Pobrany 536 razy
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Re: Podstawowy wykres
i używaj obu osi do ,,odcinania'' wartości.Minio pisze:„Punktowy (XY)”
Wtedy oś X jest osią porządkową. Możesz na niej umieszczać podpisy (etykiety, jak pisał Minio), ale współrzędna położenia na tej osi odwzorowuje tylko kolejność danych w ciągu.„Liniowy”
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)