Zliczanie sumy do kategorii

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
LordSidney

Zliczanie sumy do kategorii

Post autor: LordSidney »

Dobry wieczór.

Chcę stworzyć bazę danych i brakuje mi jednego elementu.
grupa | suma | wybierz grupę | kwota
a | 10 | a | 5
b | 0 | | a | 5
c | 0 |
d | 0

Mam nadzieję, że prowizorka powyżej daje obraz mojej zagwozdki. Powiedzmy, że w tabelce po prawej mam w każdej kolumnie rozwijaną listę, gdzie mogę wybrać a, b, c lub d. Obok wpisuję kwotę. Chciałbym, żeby w kolumnie "suma" zliczało mi sumę z kolumny kwota do odpowiedniej grupy, którą wybiorę z listy.
Domyślam się, że może to być funkcja "jeżeli", ale nie potrafię jej sformułować poprawnie.
Jeżeli w "wybierz grupę" wybiorę b to kwota z kolumny obok dodaje się do sumy b.

Z góry dzięki za pomoc!
OpenOffice 4.1.15 na Windows
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Zliczanie sumy do kategorii

Post autor: Jermor »

Przede wszystkim LordzieSidney, jak dla mnie, opisałeś problem beznadziejnie. Gdzie w tym wszystkim jest baza danych? Jak należy interpretować to:
LordSidney pisze: sob wrz 28, 2024 12:21 am grupa | suma | wybierz grupę | kwota
a | 10 | a | 5
b | 0 | | a | 5
c | 0 |
d | 0
Baza danych to struktura takiego typu:

Kod: Zaznacz cały

Nazwa		Grupa	Wartość
Kartofle	a	33,20
Arbuz		b	2,80
Zeszyt		c	3,20
Seler		a	4,30
Śliwki		b	8,90
Mango		b	12,40
Pisak		c	2,25
Dla takich danych (umieszczonych w obszarze A1:C8) możesz użyć funkcji SUMA.JEŻELI(B2:B8;E1;C2:C8), w komórce E1 musi znaleźć się symbol grupy wybranej do sumowania.Może być wybierany z rozwijanej listy albo wpisywany ręcznie.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
LordSidney

Re: Zliczanie sumy do kategorii

Post autor: LordSidney »

Dziękuję Ci, Jermorze. Mimo mojego beznadziejnego opisu, bardzo mi pomogłeś. Działa tak, jak chciałem.
Pozdrawiam!
OpenOffice 4.1.15 na Windows
ODPOWIEDZ