Symbole
-
Re: Symbole
Używaj edytora równań. Nie tylko do x2 (zapiszez to jako x^2), ale także do zwykłego x albo f(x).
W formatach znaku istnieje ,,frakcja górna'' czy też ,,indeks górny'', ale edytor formuł jest w tym przypadku lepszym rozwiązaniem.
Btw., w stylu formuł warto wyzerować marginesy zewnętrzne (Style ramek/Formuła/Modyfikuj/Odstępy) i wewnętrzne (w opcjach Math-a).
W formatach znaku istnieje ,,frakcja górna'' czy też ,,indeks górny'', ale edytor formuł jest w tym przypadku lepszym rozwiązaniem.
Btw., w stylu formuł warto wyzerować marginesy zewnętrzne (Style ramek/Formuła/Modyfikuj/Odstępy) i wewnętrzne (w opcjach Math-a).
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Ech... myślę, że slawekgof'owi chodzi o coś innego...
Napisz x2 zaznacz 2, prawym myszki -> styl -> indeks górny...
Napisz x2 zaznacz 2, prawym myszki -> styl -> indeks górny...
Ostatnio zmieniony wt cze 04, 2013 10:14 am przez szumekjac, łącznie zmieniany 1 raz.
Też tak myślę, ale sytuacja, w której do napisania x^2 używa się innego narzędzia niż do sqrt{x}, jest chora. A i wygląd takiego tekstu jest paskudny, bo niejednolity.szumekjac pisze:Ech... myślę, że slawekgof'owi chodzi o coś innego...
JJ
Pełna zgoda...Jan_J pisze:Też tak myślę, ale sytuacja, w której do napisania x^2 używa się innego narzędzia niż do sqrt{x}, jest chora. A i wygląd takiego tekstu jest paskudny, bo niejednolity.