[SOLVED] Brak grafiki po otwarciu pliku na innym komputerze

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Marcinca

[SOLVED] Brak grafiki po otwarciu pliku na innym komputerze

Post autor: Marcinca »

Cześć, problem jak w temacie:
Stworzyłem w Calc tabelki, a obok tabelek dodałem grafikę (wstaw>obraz>z pliku). Są to zdjęcia zapisane na moim komputerze. I u mnie w pliku jest wszystko OK za każdym razem jak go otwieram.
A na innym komputerze jak ten sam plik otwiera ktoś inny ( być może w excelu- i w tym tkwi problem(?)), to nie wyświetlają się wszystkie grafiki, tylko jedna czy dwie, spośród kilkunastu. U mnie w Calc za każdym razem wszystko OK.

Czy jakoś źle dodałem te zdjęcia, lub może trzeba to zapisać w konkretnym formacie, aby u kogoś innego odpalały się zdjęcia?
W czym może być problem?

Pozdrawiam🙌
Ostatnio zmieniony wt cze 18, 2024 12:01 pm przez Marcinca, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 4 na Windows 10 Home
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Brak grafiki po otwarciu pliku na innym komputerze

Post autor: Jermor »

Przede wszystkim sprawdź, czy nie wstawiłeś jakichś plików jako łącze. Przy wstawianiu obrazu, w oknie dialogowym znajduje się formant wyboru, jak na ilustracji poniżej:
obraz_2024-06-17_133904407.png
obraz_2024-06-17_133904407.png (23.29 KiB) Przejrzano 1588 razy
Zaznaczenie "Łącze" oznacza, że ze skoroszytem zapisane zostanie łącze do pliku, a nie sam plik.
Sprawdzisz to, wywołując polecenie "Edytuj-> Łącza...". W otwartym oknie dialogowym "Edytuj łącza" zobaczysz wykaz plików powiązanych z twoim skoroszytem.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Marcinca

Niestety nie da się sprawdzić "Edytuj-> Łącza...", ponieważ jest na szaro. Czy to oznacza, że zdjęcia dodane są bez? (Przy próbie dodania kolejnego zdjęcia opcja „łączę” nie jest zaznaczona domyślnie).

Czy miałbyś może jeszcze jakieś zalecenia? :)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Jeśli pozycja "Edytuj -> Łącza..." jest na szaro, to oznacza to, że nie ma żadnych odwołań do innych plików.
U siebie sprawdziłem, że próba odczytania przez Excela pliku ods, zawierającego wstawione obrazy, generuje zawsze komunikat o tym, że Excel wykrył jakieś niezgodności w skoroszycie i będzie go poprawiał. Co prawda przy jednym, czy dwóch obrazach naprawa sprawia, że obrazy się pojawiają, ale czy tak jest zawsze? Trudno powiedzieć.
Gdy zapisałem plik w formacie Excelowym (Excel 97/2000/XP) xls, to w Excelu otwiera się bez żadnych problemów.
Także Apache OpenOffice (4.1.15) otwiera plik xls bezproblemowo.
Tyle wiem na ten temat.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Marcinca

Dokładnie. Okazało się, że druga osoba otwiera plik w Excelu i zapisanie w formacie xls Excel 97/2000/XP pomogło.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Problem rozwiązany.
[SOLVED]
ODPOWIEDZ