Dostałem ten zrzut od przyjaciela:
Okienko zajmuje całą wysokość ekranu. Ktoś ma pomysł, jak zatwierdzić zmiany???
Nieskalowalne okienko LibreOffice [SOLVED]
Re: Nieskalowalne okienko LibreOffice [SOLVED]
Przypadkiem zupełnym znalazłem rozwiązanie tego problemu. Wygląda tak:
Ten sam system, ta sama rozdzielczość, ta sama wielkość dekoracji… no, prawie
Po odinstalowaniu integracji z Gnome, czyli pakietu libreoffice-gtk3 dla L.O. 7x.
Jestem leniem, więc używam Synaptic. W dystrybucjach niepochodzących od Debiana są inne programy do zarządzania pakietami.
W starszych wersjach LibreOffice usuwa się pakiet o tej samej nazwie. Pojawi się ostrzeżenie, że odinstalowany zostanie także pakiet libreoffice-gnome. Nie szkodzi, też można się go pozbyć.
Przy okazji: bonus!.
Zorientowałem się, że jeżeli w starszej wersji (do 6.x) odinstaluje się libreoffice-gtk3 i libreoffice-gnome, a na ich miejsce zainstaluje się libreoffice-gtk2, to L.O. nagle przyśpiesza. Ładuje się szybciej, okienka szybciej wyskakują, ikonki są ładniejsze, jakby…
IMHO coś jest zwalone w libreoffice-gtk3 lub libreoffice-gnome
Ten sam system, ta sama rozdzielczość, ta sama wielkość dekoracji… no, prawie
Po odinstalowaniu integracji z Gnome, czyli pakietu libreoffice-gtk3 dla L.O. 7x.
Jestem leniem, więc używam Synaptic. W dystrybucjach niepochodzących od Debiana są inne programy do zarządzania pakietami.
W starszych wersjach LibreOffice usuwa się pakiet o tej samej nazwie. Pojawi się ostrzeżenie, że odinstalowany zostanie także pakiet libreoffice-gnome. Nie szkodzi, też można się go pozbyć.
Przy okazji: bonus!.
Zorientowałem się, że jeżeli w starszej wersji (do 6.x) odinstaluje się libreoffice-gtk3 i libreoffice-gnome, a na ich miejsce zainstaluje się libreoffice-gtk2, to L.O. nagle przyśpiesza. Ładuje się szybciej, okienka szybciej wyskakują, ikonki są ładniejsze, jakby…
IMHO coś jest zwalone w libreoffice-gtk3 lub libreoffice-gnome
Re: Nieskalowalne okienko LibreOffice [SOLVED]
To znaczy mówisz o instalacjach przygotowanych w ramach konkretnych Linuksów?
Czy dotyczy to też kanonicznych instalacji deb albo rpm z LibreOffice.org?
Tam są pakiety pakiet libobasisx.y-gnome-integration (pod gtk) oraz libobasisx.y-kde-integration (pod qt), ale nie ma libobasisx.y-gtk* (2? 3?).
Ja się trzymam CentOS + XFCE, więc raczej bliżej gtk.
Czy dotyczy to też kanonicznych instalacji deb albo rpm z LibreOffice.org?
Tam są pakiety pakiet libobasisx.y-gnome-integration (pod gtk) oraz libobasisx.y-kde-integration (pod qt), ale nie ma libobasisx.y-gtk* (2? 3?).
Ja się trzymam CentOS + XFCE, więc raczej bliżej gtk.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)