[solved] Problem z dodawanie linków
[solved] Problem z dodawanie linków
Cześć Wszystkim.
Mam problem z dodawaniem linków w LO Impress.
Konkretnie dodanie linków wewnętrznych do obrazków.
Wstawiam obrazek. Klikam ctrl+k, dodaję link wewnętrzny, eksportuję do pdf. Otwieram pdf, klikam na obrazek z linkiem i pojawia sie komunikat, że nie znaleziono linku.
Ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Z góry dzięki za pomoc.
Mam problem z dodawaniem linków w LO Impress.
Konkretnie dodanie linków wewnętrznych do obrazków.
Wstawiam obrazek. Klikam ctrl+k, dodaję link wewnętrzny, eksportuję do pdf. Otwieram pdf, klikam na obrazek z linkiem i pojawia sie komunikat, że nie znaleziono linku.
Ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 29, 2024 10:47 am przez JedenGość, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 24.8.1.2 / Windows 11
Re: Problem z dodawanie linków
Czy po kliknięciu linku w dokumencie Impress (.odp) rezultat jest ten sam?
("Wykonaj interakcję" w trybie edycji dokumentu bądź kliknięcie w obrazek z linkiem w pokazie slajdów)
("Wykonaj interakcję" w trybie edycji dokumentu bądź kliknięcie w obrazek z linkiem w pokazie slajdów)
Ostatnio zmieniony sob wrz 28, 2024 1:26 pm przez cwolan, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.15
LibreOffice 3.3.0.4 – 24.8
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
W mojej wersji Libre zrobiłem tak: wstawiłem obrazek, na obrazku po CTRL+K wstawiłem adres strony internetowej. Zapisałem jako pdf i wszystko funkcjonuje prawidłowo.
Może nie wiem co oznacza
Może nie wiem co oznacza
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Mnie też to jakoś nie pasuje. Może jednak chodzi tylko o dobór słów.
W pliku .pdf utworzonym w LibreOffice 7.5.4.2 wszystko działa prawidłowo.
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Chodzi o dodanie linków wewnętrznych w tym samym dokumencie.
Np. Przenoszę się ze strony 1 do 10. Sprawdźcie jak to u Was działa.
Z góry dzięki.
Np. Przenoszę się ze strony 1 do 10. Sprawdźcie jak to u Was działa.
Z góry dzięki.
Racja! Problem linków wewnętrznych w tym samym dokumencie istnieje.
Sugerowane rozwiązanie: zmienić slajdowi docelowemu nazwę.
Zobacz:
Sugerowane rozwiązanie: zmienić slajdowi docelowemu nazwę.
Zobacz:
- forum ALO: Internal links in impress not working in pdf
- Bugzilla: tdf#132230 ("Internal links (interaction) to specific slides are not working in Impress when exporting to PDF unless the slide is renamed")
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
W samym pokazie Impress-a działa. W prezentacji wyeksportowanej do pdf link przypisany do obrazu nie działa prawidłowo. Link wstawiony np. do ramki tekstowej — działa.
Tak naprawdę nie znam się na tym programie. Ale doraźnie zastosowałem rozwiązanie następujące: Ustaliłem rozmiar ramki na zbliżony do rozmiaru obrazu. Fontowi zastosowanemu do opisu łącza, przypisałem wielkość taką, aby w miarę możliwości wypełnił pole tekstowe (bo to tekst jest łączem, a nie obszar pola), a następnie pole umieściłem pod obrazem.
Tak zastosowany trik zadziałał i w pdf-ie powoduje skok do wymaganego slajdu.
W załączeniu przykład pliku pdf. Pliku odp nie mogłem załączyć, gdyż forum blokuje ten typ pliku, a zip, który można załączyć i tak przekracza dopuszczalna wielkość.
Tak naprawdę nie znam się na tym programie. Ale doraźnie zastosowałem rozwiązanie następujące: Ustaliłem rozmiar ramki na zbliżony do rozmiaru obrazu. Fontowi zastosowanemu do opisu łącza, przypisałem wielkość taką, aby w miarę możliwości wypełnił pole tekstowe (bo to tekst jest łączem, a nie obszar pola), a następnie pole umieściłem pod obrazem.
Tak zastosowany trik zadziałał i w pdf-ie powoduje skok do wymaganego slajdu.
W załączeniu przykład pliku pdf. Pliku odp nie mogłem załączyć, gdyż forum blokuje ten typ pliku, a zip, który można załączyć i tak przekracza dopuszczalna wielkość.
- Załączniki
-
- impres.pdf
- (75.04 KiB) Pobrany 28 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!
Sprawdziłem w wersji 24.2.6.2 oraz 24.8.1.2 (w obu przypadkach wewnętrzny link dla: kształtu i obrazka). Po zmianie nazwy slajdu i eksporcie dokumentu do pfd wewnętrzne linki działają prawidłowo — przynajmniej w mojej konfiguracji.
Windows 7,10,11 64-bit
Windows 7,10,11 64-bit
Dzięki Jermor, za to rozwiązanie, ale niestety na dłuższą metę jest ono kłopotliwe. Za każdym razem wstawiać nowe pole tekstowe, które trzeba wypełniać tekstem i przesuwać na spód.
U mnie nie działa. Stworzyłem nowy plik testowy. Dla bezpieczeństwa wstawiłem do katalogu bez spacji i polskich liter. Po prostu bezpośrednio na dysku D. Zmieniłem nazwę ze "Slajd 1" na "1" itd. Gdy ze strony 1 chcę się przenieść na drugą, link jest niepoprawny, wstawia dodatkowe %23 przed nazwą strony. Plik .pdf w załączniku.
Edycja. Działa! Cwolan, dzięki za żródła rozwiązania problemu. Doczytałem, żeby linki wewnętrzne wstawiać nie przez ctrl+k, tylko klikać obrazek prawym przyciskiem, dalej interakcja, przejdź do strony lub obiektu. Działa.
-
Re: [solved] Problem z dodawanie linków
Mam ten sam problem i nie wiem jak go rozwiązać.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Re: [solved] Problem z dodawanie linków
Radzę przeczytać wątek, spróbować samemu i jeśli się nie uda, to
* albo napisać, co próbujesz robić albo co w opisie jest niejasne
* albo wstawić próbkę dokumentu, w którym nie udało się osiągnąć zamierzonego efektu.
Warto też skorygować opis w stopce, bo prawie na pewno nie używasz OpenOffice 3.1 (ok. roku 2009) na Windows Vista (od 2007, śmierć techniczna w 2017 roku). Pomocy dot. wersji OpenOffice 3.1 też raczej już nie dostaniesz — nikt go dzisiaj nie używa.
* albo napisać, co próbujesz robić albo co w opisie jest niejasne
* albo wstawić próbkę dokumentu, w którym nie udało się osiągnąć zamierzonego efektu.
Warto też skorygować opis w stopce, bo prawie na pewno nie używasz OpenOffice 3.1 (ok. roku 2009) na Windows Vista (od 2007, śmierć techniczna w 2017 roku). Pomocy dot. wersji OpenOffice 3.1 też raczej już nie dostaniesz — nikt go dzisiaj nie używa.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)