Wstawione w dokument grafiki - rozmiar w pikselach
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Wstawione w dokument grafiki - rozmiar w pikselach
Czy w OpenOffice można wyświetlić rozmiar wstawionych obiektów graficznych w pikselach? Przykładowo: w OpenOffice Draw mam zamiar stworzyć tzw. userbar. Standardowa wielkość takich userbarów to 350 x 19 pikseli. Draw wyświetla "cm"; jak ustawić program, by wyświetlał rozmiar w pikselach?
OpenOffice.org 3.3.0 | Windows Vista Home Basic
Re: Wstawione w dokument grafiki - rozmiar w pikselach
OOO Draw jest edytorem grafiki wektorowej, i jeżeli miałby określać rozmiary w pikselach, to tylko w odniesieniu do bitmap, i zapewne tylko podczas ich importu (odnośnie proponowanych domyślnie rozmiarów metrycznych) i eksportu.
Przeliczenia rozmiar--rozdzielczość są obecnie dokonywane w standardzie 96 dpi. Czego by się nie zrobiło z bitmapą, zawsze można wrócić do oryginalnego rozmiaru opartego na tej rozdzielczości. Sterowanie rozdzielczością eksportu obrazów było w planach i pozostało w sferze planów.
Istnieje sterowanie rozdzielczością wydruku, i działa przy drukowaniu do pliku PostScriptowego lub PDF. Można ewentualnie z tego skorzystać, ale generowanie bitmapy z postscriptu trzeba załatwić zewnętrznym narzędziem.
Ale czy przy zastosowaniu tak prostym użycie samodzielnego edytora grafiki wektorowej nie byłoby bardziej zasadne?
Przeliczenia rozmiar--rozdzielczość są obecnie dokonywane w standardzie 96 dpi. Czego by się nie zrobiło z bitmapą, zawsze można wrócić do oryginalnego rozmiaru opartego na tej rozdzielczości. Sterowanie rozdzielczością eksportu obrazów było w planach i pozostało w sferze planów.
Istnieje sterowanie rozdzielczością wydruku, i działa przy drukowaniu do pliku PostScriptowego lub PDF. Można ewentualnie z tego skorzystać, ale generowanie bitmapy z postscriptu trzeba załatwić zewnętrznym narzędziem.
Ale czy przy zastosowaniu tak prostym użycie samodzielnego edytora grafiki wektorowej nie byłoby bardziej zasadne?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Poza tym punkty wymieniane m.in. w opcjach programu są jednostkami typograficznym, a nie pikselami,
[edit]
...choć w jakiś sposób są z nimi zgodne, co stwierdziłem przed chwilą, importując do programu obiekt o wymiarach owego usebara. Ma on (w moim programie) 349,9 x 19,0 pkt. Zmiany z cm na punkty można dokonać w Narzędzia -> Opcje -> Libre(/Open)Office Draw -> Ogólne -> Jednostka miary.
Jednak do tworzenia usebarów polecałbym raczej GIMPa.
[edit]
...choć w jakiś sposób są z nimi zgodne, co stwierdziłem przed chwilą, importując do programu obiekt o wymiarach owego usebara. Ma on (w moim programie) 349,9 x 19,0 pkt. Zmiany z cm na punkty można dokonać w Narzędzia -> Opcje -> Libre(/Open)Office Draw -> Ogólne -> Jednostka miary.
Jednak do tworzenia usebarów polecałbym raczej GIMPa.
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Projekt userbara podałem tu jako przykład; chodziło ogólnie o ustawienie rozmiaru wszelkich grafik "co do piksela", a nie w centymetrach. Myślałem, że jest jakaś opcja, która zamienia centymetry w piksele. Teraz wiem, że nie ma. Dziękuję za odpowiedzi.
OpenOffice.org 3.3.0 | Windows Vista Home Basic