Konwertując w Draw czcionki na krzywe, w szczególności polskie ę i ą pojawia się problem separacji ogonka od bazowej czcionki. Ogonek jest oderwany.
Raczej nie spodziewam się uzyskania tu porady, jak to zrobić poprawnie, a raczej chcę to zgłosić jako błąd do korekty w nowej wersji programu.
-----
Szukając sposobu przygotowania PDF do druku w drukarni, znalazłem pokrętną, ale wydaje się poprawną drogę do uzyskania PDF bez czcionek, a z krzywymi.
Tekst w Writer eksportuję bez kompresji do PDF. PDF otwieram w Draw. W Draw konwertuję wszystko do krzywych. Z Draw eksportuję bez kompresji do PDF.
Ta ścieżka działa dobrze, bo uzyskuję PDF bez czcionek, ale problem jest z znakiem ą i ę i separacją ogonków.
-----
Fajnie by było, gdyby w Writer już podczas eksportu do PDF była opcja konwersji czcionek do krzywych i spłaszczania warstw.
-----
Pozostawiam te sugestie dla programistów. Nie wiem jak im je przekazać, więc piszę to tu na forum.
Powolny.
Konwersja czcionek na krzywe (convert fonts to curves)
Konwersja czcionek na krzywe (convert fonts to curves)
LibreOffice 6.4 WIndows 10
Re: Konwersja czcionek na krzywe (convert fonts to curves)
Konwersja kształtów na krzywe w programie graficznym jest operacją pożądaną.
Zaś z uwagi na jej istotność podczas przygotowywania dokumentów do druku byłoby wskazane, by była ona także jedną z opcji eksportu. Tak jest np. w Inkscape.
Teraz chwilę o zgłaszaniu nowych pomysłów.
Obsługa błędów w Apache OpenOffice i w LibreOffice prowadzona jest zupełnie osobno, przez różne serwisy i podmioty. Zgłoszenia nowych propozycji (wishlist) dokonywane są za pomocą bugzilli, tej samej co zgłaszanie błędów. Proces akceptacji takich życzeń jest dość długotrwały i zależy m.in. od liczby popierających głosów oraz od kogoś, kto by się tym zajął. Najszybszą implementację zyskują idee zgłoszone na Summer of Code przez chętnego do roboty adepta w porozumieniu z opiekunem z zespołu.
A teraz o jakości. Tak napisałem najpierw:
„Czy na pewno błąd tkwi w algorytmie? możliwe też, że po prostu dany font jest wadliwy. Warto spróbować z różnymi fontami, a te, które dają kiepski wynik, sprawdzić jakimś edytorem, np. fontforge albo czymś nowszym. Jest możliwe, że w nich ogonki są doklejane do podstawowego znaku. A zgłoszenia słabo uzasadnionego nikt nie przyjmie.”
Potem spróbowałem samemu. Też zauważyłem, że w kształtach wygenerowanych z pliterek `ą`, `ę` pojawiają się białe plamy; tam, gdzie obieg krzywej jest w kierunku odwrotnym do domyślnego. Posiedziałem trochę nad Drawem, Inkscapem, Evince'em i Adobe Readerem, by porównać efekty.
W Inkscapie te łaty są widoczne już w podstawowym widoku tekstów, tym bardziej po eksporcie do krzywych.
A co do fontów, to na przykład:
Liberation Serif: ą i ę z dziurami
DejaVu Serif: ą spójne, ę z dziurą
Adobe Garamond Pro: wszystko ładne
Tex Gyre Pagella: wszystko ładne
Gentium Plus: wszystko ładne
Antykwa Toruńska: wszystko ładne
Cambria: wszystko ładne
Biolinum: wszystko ładne
Nimbus Roman No 9: wszystko ładne
Chyba rozumiem mechanizm, dlaczego tak się dzieje. Moim zdaniem jeśli ogonek zachodzi na obszar litery (np. w wyniku efekt doklejenia ogonka do podstawowego glifu przez projektanta fontu), to pojawia się biała łata obiegana krawędzią o `ujemnym` zwrocie. A jeśli znak jest zaprojektowany w całości, na płasko, to wszystko jest OK.
Nie umiem powiedzieć ze 100% pewnością, czy te fonty są źle przygotowane, czy to wada konwersji. Ale raczej winne są fonty.
Zaś z uwagi na jej istotność podczas przygotowywania dokumentów do druku byłoby wskazane, by była ona także jedną z opcji eksportu. Tak jest np. w Inkscape.
Teraz chwilę o zgłaszaniu nowych pomysłów.
Obsługa błędów w Apache OpenOffice i w LibreOffice prowadzona jest zupełnie osobno, przez różne serwisy i podmioty. Zgłoszenia nowych propozycji (wishlist) dokonywane są za pomocą bugzilli, tej samej co zgłaszanie błędów. Proces akceptacji takich życzeń jest dość długotrwały i zależy m.in. od liczby popierających głosów oraz od kogoś, kto by się tym zajął. Najszybszą implementację zyskują idee zgłoszone na Summer of Code przez chętnego do roboty adepta w porozumieniu z opiekunem z zespołu.
A teraz o jakości. Tak napisałem najpierw:
„Czy na pewno błąd tkwi w algorytmie? możliwe też, że po prostu dany font jest wadliwy. Warto spróbować z różnymi fontami, a te, które dają kiepski wynik, sprawdzić jakimś edytorem, np. fontforge albo czymś nowszym. Jest możliwe, że w nich ogonki są doklejane do podstawowego znaku. A zgłoszenia słabo uzasadnionego nikt nie przyjmie.”
Potem spróbowałem samemu. Też zauważyłem, że w kształtach wygenerowanych z pliterek `ą`, `ę` pojawiają się białe plamy; tam, gdzie obieg krzywej jest w kierunku odwrotnym do domyślnego. Posiedziałem trochę nad Drawem, Inkscapem, Evince'em i Adobe Readerem, by porównać efekty.
W Inkscapie te łaty są widoczne już w podstawowym widoku tekstów, tym bardziej po eksporcie do krzywych.
A co do fontów, to na przykład:
Liberation Serif: ą i ę z dziurami
DejaVu Serif: ą spójne, ę z dziurą
Adobe Garamond Pro: wszystko ładne
Tex Gyre Pagella: wszystko ładne
Gentium Plus: wszystko ładne
Antykwa Toruńska: wszystko ładne
Cambria: wszystko ładne
Biolinum: wszystko ładne
Nimbus Roman No 9: wszystko ładne
Chyba rozumiem mechanizm, dlaczego tak się dzieje. Moim zdaniem jeśli ogonek zachodzi na obszar litery (np. w wyniku efekt doklejenia ogonka do podstawowego glifu przez projektanta fontu), to pojawia się biała łata obiegana krawędzią o `ujemnym` zwrocie. A jeśli znak jest zaprojektowany w całości, na płasko, to wszystko jest OK.
Nie umiem powiedzieć ze 100% pewnością, czy te fonty są źle przygotowane, czy to wada konwersji. Ale raczej winne są fonty.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Konwersja czcionek na krzywe (convert fonts to curves)
Serdecznie dziękuję za dogłębne zbadanie problemu. Nie mam pod ręką Adobe Pro aby zobaczyć inny program w akcji. Ale z diagnozy mogę spokojnie założyć, że to wina fontów. I nie ważne w jakim programie bym zamieniał na krzywe, to efekt byłby ten sam.
W takim razie poszukam zamienników czcionek bez wad lub skorzystam z edytorów czcionek i sam poprawię te dwa znaki, aby eksport do krzywych był poprawny.
Serdeczności.
Powolny
W takim razie poszukam zamienników czcionek bez wad lub skorzystam z edytorów czcionek i sam poprawię te dwa znaki, aby eksport do krzywych był poprawny.
Serdeczności.
Powolny
LibreOffice 6.4 WIndows 10