Tekst nie mieszczący się w komórce... Zawijanie tekstu

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Awatar użytkownika
mitek

Tekst nie mieszczący się w komórce... Zawijanie tekstu

Post autor: mitek »

Witam

Normalnie jak tekst wpisze się w komórkę jego naddatek wysuwa się w prawo gdy w ustawie w ustawieniach by tekst był zawijany automatycznie się zawija i robi się kolumna ale jeśli tekstu jest za wiele to komórka powiększa się w poziomie.

Można to jakoś tak ustawić by rozmiar komórki się nie zwiększał bo psuje formatowanie a po prostu nadpisywał się nad inne komórki... ??
LibreOffice 6.1.2.1 na Windows 10
Jan_J

Re: Tekst nie mieszczący się w komórce... Zawijanie tekstu

Post autor: Jan_J »

Nadpisuje się nad, o ile sąsiednie komórki są puste.
Sprawdź Format->Kolumna->Szerokość.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
mitek

Post autor: mitek »

To mi nie bardzo pomogło choć zablokowało rozmiar komórek natomiast zaznaczyłem komórki i użyłem funkcji scal która na ten moment pozwoliła załatwić sprawę.

Dzięki
LibreOffice 6.1.2.1 na Windows 10
KaPitek

Post autor: KaPitek »

Najłatwiej tak:

1. Zaznacz komórkę
2. kliknij; Format > zakładka Wyrównanie > Właściwości ( w dolnej części zakładki ) > Zawijaj tekst.
:ugeek:
Windows XP, OpenOffice 3.4.1
Sulamith
Kontakt:

Post autor: Sulamith »

KaPitek pisze:Najłatwiej tak:

1. Zaznacz komórkę
2. kliknij; Format > zakładka Wyrównanie > Właściwości ( w dolnej części zakładki ) > Zawijaj tekst.
:ugeek:

hej, ja mam OO 4.1.11 na Win 10 i 'Właściwości' mam wygaszone (nieaktywne), nie mogę więc wejść w tę zakładkę i zmienić tak jak opisujesz. Wiesz może jak mam uaktywnić tę opcję?

Pozdrawiam, Sulamith
Open Office 4.1.11 na windows 10
Sulamith
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Opis jest niestarannie napisany.
Zaznacz komórkę i wybierz "Format -> Komórki...", albo kliknij komórkę prawym przyciskiem myszki i wybierz: "Formatuj komórki", albo skorzystaj ze skrótu klawiaturowego CTRL+1. W otwartym oknie dialogowym przejdź do zakładki "Wyrównanie" i w sekcji "Właściwości" zaznacz "Zawijaj tekst". Dodatkowo możesz zezwolić na dzielenie wyrazów. Opcja "Zmniejsz, aby dopasować do rozmiaru komórki" nie zawija tekstu, lecz zmniejsza font tak, aby tekst zmieścił się w komórce. Jest przydatna gdy poza komórkę wychodzi ci jeden lub dwa znaki.
Pozycja "Właściwości" w rozwiniętym menu "Format" uaktywnia się wtedy, gdy w arkuszu zaznaczony jest formant i dotyczy właściwości tego formantu.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Sulamith
Kontakt:

Post autor: Sulamith »

Jermor pisze:Opis jest niestarannie napisany.
Zaznacz komórkę i wybierz "Format -> Komórki...", albo kliknij komórkę prawym przyciskiem myszki i wybierz: "Formatuj komórki", albo skorzystaj ze skrótu klawiaturowego CTRL+1. W otwartym oknie dialogowym przejdź do zakładki "Wyrównanie" i w sekcji "Właściwości" zaznacz "Zawijaj tekst". Dodatkowo możesz zezwolić na dzielenie wyrazów. Opcja "Zmniejsz, aby dopasować do rozmiaru komórki" nie zawija tekstu, lecz zmniejsza font tak, aby tekst zmieścił się w komórce. Jest przydatna gdy poza komórkę wychodzi ci jeden lub dwa znaki.
Pozycja "Właściwości" w rozwiniętym menu "Format" uaktywnia się wtedy, gdy w arkuszu zaznaczony jest formant i dotyczy właściwości tego formantu.

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłam i działa. Pozdrawiam :)
Open Office 4.1.11 na windows 10
Sulamith
gall14

SOLVED Re: Tekst nie mieszczący się w komórce... Zawijanie tekstu

Post autor: gall14 »

Ja mam podobny problem tylko w drugą stronę.
Mianowicie jeżeli mam szerokość kolumny i nie mieszczą mi się znaki wcześniej po wykonaniu
ctrl+1 w atrybutach komórek/wyrównanie zaznaczałem zawijaj tekst.
Zawijało tekst powiększając komórkę o ilość tekstu w tej komórce na wysokość tej komórki.
Teraz musze ręcznie zmieniać wysokość komórek ponieważ z jakiegoś powodu szerokość się nie zmienia i zostaje stała.
Czy można to zmienić by:
podczas zmiany zawijaj tekst wysokość komórki powiększyła się w taki sposób by było widać całą wartość komórki?
Ostatnio zmieniony wt wrz 17, 2024 10:13 pm przez gall14, łącznie zmieniany 1 raz.
win10 64bit OpnenOffice 4.1.14
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Dzieje się to prawdopodobnie dlatego, że masz ustawioną stałą wysokość wiersza. Wówczas, mimo że tekst się zawija nie powiększa się wysokość.
Kliknij numer wiersza prawym przyciskiem myszki i wybierz opcję "Optymalna wysokość wiersza".
obraz_2024-09-10_144353945.png
obraz_2024-09-10_144353945.png (8.13 KiB) Przejrzano 2738 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
gall14

Post autor: gall14 »

Jermor pisze: wt wrz 10, 2024 2:44 pm Dzieje się to prawdopodobnie dlatego, że masz ustawioną stałą wysokość wiersza. Wówczas, mimo że tekst się zawija nie powiększa się wysokość.
Kliknij numer wiersza prawym przyciskiem myszki i wybierz opcję "Optymalna wysokość wiersza".
obraz_2024-09-10_144353945.png
Dzięki wielkie od miesiąca nad tym się głowiłem i zajmowało mi extra to sporo czasu.

:bravo:
win10 64bit OpnenOffice 4.1.14
ODPOWIEDZ