Witam,
Czy można tak skonfigurować dokument, że zmiana tła wybranych komórek uruchomi makro?
Listener zmiany właściwości komórki
Listener zmiany właściwości komórki
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
Re: Listener zmiany właściwości komórki
Na tak postawione pytanie jest tylko jedna odpowiedź:bogdans pisze:Witam,
Czy można tak skonfigurować dokument, że zmiana tła wybranych komórek uruchomi makro?
"wszystko można, a jedno się musi".
Sporo zmian dotyczących formatowania to są w dużej mierze makra i mogą być bardzo, ale to naprawdę bardzo złożone.
Nie piszesz o jakie zmiany chodzi. To nie wiadomo, czy w ogóle pisanie samodzielnego makra jest potrzebne.
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
Dzięki za zainteresowanie, ale szkoda, że nieuważnie przeczytałeś pytanie.
Ja chcę by zmiana koloru wybranej komórki uruchomiła makro (analogicznie do wywołanie makra poprzez zmianę wartości, makro które ma zostać uruchomione już zostało napisane).
Zmianę koloru tła komórki użytkownik może wykonać w dowolny sposób: przycisk na pasku narzędzi, formatowanie komórki => tło, zmiana stylu,...
Ja chcę by zmiana koloru wybranej komórki uruchomiła makro (analogicznie do wywołanie makra poprzez zmianę wartości, makro które ma zostać uruchomione już zostało napisane).
Zmianę koloru tła komórki użytkownik może wykonać w dowolny sposób: przycisk na pasku narzędzi, formatowanie komórki => tło, zmiana stylu,...
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
Pobieżne przeszukanie api.openoffice.org nie wskazało mi zdarzenia, które miałoby być generowane w przypadku zmiany fromatu komórki.
Najprostsze wydaje mi się założenie timera, odpalanego w regularnych odstępach czasu i sprawdzającego czy coś się zmieniło.
W takim przypadku timer powinien być jeden, i powinien wywoływać wszystkie pożądane w danej aplikacji akcje.
Co do konstrukcji timera, istnieje wersja trywialnaale eleganckie rozwiązanie nie powinno posiadać pętli, tylko ,,podpiąć'' wywołanie do obiektu aplikacji. Patrz http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=59763
Najprostsze wydaje mi się założenie timera, odpalanego w regularnych odstępach czasu i sprawdzającego czy coś się zmieniło.
W takim przypadku timer powinien być jeden, i powinien wywoływać wszystkie pożądane w danej aplikacji akcje.
Co do konstrukcji timera, istnieje wersja trywialna
Kod: Zaznacz cały
sub powtarzaj()
rem wykonaj potrzebne czynności
rem wait(1000)
end sub
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)