Pierwsza Oś Y [radiany] Druga Oś Y [stopnie]

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Raknor
Kontakt:

Pierwsza Oś Y [radiany] Druga Oś Y [stopnie]

Post autor: Raknor »

Jak wstawić na wykres dwie osie Y?

Pierwsza będąca w radianach i pomocnicza w stopniach.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Jan_J

Re: Pierwsza Oś Y [radiany] Druga Oś Y [stopnie]

Post autor: Jan_J »

Na przykład z menu podręcznego na wykresie Wstaw/usuń osie.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
bogdans

Post autor: bogdans »

Ale jak zapewnić, żeby druga miała automatycznie odpowiednie skalowanie?
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
Jan_J

W menu podręcznym po zaznaczeniu każdej osi (X. Y, pierwszej czy pomocniczej) możesz określić jej zakres, nazwę, sposób prezentacji itp.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
bogdans

Przecież napisałem:
żeby druga miała automatycznie ...
Sporządzam wykres funkcji y=asin(x) , dodaje pomocniczą oś Y, formatuję ją (w zakładce Skala ustawiam minimum, maksimum,...) Mam wykres jaki chciałem. Zmieniam zakres danych (wartości x), na osi głównej skalowanie zmieni się automatycznie. Jak uzyskać by na osi pomocniczej skalowanie też zmieniło się automatycznie?
Raknor
Kontakt:

Post autor: Raknor »

Jan_J jak masz czas to wykonaj tą drugą Oś Y wyskalowaną w stopniach, a przyjrzę się co i jak poustawiałeś.
Załączniki
wykres.ods
(37.05 KiB) Pobrany 284 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
bogdans

Miałem czas.
Jak zmienię skok w kolumnie A, to zmieniają się etykiety na osi X, na głównej osi Y, nie zmieniają się na dodatkowej osi Y.
Załączniki
wykres.ods
(39.57 KiB) Pobrany 310 razy
Jan_J

Rzeczywiście, napisałeś wyraźnie, że chcesz skalować automatycznie, ale nie zauważyłem.

Oś skaluje się automatycznie, jeżeli jest z nią skojarzona pewna seria danych. Inaczej brak przesłanek do tego, co skalować.
Wstaw na wykres dane w radianach oraz pomocniczą oś Y. Potem zrób drugą serię z tymi samymi danymi, ale w stopniach, i przypisz ją do pomocniczej osi Y.
Na koniec ukryj drugą serię na wykresie: brak linii, brak markerów, brak wpisu w legendzie.

<edit date="2010-12-19">
Niestety, tym sposobem wyskalowane osie przeskalowują się co prawda automatycznie, ale bez związku ze sobą. Jeżeli się uda, to tylko przy odpowiednim doborze jednostek głównych i przy współmierności obu skal. Na co w przypadku stopni i radianów liczyć nie możemy.

Czyli wg stanu wiedzy i doświadczenia, najprawdopodobniej nie da się tego osiągnąć przy użyciu jedynie opcji dostępnych w interfejsie użytkownika. Można napisać makro.
</edit>
JJ
ODPOWIEDZ