Numer rekordu

Użytkowanie programu bazodanowego
pruszko

Numer rekordu

Post autor: pruszko »

Witam
Mam taki problem i proszę o pooc.
W korespondencji seryjnej mam w kolumnie "Lp" wstawiony pole "nr rekordu" - służy mi to jako numeracja wierszy tabeli (patrz załącznik). Wszystko ok śmiga lecz do czasu gdy kończą się dane w bazie, wtedy numer rekordu dalej się pojawia a nie powinien.
Czy ktoś może wie jak to zrobić żeby nr rekordu był tylko wtedy gdy w wierszu są jakieś dane?
Załączniki
pik wynikowy.odt
(13.95 KiB) Pobrany 270 razy
plik z polami.odt
(14.43 KiB) Pobrany 308 razy
OpenOffice 3.2 na Windows XP/Vista
Awatar użytkownika
Heron

Re: Numer rekordu

Post autor: Heron »

Proszę wyjaśnić co jest kluczem głównym tabeli i najważniejsze czy Lp pełni funkcje tylko informacyjną ? - mam na myśli czy jest tylko numerem wiersza tabeli, czy też spełnia rolę id danej osoby?

Jeśli ma to być numer wiersza tabeli to nie rozumiem po co te dane zapisywać w bazie danych ? Jeśli zmieni nam się lista osób to przyporządkowany w tej tabeli numer wiersza dla danej osoby ulegnie zmianie.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
pruszko

Witam,
otóż LP jest tylko numerem wiersza. Pomyślałem ze wykorzystam "nr rekordu" do numerowania wierszy tabeli. I to działa z tym że nawet jak już dane się skończą dalej wstawia ten numer rekordu i to taki sam.
Sorry może trochę pogmatwałem to, a może prościej było by jakiś tekst warunkowy żeby automatycznie numerował wiesze te nie puste oczywiście ?
Awatar użytkownika
Heron

Post autor: Heron »

Najprostszą metodą wykonania zadania będzie użycie raportów w base.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
pruszko

No może źle opisałem problem

Sytuacja wygląda tak:
Mam plik tekstowy generowany przez program zewnętrzny. Plik ten zawiera dane adresowe do korespondencji seryjnej. Dobrze drukują się koperty pisma w ramach korespondencji seryjnej. Problem zaczyna się gdy muszę wydrukować tabelkę zbiorczą właśnie taką załączyłem. W pierwszej kolumnie muszę dać liczbę porządkową. Nie mam jej w pliku tekstowym (źródłowym) więc wymyśliłem że zamiast „LP” dam numer rekordu i wiersze się będą numerować same. To działa, tylko jak się rekordy kończą np na liczbie 333 to w pustych wierszach tej tabelki w pozycji LP daje 333 cały czas aż do końca. Nie wiem jak ustawić warunek ażeby w sytuacji gdy rekordy się skończyły program nie wstawiał numeru rekordu. :?
ODPOWIEDZ