[NOT SOLVED] Problem z instalacją
[NOT SOLVED] Problem z instalacją
Podczas próby instalacji OpenOffica 3.1 PL na starszą wersję OpenOffica pojawił się komunikat
Po kliknięciu ok, instalacja kończy się niepowodzeniem oraz nie da się przywrócić poprzedniej wersji, ani zainstalować innej dystrybucji.
Windows Vista PL, instalacja na innej partycji niż systemowa.
Po kliknięciu ok, instalacja kończy się niepowodzeniem oraz nie da się przywrócić poprzedniej wersji, ani zainstalować innej dystrybucji.
Windows Vista PL, instalacja na innej partycji niż systemowa.
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 12:59 pm przez mellonedain, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zamknięcie tematu
Powód: Zamknięcie tematu
Re: Problem z instalacją
Generalną zasadą jest odinstalowanie poprzedniej wersji przed instalacją nowej.
Natomiast sam komunikat prosi o wyłączenie szybkiego startu OOo poprzedniej wersji przed instalacją...
Natomiast sam komunikat prosi o wyłączenie szybkiego startu OOo poprzedniej wersji przed instalacją...
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
Powód tego błędu został wymieniony w komunikacie.
Zostawiłeś włączony Quickstarter, moduł szybkiego uruchamiania pakietu. Kliknij na ikonkę (jest w tacce systemowej) i wybierz opcję Zakończ po czym ponów instalację 3.1.
@KLAPEK
Przecież instalator sam usuwa starą i instaluję nową. On nie nadpisuje plików.
Zostawiłeś włączony Quickstarter, moduł szybkiego uruchamiania pakietu. Kliknij na ikonkę (jest w tacce systemowej) i wybierz opcję Zakończ po czym ponów instalację 3.1.
@KLAPEK
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
@quest-88
Ja zawsze usuwam poprzednią wersję, więc nawet o tym nie wiedziałem
Nie mówiąc już o tym że 95% czasu spędzam przy maszynach z linuksem - a tu jest trochę inaczej
Ja zawsze usuwam poprzednią wersję, więc nawet o tym nie wiedziałem
Nie mówiąc już o tym że 95% czasu spędzam przy maszynach z linuksem - a tu jest trochę inaczej
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
Nie mam włączonego Quikstartera - sprawdzałem w procesach i w autostarcie....quest-88 pisze:Powód tego błędu został wymieniony w komunikacie.
@KLAPEK
- mellonedain
- Kontakt:
U mnie na Windowsie Vista Home Premium instalacja przebiegła pomyślnie.
Proponuję:
W Panelu Sterowania usunąć wszystko co zaczyna się na OpenOffice.org (;P mogą tam już być widoczne obie wersje). Uruchomić ponownie komputer i ponownie zainstalować OOo 3.1
Proponuję:
W Panelu Sterowania usunąć wszystko co zaczyna się na OpenOffice.org (;P mogą tam już być widoczne obie wersje). Uruchomić ponownie komputer i ponownie zainstalować OOo 3.1
Próba deinstalacji kończy się błędem :
To nie błąd.
Przecież ten dialog podaje diagnozę problemu: należy ubić proces który zapewnia ,,szybkie uruchamianie'', czyli ładuje biblioteki OOo po zalogowaniu użytkownika. Jeżeli konfiguracja Windowsa jest standardowa, to wystarczy prawy klik na kontrolkę OO w trayu, i wybór opcji Zakończ.
Potem deinstall, a potem install.
Przecież ten dialog podaje diagnozę problemu: należy ubić proces który zapewnia ,,szybkie uruchamianie'', czyli ładuje biblioteki OOo po zalogowaniu użytkownika. Jeżeli konfiguracja Windowsa jest standardowa, to wystarczy prawy klik na kontrolkę OO w trayu, i wybór opcji Zakończ.
Potem deinstall, a potem install.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Napisałem wyżej, że funkcję Quikstartera mam wyłączoną + nie ma żadnego OpenOfficowego procesu w menedżerze zadań oraz żadna biblioteka od OOf nie ładuje się z systemem :>
Nie przesadzajmy. Należy tak robić tylko w sporadycznych przypadkach, gdy wersje zdecydowanie się różnią między sobą, np. 2.4 i 3.0. Dobry instalator powinien zresztą sam zażądać deinstalacji poprzedniej wersji.KLAPEK pisze:Generalną zasadą jest odinstalowanie poprzedniej wersji przed instalacją nowej.
Spróbuj użyć np. Revo Unistaller, potem czyszczenie ręczne (włącznie z Danymi aplikacji), potem nie zaszkodzi CCleaner. Dopiero wtedy spróbuj instalacji. Użycie samego Dodań usuń programy często niewiele daje. Pozdrawiam.JakubG pisze:Napisałem wyżej, że funkcję Quikstartera mam wyłączoną + nie ma żadnego OpenOfficowego procesu w menedżerze zadań oraz żadna biblioteka od OOf nie ładuje się z systemem :>
W swoim systemie wręcz usunąłbym gałąź wpisów OpenOffice.org z rejestru systemowego. Ale doradzać to jako standardową procedurę jest cokolwiek ryzykowne... dla doradcy.
JJ
- mellonedain
- Kontakt:
Windows w całej swojej ograniczoności ma jedno dobre narzędzie: jak mu usuniesz pliki OOo ręcznie w tym deinstalator, który jest w tym katalogu to uzna, że program już jest odinstalowany. Nie wiem czy z OOo to zadziała, ale można spróbować.