Po ostatniej aktualizacji po otwarciu dowolnego pliku obsługiwanego przez LibreOffice na górze pojawia się czerwona belka z komunikatem:
"Hasło główne jest przechowywane w przestarzałym formacie, należy je odświeżyć"
i przyciskami "Odśwież hasło" oraz "Pomoc".
Po kliknięciu "Odśwież hasło" prosi o podanie hasła, ale kłopot w tym, że nigdy hasła nie ustawiałem.
W opcjach także nie da się ustawić tego hasła (ani wyłączyć zabezpieczenia hasłem) bez podania poprzedniego.
Czy można to jakoś wyprostować?
[SOLVED] Hasło główne
-
[SOLVED] Hasło główne
Ostatnio zmieniony czw maja 30, 2024 11:51 pm przez Amarantowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 5.3.3.2 Windows 10
Re: Hasło główne
Nie jestem pewien czy moja propozycja jest właściwa, ale opcja korzystania z hasła głównego musi być gdzieś w folderze użytkownika. W tym folderze znajduje się plik "registrymodifications.xcu". Wydaje mi się, że może on zawierać wpisy odpowiadające za takie zachowanie. U mnie wpisy z hasłem "password" wyglądają tak:
Porównaj je ze swoją wersją.
Jeśli to nie pomoże, to pozostaje skorzystanie z opcji wygenerowania nowego folderu użytkownika. Należy zmienić jego nazwę ze standardowego "user" na inną. Następnie uruchomić oprogramowanie. Przy starcie utworzy ono nowy folder użytkownika o nazwie "user" ze standardowymi ustawieniami, w nich żądanie hasła głównego powinno być wyłączone. Sprawdź, czy w tej konfiguracji pojawia się twój problem. Jeśli nadal się pojawia, to można usunąć ten nowy "user", przywrócić nazwę staremu folderowi i właściwie to nie wiem co dalej.
Jeśli problem zniknął należy ze starego folderu przegrać kolejno jego zawartości sprawdzając kiedy problem pojawi się ponownie. Tutaj obstawiałbym, że odpowiedzialny jest folder "Config" i od niego rozpocząłbym próby.
Pamiętaj o zrobieniu kopii plików (folderów), które chcesz podmieniać, aby móc ewentualnie przywrócić je w systemie.
To są tylko moje sugestie, więc wszystko robisz na swoją odpowiedzialność.
Folder użytkownika w systemie Windows 10 znajduje się tu: C:\Users\użytkownik\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user
Kod: Zaznacz cały
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="HasMaster" oor:op="fuse"><value>false</value></prop></item>
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="Master" oor:op="fuse"><value></value></prop></item>
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="MasterInitializationVector" oor:op="fuse"><value></value></prop></item>
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="StorageVersion" oor:op="fuse"><value>1</value></prop></item>
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="UseStorage" oor:op="fuse"><value>false</value></prop></item>
Jeśli to nie pomoże, to pozostaje skorzystanie z opcji wygenerowania nowego folderu użytkownika. Należy zmienić jego nazwę ze standardowego "user" na inną. Następnie uruchomić oprogramowanie. Przy starcie utworzy ono nowy folder użytkownika o nazwie "user" ze standardowymi ustawieniami, w nich żądanie hasła głównego powinno być wyłączone. Sprawdź, czy w tej konfiguracji pojawia się twój problem. Jeśli nadal się pojawia, to można usunąć ten nowy "user", przywrócić nazwę staremu folderowi i właściwie to nie wiem co dalej.
Jeśli problem zniknął należy ze starego folderu przegrać kolejno jego zawartości sprawdzając kiedy problem pojawi się ponownie. Tutaj obstawiałbym, że odpowiedzialny jest folder "Config" i od niego rozpocząłbym próby.
Pamiętaj o zrobieniu kopii plików (folderów), które chcesz podmieniać, aby móc ewentualnie przywrócić je w systemie.
To są tylko moje sugestie, więc wszystko robisz na swoją odpowiedzialność.
Folder użytkownika w systemie Windows 10 znajduje się tu: C:\Users\użytkownik\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
-
Re: Hasło główne
Dzięki wielkie!
Pomogło.
W podanym pliku jedna linia różniła się od Twojej:
Wystarczyło usunąć ten ciąg liter. Po uruchomieniu dowolnego pliku obsługiwanego przez Libre czerwona belka na górze nadal była, ale po klinięciu przycisku "Odśwież hasło" już nie było pytania o stare hasło, tylko pojawiły się od razu dwa pola - na wpisanie i powtórzenie - nowego hasła.
Problem rozwiązany.
Edit:
Teraz zauważyłem, że jeszcze we wcześniejszej linii jest różnica:
Można zmienić "true" na "false" i też powinno załatwić sprawę - nawet bez konieczności wpisywania nowego hasła.
Pomogło.
W podanym pliku jedna linia różniła się od Twojej:
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="Master" oor:op="fuse"><value>Tu_byl_dlugi_ciag_liter</value></prop></item>
Problem rozwiązany.
Edit:
Teraz zauważyłem, że jeszcze we wcześniejszej linii jest różnica:
<item oor:path="/org.openoffice.Office.Common/Passwords"><prop oor:name="HasMaster" oor:op="fuse"><value>true</value></prop></item>
Libre Office 5.3.3.2 Windows 10