Proszę o pomoc

Użytkowanie edytora dokumentów
wioletta25dg

Proszę o pomoc

Post autor: wioletta25dg »

Witam wszystkich, proszę o pomoc w szczegółowym wytłumaczeniu tych zadań ponieważ jestem zielona z openoffice a mam takie zadanie domowe:

1. Wpisać dowolny tekst składający się z trzech akapitów każdy po przynajmniej dwa wiersze:
a) zamiast spacji po jednoliterowaych spójnikach (np. a, i, z, w, itp.) stosować tzw.
twarde spacje, nazywane też spacjami nierozdzielającymi, które wprowadza się
z klawiatury naciskając klawisze Ctrl i spacja,
b) w dowolne miejsce tekstu wstawić myślnik (—) i półpauzę (–).
2. Skopiować całość tekstu poniżej, tak aby uzyskać sześć akapitów tekstu. Zamienić
miejscami czwarty akapit z szóstym.
3. Sformatować akapity tak, aby były one justowanie do obu marginesów.
4. Sformatować akapity tak, aby odstęp pomiędzy trzecim a czwartym akapitem wynosił 18 pt
(punktów), pomiędzy czwartym a piątym wynosił 6 pt, a pomiędzy piątym a szóstym 30 pt.
5. Sformatować akapity tak, aby odstęp międzyliniowy akapitu drugiego wynosił 1,5 wiersza,
oraz aby pierwszy wiersz wszystkich akapitów był wcięty o 0,5 cm.
6.Przekształcić pierwsze dwa akapity w listę wypunktowaną, a ostatnie dwa akapity w listę
numerowaną. Zmodyfikować listy tak, aby symbole ● i numery punktów położone były
bezpośrednio przy lewym marginesie, a tekst miał wcięcie 0,5 cm.
Ps.
czego się używa do przeliczenia odstępów w punktach (pt) na centymetry.
Dziękuje i pozdrawiam
OpenOffice 3.3.0, XP pro sp3
Arghil
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc

Post autor: Arghil »

wioletta25dg pisze:[...]
1-6) to łatwiej(szybciej) pokazać niż opisać, z czym dokładnie masz problem?
wioletta25dg pisze:[...]
Ps.
czego się używa do przeliczenia odstępów w punktach (pt) na centymetry.
1 punkt typograficzny (1 pt) = 0,3514 mm *)
W samym programie można przełączyć wyświetlanie jednostek z cm na punkty. W zasadzie wtedy jest to typograficzny punkt postscriptowy <<1bp = 0,3528 mm>>:
Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice.org Writer -> Ogólne, pole "Jednostka miary".

*)Punkt typograficzny
LibreOffice || Microsoft Office
wioletta25dg

Nie wiem o co chodzi z tymi twardymi spacjami, gdzie je stosować i w jaki sposób bo jak wciskam np. po "i" Ctrl i spacja to nic się nie dzieje (nic nie widać) :(
w jaki sposób wstawia się myślnik (—) i półpauzę (–) naprawdę jestem zielona, i dopiero co zaczynam naukę, a prace domową muszę napisać :( :(
no i w końcu czarna magia punkt 5 i 6 (Przekształcić pierwsze dwa akapity w listę wypunktowaną, a ostatnie dwa akapity w listę
numerowaną. Zmodyfikować listy tak, aby symbole ● i numery punktów położone były
bezpośrednio przy lewym marginesie, a tekst miał wcięcie 0,5 cm)
co to jest i jak wygląda "lista wypunktowana" i "lista numerowana" (jak to się robi) :?: :?: :?:
i co oznaczają "symbole ●"
Bardzo proszę o szczegółowe objaśnienie bo chyba czeka mnie pała z podstaw informatyki
Ps.
Najchętniej proszę o zrobienie tej pracy i opis, może szybciej załapie :?
dodaje załącznik co i jak, a prace eksportować do dokumentu w formacie PDF
Dziękuje i pozdrawiam
Załączniki
Writer2.png
Jan_J

Post autor: Jan_J »

No tak, bo niby jak to wszystko mamy zrobić, skoro nie umiemy? Gdybyśmy umieli, to inna sprawa -- wszystko byłoby jasne.
Na szczęście w programie jest help. F1. Indeks.

Wpisujemy hasło spacja. Widzimy hasło szczegółowe spacja nierozdzielająca. Czytamy, próbujemy.
Wpisujemy hasło odstępy. Widzimy hasło odstępy między akapitami. Czytam, próbujemy.
Itd., itd. Dość skuteczne.

W sprawie jednostek miar: google punkty centymetry. Oczywiście, trzeba krytycznie przefiltrować odsyłacze, ale w pierwszym, który mi się pokazał, znalazłem zadowalające objaśnienie. Są jeszcze subtelności związane z różnymi definicjami pt (patrz wypowiedź Arghila), które w pierwszym podejściu można sobie darować.

Widok redakcyjny dokumentu (Widok/Znaki niedrukowalne) może dużo pomóc w rozumieniu co się dzieje, choć wiele nowicjuszy go nie lubi.

Poleciłbym też książkę z podstaw redagowania tekstów, np. Adam Wolański: Edycja tekstów (PWN 2008).

Każda metoda jest dobra, byle przełamać bezradność.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
wioletta25dg

Czy może mi ktoś chociaż wyjaśnić co z tą twardą spacją, bo jak wciskam CTRL + SPACJA to nic mi nie wychodzi i zdanie jest połączone z spójnikiem :?: :(
Raknor
Kontakt:

Post autor: Raknor »

spacja nierozdzielająca/twarda -> Ctrl+Shift+Spacja
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Raknor pisze:spacja nierozdzielająca/twarda -> Ctrl+Shift+Spacja
Możesz o tym przeczytać w helpie. Patrz 3 posty wyżej. Inne rzeczy też tam znajdziesz.

@ Wioletta25dg
W dołączonej przez Ciebie instrukcji jest błąd: Ctrl+Spacja zamiast Ctrl+Shift+Spacja. W poprzednich wersjach OOo, rzeczywiście tak było, zmiana nastąpiła gdzieś w okolicy wersji 2.x. Opis w helpie i w menu jest poprawny, należało tam zajrzeć. I sprawdzić oczywiście.
Jak zgłosisz błąd swojemu instruktorowi, może zapunktujesz. Albo przepadniesz, bo różnie w życiu bywa.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ