[solved] Niecodzienny problem przy formatowaniu danych
[solved] Niecodzienny problem przy formatowaniu danych
Cześć wszystkim.
Mam niecodzienny problem przy formatowaniu danych. Wpadł mi w ręce pewien plik .csv, a w nim kolumna danymi typu.
07 Jan 2023
07 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
Próbuję rozdzielić to względem spacji.
CTRL+SHIFT+ALT+V, zaznaczam spacja. Nie działa.
Próbuję funkcjami tekstowymi SZUKAJ.TEKST, FRAGMENT.TEKSTU... - dalej nie działa.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Plik w załączniku.
Mam niecodzienny problem przy formatowaniu danych. Wpadł mi w ręce pewien plik .csv, a w nim kolumna danymi typu.
07 Jan 2023
07 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
08 Jan 2023
Próbuję rozdzielić to względem spacji.
CTRL+SHIFT+ALT+V, zaznaczam spacja. Nie działa.
Próbuję funkcjami tekstowymi SZUKAJ.TEKST, FRAGMENT.TEKSTU... - dalej nie działa.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Plik w załączniku.
- Załączniki
-
- JedenGosc_20230114.ods
- (9.04 KiB) Pobrany 76 razy
Ostatnio zmieniony wt wrz 19, 2023 8:51 pm przez JedenGość, łącznie zmieniany 3 razy.
Libre Office 24.8.1.2 / Windows 11
Re: Niecodzienny problem przy formatowaniu danych
Te odstępy to jest spacja nierozdzielająca, której kod dziesiętny to 160 heksadecymalnie A0.
W tym okienku można też wpisać te spacje metodą CTRL+SHIFT+spacja zamiast kombinacji z ALT.
- Zaznacz całą kolumnę.
- Wywołaj polecenie "Dane -> Tekst jako kolumny"
- W okienku dialogowym w opcjach separatora kliknij okienko przy opcji Inny tam, gdzie trzeba wpisać ten inny znak.
- Trzymając naciśnięty klawisz lewy ALT wpisz z klawiatury numerycznej kolejno cyfry 0, 1, 6, 0 i puść klawisz ALT.
W tym okienku można też wpisać te spacje metodą CTRL+SHIFT+spacja zamiast kombinacji z ALT.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jermor, bardzo dziękuję.
Nie znałem tego. Kombinowałem jeszcze z kodowaniem UTF itd., ale jak widać, nie tędy była droga.
Kombinacja z ALT+0160 działa doskonale.
Nie znałem tego. Kombinowałem jeszcze z kodowaniem UTF itd., ale jak widać, nie tędy była droga.
Kombinacja z ALT+0160 działa doskonale.
Na codzień używam oprogramowania uznawanego powszechnie za niemodne. Terminal tekstowy, Midgnight Commander jako podstawowy file manager.
Wbudowany edytor mcedit ma wspaniałą funkcjonalność: w listwie statusowej zawsze wyświetlany jest numer znaku, na którym akurat stoi kursor. Nie da się pomylić nawet znaków tak podobnych wizualnie jak spacja (32) i spacja nierozdzielająca (160).
Writer niby poszarza spację 160, ale to nie to samo.
Wbudowany edytor mcedit ma wspaniałą funkcjonalność: w listwie statusowej zawsze wyświetlany jest numer znaku, na którym akurat stoi kursor. Nie da się pomylić nawet znaków tak podobnych wizualnie jak spacja (32) i spacja nierozdzielająca (160).
Writer niby poszarza spację 160, ale to nie to samo.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Jeśli chcesz szybko sprawdzić, jaki jest kod znaku, to ustaw kursor tekstowy za interesującym cię znakiem i użyj skrótu klawiaturowego ALT+X. Zamiast znaku zobaczysz kod szesnastkowy znaku w postaci U+xxxx (reprezentacja szesnastkowa jest zawsze 4 cyfrowa). W przypadku twojego przykładu byłoby to U+00a0. Także, jeśli wpiszesz do tekstu ciąg w postaci U+xxxx i bezpośrednio za nim wykonasz ALT+X, ciąg ten zostanie zamieniony na właściwy znak.
Np. po wpisaniu u+00a7 i naciśnięciu ALT+X dostaniesz znak paragrafu §.
Ten skrót działa tylko w LibreOffice (Writer, Calc i inne).
Np. po wpisaniu u+00a7 i naciśnięciu ALT+X dostaniesz znak paragrafu §.
Ten skrót działa tylko w LibreOffice (Writer, Calc i inne).
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!
Odkopuję ten temat, ponieważ nie mogę rozwiązać innego, podobnego problemu.
W załączniku plik.
Potrzebuję rozdzielić kolumnę w miejscu za podaną godziną. Kod szesnastkowy znaku to U+0030.
Próbuję rozdzielić kolumnę wg rozwiązania Jermora, ale nie działa. Przekonwertowałem kod szesnastkowy 0030 na dziesiętny i wyszło 48.
Dane => Tekst na kolumny => ALT+0048. Nie działa.
Jak to rozwiązać?
W załączniku plik.
Potrzebuję rozdzielić kolumnę w miejscu za podaną godziną. Kod szesnastkowy znaku to U+0030.
Próbuję rozdzielić kolumnę wg rozwiązania Jermora, ale nie działa. Przekonwertowałem kod szesnastkowy 0030 na dziesiętny i wyszło 48.
Dane => Tekst na kolumny => ALT+0048. Nie działa.
Jak to rozwiązać?
- Załączniki
-
- 1.ods
- (15.97 KiB) Pobrany 63 razy
Kod U+0030 odpowiada znakowi zera (0) i odnosi się do drugiego zera w minutach.
Ciąg "AOT" w komórkach znajduje się w nowej linii.
Rozdzielenie na kolumny może wyglądać jak poniżej.
Okno dialogowe "Znajdź i zamień", włączone wyrażenia regularne
Znajdź: \n
Zamień: X (czy inny dowolny znak nie występujący w arkuszu)
Zamień wszystkie.
Następnie w oknie dialogowym "Tekst jako kolumny": Opcje separatora — Inny: X
Ciąg "AOT" w komórkach znajduje się w nowej linii.
Rozdzielenie na kolumny może wyglądać jak poniżej.
Okno dialogowe "Znajdź i zamień", włączone wyrażenia regularne
Znajdź: \n
Zamień: X (czy inny dowolny znak nie występujący w arkuszu)
Zamień wszystkie.
Następnie w oknie dialogowym "Tekst jako kolumny": Opcje separatora — Inny: X
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.15
LibreOffice 3.3.0.4 – 24.8
Windows 7,10,11 64-bit
LibreOffice 3.3.0.4 – 24.8
Windows 7,10,11 64-bit
Działa. Dzięki @cwolan.
-
Re: [solved] Niecodzienny problem przy formatowaniu danych
W pierwszym przypadku można również użyć rozdzielania za pomocą stałej szerokości
7.5.6.2 (X86_64)