Problem jest taki:
Mam kolumnę w której są wyliczane wartości zależne od innych wartości, obliczenia wykonywane są poprzez wyszukaj.pionowo. Przy braku wartości do obliczenia w kolumnie wynikowej jest błąd #N/D
Problem w tym, że chcę sumować wartości w tej kolumnie, ale jeśli wystąpi błąd w jakiejkolwiek komórce to wartość sumy też jest błędem #N/D, a ja bym chciał uzyskać sumę wartości prawidłowych, z pominięciem błędnych.
Mogę to ominąć tworząc funkcję jeżeli(czy.błąd ..............) i wstawiając pustą komórkę w przypadku błędu. Ale ten sposób mi bardzo komplikuje funkcje wpisywane w komórce. Spróbowałem ukrywać błąd poprzez formatowanie warunkowe, ustawiam kolor czcionki na biały i błąd jest ukryty. Ale w takim przypadku sumowanie kolumny kończy się błędem.
Czy jest jakiś sposób na proste sumowanie komórek z błędem, czy też bez dodatkowych warunków czy.błąd nie da się tego obejść? Rozwiązanie z formatowaniem warunkowym bardzo by mi ułatwiło zadanie, ale jak się nie da to trudno. Ja nie znalazłem rozwiązania.
[SOLVED] Suma komórek w których jest błąd
[SOLVED] Suma komórek w których jest błąd
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 8:17 pm przez krzys59, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Suma komórek w których jest błąd
Spróbuj wydzielić z formuły to co się zmienia, to co jest stałe automatycznie powiel.... ten sposób mi bardzo komplikuje funkcje wpisywane w komórce.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
Generalnie to tak to zrobiłem i działa, ale chciałem po prostu dowiedzieć się czy da się to inaczej rozwiązać.
Próbowałem jakoś dopasować funkcję suma.jeżeli ale nie widzę sposobu. Chyba jednak zostanę przy zapętlonych ifach
Próbowałem jakoś dopasować funkcję suma.jeżeli ale nie widzę sposobu. Chyba jednak zostanę przy zapętlonych ifach
To akurat się da, ale kosztem dodatkowego obszaru w którym przechowasz wyniki sprawdzenia, czy dana komórka zawiera błąd, czy nie.krzys59 pisze:Próbowałem jakoś dopasować funkcję suma.jeżeli ale nie widzę sposobu
Jeżeli dopuścimy składnię wektorową (,,formuły tablicowe''), będzie można to samo zrobić w pojedynczej komórce:
=SUMA(JEŻELI(CZY.BŁĄD(A1:A5);0;A1:A5)) i zatwierdzenie przez Ctrl+Shift+Enter.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dzięki, na to nie wpadłem. To rozwiązuje problem o który pytałem.