Dzień dobry, od jakiegoś czasu Calc wkleja po wycięciu z jakiegoś tekstu oryginalne formatowanie. Czy da się to wyłączyć, że jak kopiuję tekst to jest on kopiowany bez formatowania lub co najmniej w CALC wklejany bez żądnego formatowania?
używanie kombinacji 3 klawiszy przy kopiowaniu lub wklejaniu jest mocno niewygodne.
Może da się wyłączyć przenoszenie formatowania ze skopiowanego do wklejanego tekstu?
Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC
Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC
Libre office. Zawsze najnowsza wersja.
Re: Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC
Nie można tego wyłączyć. Pojęcie kopiowania dotyczy wszystkich atrybutów kopiowanego elementu.
Możesz przy pomocy polecenia "Narzędzia -> Dostosuj..." utworzyć własny skrót klawiaturowy, albo dodać nową ikonkę do paska narzędzi realizujące polecenie "Wklej niesformatowany tekst".
Możesz przy pomocy polecenia "Narzędzia -> Dostosuj..." utworzyć własny skrót klawiaturowy, albo dodać nową ikonkę do paska narzędzi realizujące polecenie "Wklej niesformatowany tekst".
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
(Sloved) Re: Jak wyłączyć wklejania formatowania w CALC
Samemu robię to z klawiatury, to tak naprawili Libre Office że zepsuli, bo teraz praca jest niebywale trudna. Skopiowane elementy rozwalają mi komórki bo często mają ogromne czcionki itp. Znowu stale ctrl + v + shift jest bardzo problematyczne .
Wydaje mi się, że powinna być opcja wyłączania tego całkowicie, dziwne że o tym nie pomyśleli.
Dodałem jako skrót ctrl jako niesformatowany - jak nie klikam w komórkę 2x to wkleja już normalnie, jak klikam aby był kursor wali już tekst z stylami. Ale to już jest i tak nieźle.
Dziękuję Ci za pomoc.
Wydaje mi się, że powinna być opcja wyłączania tego całkowicie, dziwne że o tym nie pomyśleli.
Dodałem jako skrót ctrl jako niesformatowany - jak nie klikam w komórkę 2x to wkleja już normalnie, jak klikam aby był kursor wali już tekst z stylami. Ale to już jest i tak nieźle.
Dziękuję Ci za pomoc.
Libre office. Zawsze najnowsza wersja.