Obliczanie godzin Pracy

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
ara9al

Obliczanie godzin Pracy

Post autor: ara9al »

Witam potrzebuję arkusz do wyliczania godzin pracy.
Wykonałem takowy ale ma on jedną wadę. Oblicza tylko W zakresie od godziny 0:00 do 23:59:59. :D
Zrobiłem go typowo matematycznie, a nie bardzo się bawiłem, teraz jednak by się przydało aby automatycznie wszystko się obliczało.
Proszę o pomoc,ewentualnie wzór który miał bym wpisać do komórki. Spokojnie powinienem każdy ogarnąć.
Obrazek
OpenOffice 4.1.1 Windows 8.1 Pro
maros

Re: Obliczanie godzin Pracy

Post autor: maros »

chodzi Ci o coś takiego?
=JEŻELI(C2>B2;(C2-B2);(C2+24-B2))
(to dla komórki D2, trzeba tylko wpisywać początek i koniec pracy w 24-godzinnym systemie
czyli np. 22 to 10 po południu), z tego można tylko obliczyć liczbę godzin przepracowanych - brak informacji o pracy w godzinach nocnych czy w dni wolne/świąteczne
libreoffice 4.4
ubuntu 14.04
j59

Post autor: j59 »

LibreOffice 5.0 na Windows 8.1
ara9al

A teraz jak to obliczać? Po prostu Suma? Bo coś mi nie wychodzi. Potrzebuję to sumować i pomnożyć przez ten czas stawkę godzinową, i tu też jest problem bo w godzinach nocnych - od 22 do 6 mam większą stawkę. Dało by się to obliczyć?
Jan_J

Post autor: Jan_J »

To znaczy, że potrzebujesz nie tyle łącznego czasu pracy, co znacznika rozpoczęcia i znacznika zakończenia, albo znacznika rozpoczęcia i długości czasu danej sesji. Z tego da się wyliczyć długość czasu pracy za dnia oraz w nocy, po czym jedną z tych wartości mnożyć przez pierwszą stawkę, a drugą -- przez drugą stawkę. Stawki warto pamiętać w komórkach, zamiast pakować ich wartości wprost do formuł.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ara9al

A Prościej? Słabo pojmuję to co napisałeś... Może przez godzinę. Potrzebuję łącznego czasu pracy i z tego móc obliczyć Godziny nocne i dzienne i zestawić to razem...
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Nie jest wygodnie obliczać czas pracy, a potem wyliczać, ile z tego przypadało na dzień. Warto robić odwrotnie. Zajrzyj do załącznika. Uwaga na ewentualne błędy!
dzien_noc.ods
(13.38 KiB) Pobrany 621 razy
Kolumna G jest sumą kolumn E i F; można się pozbyć E i F wpisując do obecnej G formułę liczącą tę sumę “w locie”. Kolumny I i J winny dawać ten sam wynik, jedną z nich można usunąć. Nie ma możliwości wpisania w jednym wierszu czasu dłuższego niż 24 godziny -- dlatego sugerowałem, by zastąpić układ (godzina początek, godzina koniec) układem (początek, czas trwania) albo (data i godzina początek, data i godzina koniec).
Obecne rozwiązanie bazuje na arytmetyce zwykłych liczb -- nie używa kalendarza ani formatów daty/czasu.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ