Konwersja tekstu do cyfr
Konwersja tekstu do cyfr
Witam
czy ktoś może spotkał się z konwersją tekstu do cyfr, otóż wyeksportowałem z Base dane, ale mam je w postaci np. '1982 - ze znaczkiem ' i calc nie rozpoznaje liczb lecz podaje je jako tekst. Jak przekonwertować te liczby aby były rozpoznawalne przez calca?
czy ktoś może spotkał się z konwersją tekstu do cyfr, otóż wyeksportowałem z Base dane, ale mam je w postaci np. '1982 - ze znaczkiem ' i calc nie rozpoznaje liczb lecz podaje je jako tekst. Jak przekonwertować te liczby aby były rozpoznawalne przez calca?
Re: Konwersja tekstu do cyfr
Osobiście stosuję sposób niezbyt elegancki, ale skuteczny:
1. otworzyć edytor tekstowy (choćby najzwyklejszego notatnika, czy co tam);
2. przekleić dane z arkusza do edytora (" ' " się nie przekleją);
3. przekleić z powrotem.
Edytorem może być oczywiście i Writer - wtedy dane z Calaca należy 'wkleić specjalnie' jako 'Tekst formatowany (RTF)', żeby dostać tabelkę, którą bez problemu można będzie przekleić z powrotem.
Jeżeli ktoś zna bardziej eleganckie rozwiązania, chętnie się zapoznam
1. otworzyć edytor tekstowy (choćby najzwyklejszego notatnika, czy co tam);
2. przekleić dane z arkusza do edytora (" ' " się nie przekleją);
3. przekleić z powrotem.
Edytorem może być oczywiście i Writer - wtedy dane z Calaca należy 'wkleić specjalnie' jako 'Tekst formatowany (RTF)', żeby dostać tabelkę, którą bez problemu można będzie przekleić z powrotem.
Jeżeli ktoś zna bardziej eleganckie rozwiązania, chętnie się zapoznam
A w bazie te dane mają typ integer czy tekstowy? może zmienić typ kolumny w tabeli, a może zrobić konwersję w zapytaniu?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
- mellonedain
- Kontakt:
Możesz dokładniej sprecyzować warunki wystąpienia tego problemu? Jaka to jest baza danych i w jaki sposób eksportujesz te dane do Calca?
Jeżeli nie jesteś w stanie zmienić typu danych podczas eksportu na coś co jest liczbą to polecam używanie funkcji calca WARTOŚĆ(). Robisz sobie klon wyeksportowanych danych (dodatkowy arkusz) i w kolumnach, które powinny mieć wartości liczbowe wykorzystujesz tę funkcję.
tworzę kwerendę, następnie otwieram nowy plik w calcu i przeciągam na niego kwerendę - dane automatycznie się ekportuję do calca, ale to chyba problem z definicją typu danych w base'u, pokombinuję i dam znaćmellonedain pisze:Możesz dokładniej sprecyzować warunki wystąpienia tego problemu? Jaka to jest baza danych i w jaki sposób eksportujesz te dane do Calca?
- mellonedain
- Kontakt:
Możesz zamiast korzystać z mechanizmu "Przeciągnij i Upuść" skorzystać z:
- Zaznacz dane
- menu "Edycja kopiuj"
- w Calc: Edycja -> Wklej specjalnie