Przenoszenie treści z Calca do tabel we Writerze

Użytkowanie edytora dokumentów
farmi18

Przenoszenie treści z Calca do tabel we Writerze

Post autor: farmi18 »

Hej,
mam taki problem, z którym nie moge sobie poradzić, a używając Microsoft Office (MO) nie miałem takiego przypadku.
Przyszło mi działać na Open Office (OO) i OO podobny, prawie identyczny jak MO, ale..... mam taki problem.

Mam w pliku OO Calc tabelkę. Mam też plik OO Writer też z tabelką, którą musze uzupełnić. Niektóre komórki w OO Writer trzeba ręcznie wpisać, ale..... większość komórek trzeba przepisać z OO Calc - przepisać, a najlepiej skopiować. Jednak kopiowanie zawartosci tabelki z Calc do Writera za diabła mi nie wychodzi. Nie wiem jak to przekopiować, bo przecież przepisywać tego nie będe.

Jak to można przekopiować??

W załącznku przesyłam dwa pliki OO world i excel - może komuś uda się przekopiować i podpowiedzieć, jak to robić??

Liczę na Waszą pomoc i podpowedź o sposób kopiowania.
Pozdrawiam,
Jacek
Załączniki
pliki.rar
Pliki Writer i Calc
(22.09 KiB) Pobrany 480 razy
Ostatnio zmieniony ndz kwie 18, 2010 8:24 pm przez quest-88, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
OpenOffice 3.2 na Windows XP
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: OPEN OFFICE - "word i excel" - kopiowanie kolumn

Post autor: quest-88 »

Pewnie nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale nie znam lepszego.

1. Zaznaczasz kolumnę, kopiujesz jej zawartość i wklejasz specjalnie (Ctrl+Shift+V > niesformatowany tekst) do nowego dokumentu Writera
2. Zaznaczasz tekst i wybierasz z menu Tabela > Konwertuj > Tekst na tabelę > OK
3. Zaznaczasz nowopowstałą tabelę i ją kopiujesz, zaznaczasz tabelę w dokumencie "produkcyjnym" i ją nadpisujesz.

A jak to wygląda w MS Office?
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
jkwin

Re: Przenoszenie treści z Calca do tabel we Writerze

Post autor: jkwin »

Punkt 1 wklej jako tekst sformatowany i skopiuj
Punkt 2 - niepotrzebny
Punkt 3 - wklej na miejsce
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Użyłem materiałów załączonych w poście otwierającym wątek. Kliknięcie na miniaturkę otworzy powiększenie
  1. Obrazek
    Zaznaczam fragment tabeli w Calc do skopiowania i kopiuję go do schowka.
    .
  2. Obrazek
    Otwieram dokument Write, w którym znajduje się tabela, klikam na jego końcu (żeby nie zaburzać formatowania; można też użyć nowego dokumentu). Klikam małą strzałkę obok ikony Wklej i z rozwiniętej listy wybieram Tekst formatowany (RTF), wstawiając zawartość schowka (z fragmentem tabeli z Calc) w wybrane miejsce. Powstanie tabela tymczasowa, zawierająca potrzebne dane.
    .
  3. Obrazek
    Tak otrzymaną tabelę tymczasową formatuję na wzór tabeli docelowej. Przede wszystkim krój i wysokość czcionki.
    .
  4. Obrazek
    Zaznaczam całą tabelę tymczasową i kopiuję ją do schowka. Wycięcie zamiast kopiowania ujawnia sens tej sztuczki - znikają dane, a pozostaje pusta tabelka.
    .
  5. Obrazek
    Zaznaczam interesujące mnie komórki w tabeli docelowej i wklejam zawartość schowka, tym razem jako OpenOffice.org Writer.
    .
  6. Obrazek
    I już...
    Teraz można usunąć resztki po tabeli tymczasowej. Należy ponownie zaznaczyć ją w całości i z kontekstowego paska narzędziowego wybrać Usuń wiersze lub Usuń kolumny.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
ODPOWIEDZ