listy wyboru w polu kombi

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
jazzti

listy wyboru w polu kombi

Post autor: jazzti »

Witam wszystkich, mam przygotowany pewien formularz w oo calc oparty w głównej mierze na listach z poprawności danych. Są tam różne listy wyboru zależne od wartości w innej komórce.

Chcę ten formularz przerobić na pola kombi dostępne w trybie projektu, jednak napotkałam stanowczy opór materii.
Przeszukałam sporo, ale to co znalazłam dotyczy komórek, a nie pól kombi. Stąd moje pytania:

1. Czy pole kombi „potrafi” wyświetlać wartości opisane jako zakres w wierszu? Jeśli tak, to gdzie i jaki powinien być zapis? (np. dla zapisu A1:D1, pole kombi wyświetla tylko wartość A1, dla zapisu A1:A4 wyświetlane są wszystkie 4 wartości)
2. Czy jest coś takiego jak formatowanie warunkowe pól kombi? Gdzie je formatować, żeby np. zależnie od wyświetlanego wpisu zmieniał się kolor, rozmiar itp. czcionki
3. Jak dodawać formuły do pola kombi, żeby uzyskać funkcjonalność jak dla formuł wpisanych w poprawności danych (chodzi m. in. o funkcje takie jak PRZESUNIĘCIE, PODAJ POZYCJĘ, ILE NIEPUSTYCH)

W załączniku rozwiązanie dotyczące pól A1 i A2 zaczerpnięte jest z tego forum. Bardzo proszę o łopatologiczne tłumaczenie, lub chociaż wskazówki - temat mnie przerósł.
Załączniki
poprawnosc-kombi.ods
(14.46 KiB) Pobrany 187 razy
OpenOffice 4.1.1 na Windows 7
jazzti

Re: listy wyboru w polu kombi

Post autor: jazzti »

Witam wszystkich ponownie.
Czy mój problem jest nie do rozwiązania :? , czy może niezbyt zgrabnie został przedstawiony? :knock: Temat jest ciągle niestety aktualny. Pozdrawiam.
OpenOffice 4.1.1 na Windows 7
Jan_J

Re: listy wyboru w polu kombi

Post autor: Jan_J »

Nie jestem biegły w formularzach i kontrolkach, ale jak rozumiem, nie ma w nich możliwości opisania zakresu wartości za pomocą formuł.
Zamiast tego da się go opisać przez kwerendę bazodanową (czyli nazwane i zapamiętane pytanie SQL -- proszę poprawcie mnie jeśli źle piszę) albo przez bezpośrednie wpisanie takiego zapytania.
Zapytania odnoszą się do zdefiniowanych źródeł danych. Takim źródłem może być np. skoroszyt arkusza zarejestrowany jako baza danych.
Jakoś tak to trzeba kombinować. Przyznam, że nie mam dość cierpliwości, by przebrnąć przez klikalny interfejs, którym się to robi w OpenOffice (w Excelu zresztą również). Mniej mnie kosztuje napisanie takiego interfejsu w jakimś miłym języku.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ