Nowy wygląd OO

Ogólne pogawędki i dywagacje
atb80

Nowy wygląd OO

Post autor: atb80 »

Czy wiadomo coś na temat projektu dotyczącego nowego wyglądu dla OO?
Nie da się ukryć, że obecny jest przestarzały i pasuje do windowsa 98... Zresztą wystarczy porównać MS Office 2007 i OO
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Nowy wygląd OO

Post autor: quest-88 »

Nie wiem dlaczego uznaje się wygląd OO.o za przestarzały. Przed tym, jak nie było MS Office 2007, nie podnosiły się takie głosy, a były przecież ciekawsze projekty interfejsu jak np, ten z Apple iWork. To takie ślepe gonienie za "numerkami", owczy pęd?

Tak czy inaczej, prace trwają. Ten projekt nazywa się Renaissance, i zgodnie z mapą drogową, w tym miesiącu ma się pojawić pierwszy szkic nowego UI.
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... he_Roadmap

Oprócz tego, w dosyć posuniętej fazie są prace nad nowym interfejsem Impressa. Zgłoszono kilka propozycji, z których najlepsze wydają się być te od Miroslava Mazela i Johannes Eva'y.

http://wiki.services.openoffice.org/wik ... slav_Mazel
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... hannes_Eva

Niedawno zresztą, pojawiała się aktualizacja statusu projektu na maj br. (1,8 MB, PDF)
http://wiki.services.openoffice.org/w/i ... -05-29.pdf

Jeśli chcesz pomóc, możesz zgłaszać swoje wnioski na liście discuss@ux.openoffice.org. A jeśli chciałbyś pomóc, ale nie znasz dobrze angielskiego, możesz dołożyć swoją cegiełkę aktywując Program udoskonalania oraz wypełniając ankietę.

Program udoskonalania śledzi w tle częstość używania poszczególnych aplikacji, wywoływanych okien, używanych skrótów klawiaturowych itp. Zebrane dane są wysyłane do programistów, które posłużą właśnie do zaprojektowania nowego UI (chociażby do lepszego wyeksponowania najpopularniejszych funkcji). Trzeba go tylko aktywować wchodząc w menu Narzędzia > Opcje > OpenOffice.org > Program udoskonalania, i wybierając Tak, chcę wziąć udział w programie doskonalenia OpenOffice.org.

Ankieta składaja się z 35 pytań. Do jej wypełnienia wymagane są podstawy języka angielskiego.
http://surveys.services.openoffice.org/ ... 31&lang=en
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
przemox

Post autor: przemox »

Jeśli można wtrącić trzy grosze - wygląd może i nie zabija, choć oczywiście nie jest to najważniejsze. Nie wszyscy też wiedzą, że w opcjach mamy do wyboru kilka rodzajów ikon. Ja np. używam Tango, które daje oddech po klasycznym wyglądzie ikonek. Pozdrawiam
KLAPEK

Post autor: KLAPEK »

Co do propozycji to zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu wersja Miroslava.
Przejrzyście i co najważniejsze są karty/zakładki/taby, czy jak to zwał ;)
Rzecz której mi najbardziej brakuje od czasów StarOffice - wszystko w jednym oknie.
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Akurat wczoraj UX Team na blogu deweloperów Suna oznajmił, że wybiorą najlepszy interfejs bądź też wykorzystają różne propozycje i zwyczajnie je zmiksują.

Propozycja Mazela wygląda najlepiej, ale czy obejmuje wszystkie rozwiązania problemów z kartami?
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... Discussion
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

,,Przestarzałość'' to nie argument.
Natomiast nie jest tajemnicą, że okna dialogowe w obecnej (modalnej) postaci są uciążliwe w obsłudze.
Zakładki pojawiły się już w Symphony. Pomysł dobry, ale wykonanie ciężkie.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
mellonedain
Kontakt:

Post autor: mellonedain »

Z pkt widzenia programisty to niewielka różnica. Czy wyświetla się coś w oknie czy w zakładce. Dużo zależy od sposobu wyświetlania kontrolek. A czy one są w nowym oknie czy zakładce to problem, który często można przeskoczyć zmieniając "rodzica" obiektu ;P

To trochę uproszczona wersja ;)

Niestety OOo nadal czeka na porządki w kodzie. Zawsze chciałem zobaczyć diagram np. UML tej aplikacji. Ciężko znaleźć materiały na tym poziomie ;)
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Właśnie pojawiła się informacja o nowym UI okna drukowania, które ma się pojawić w następnym wydaniu (3.2).

http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/new_print_ui

Przetestowałem na szybko i powiem: rewelacja! ;)

Odpowiednie pliki można pobrać z ftp://qa-upload.services.openoffice.org ... pullpages/

W przypadku Linuksa wystarczy pobrać udostępnione archiwum i wypakować zawartość do /opt.
Przepis na LibreOffice
uzi123
Kontakt:

Post autor: uzi123 »

atb80 pisze:Czy wiadomo coś na temat projektu dotyczącego nowego wyglądu dla OO?
Nie da się ukryć, że obecny jest przestarzały i pasuje do windowsa 98... Zresztą wystarczy porównać MS Office 2007 i OO
A ja sobie bardzo cenię ten interfejs, prawie od początku OO niezmienny, ten sam wiem gdzie co mam i nie muszę szukać, to co używam często, dodaje na panel.

Dobrze by było aby nowe menu nie było takie jak w MSOffice przeładowane niepotrzebnymi rysunkami, grafiką

projekt
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... slav_Mazel
jest niezły. Warto by było aby całą filozofię zakładek żywcem skopiować z Google Chrome - każda zakładka oddzielny proces, możliwość wielu okien, bo wersja z Mozilli jest mało praktyczna: jedno okno się zawiesi=cały program się zawiesił, jak chce się mieć obok treść z dwóch zakładek to w Mozilli jest to niemożliwe a w Goole Chrome tak.
lukjan

Post autor: lukjan »

KLAPEK pisze:Co do propozycji to zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu wersja Miroslava.
mi tez sie podobo, lecz mozna go jeszcze lekko zmodyfikowac, tak aby wygladalo tak jak w office 07. dla mnie bedzie ok.
Jusko

Post autor: Jusko »

lukjan pisze:mi tez sie podobo, lecz mozna go jeszcze lekko zmodyfikowac, tak aby wygladalo tak jak w office 07. dla mnie bedzie ok.
Ale dlaczego ma być podobne do MS Office 2007 ? Moim zdaniem wygląd żywcem wzięty jak od Google to pomysł chybiony, wygląd jak w MS Office 2007 też. OpenOffice to nie jest ani Google Chrome, ani Microsoft Office 2007. Mnie najbardziej podoba się obecny wygląd (pod GNU/Linux). Pakiet biurowy to pakiet biurowy i tak ma wyglądać - nie jak tania zabawka, przećpana kolorami i różnymi kolorowymi kontrolkami/buttonami itd. Dlatego też mam nadzieję, że takich skórek nie zobaczę w OO.o :P
GNU/Linux x86_64 && OpenOffice.org 3.1
lukjan

aha, ok.
Hwiparam

Post autor: Hwiparam »

OMG masakra... Co to wogóle ma być :?: Krzyżówka M$ Office i Lotus Symphony :?: Mam nadzieję, że czegoś takiego nie wprowadzą w oficjalnej wersji OOo... Albo chociaż będzie dostępne opcjonalnie.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Jak ci się nie podoba, zaprojektuj własny, lepszy. To otwarty projekt i każdy może coś od siebie dodać.
Przepis na LibreOffice
lukjan

quest-88 pisze:Jak ci się nie podoba, zaprojektuj własny, lepszy. To otwarty projekt i każdy może coś od siebie dodać.
na jakiej stronie?
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Przepis na LibreOffice
lukjan

aha, dobrze.
elixir
Kontakt:

Post autor: elixir »

Jednym się podoba, drugim nie- ot rzecz gustu.
OpenOffice 3.1 na Windows Vista / NeoOffice 2.2.3, MacOS 10.4 / OpenOffice 2.4 pod Ubuntu 9.04
Jactra

Post autor: Jactra »

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum jednak z pakietu OpenOffice.org, a obecnie LibreOffice.org korzystał od 2004 lub 2005 r.

Niestety, ale wygląd i OO i LibreOffice (w tym względzie to to samo - wygląd) nawet nie jest zbilożony do wyglądu MSOffice 2003. Jak dla mnie przypomina raczej archaiczny wgląd MS Office 97/XP.
Niestety ale taka jest prawda. I prawdą jest też, że niestety ten wygląd odstrasza. I wiem to z doświadczenia. Szczególnie jesli ktoś gdzieś wcześniem miał do czynienia z MS Office 2003, a co dopiero MS Office 2007. Prawda jest taka, że ludzie bardzo często (poza ceną) zwracają uwagę na wygląd, kolorystykę itp. A tutaj oba pakiety niestety są daleko w tyle z mS Offce. O otwieraniu dokumentów z MS Office już nawet nie wspominam. Chociaż z moich doświadczeń wynika, że i OO i LibreOffice lepiej formatują .doc i .docx (np) niż wolny format RTF. Odczytywanie formatu RTF przez oba pakiety to po prostu porażka. A przecież RTF jest (na ile wiem) wolnym a nie zamkniętym pakietem. I o ile pamiętam dzieje się tak od wersji OO 2.2 lub 2.3. Mamy wersję 3.3 i nic się nie zmieniło.

Więc moim skromnym zadaniem zmiana wyglądu OO.org i Libre Office jest konieczna.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Jactra, ale dlaczego chcesz zmuszać ludzi do nauki nowego interfejsu skoro ten jest sprawdzony (tak, sprawdzony, a nie archaiczny) i wszystkim pasuje? Sam twój przykład pokazuje, że pomimo "wad" interfejsu, używasz tego oprogramowania. A nikt poważny nie decyduje się na kupno na podstawie wyglądu. I jeszcze kwestia MS Office 2007. Wspomniałeś o nim, bo zachłysnąłeś się Wstążką. Otóż W OO.o/LibO nigdy nie będzie takiego interfejsu, gdyż ten jest opatentowany przez Microsoft.

Tak więc gdyby miał powstać nowy interfejs, byłby on inny niż w MS Office 2007, 2010 i całkowicie odmienny od obecnego (może podobny do RedOffice).

Obecny interfejs zaspokaja potrzeby użytkowników OO.o/LibO i MS Office <2007. W przypadku nowego, wszyscy musieliby się uczyć jego obsługi od nowa.

A zmiany w interfejsie są ciągle wprowadzane, jednak na zasadzie poprawek a nie rewolucji. Przykłady:

- OpenOffice.org/LibreOffice 3.4 Impress/Draw - http://wiki.services.openoffice.org/wik ... s#Finished
- LibreOffice Writer 3.4 - ocieniowanie krawędzi kartki papieru
- LibreOffice 3.5 - współczesna tabela kolorów
Przepis na LibreOffice
Jactra

Tak, ja korzystam.

Ale niestety rzadko kogo udaje mi się zainteresować OO , gdy zobaczy jego wygląd i porówna go sobie do MS Office 2007, czy nawet 2003.
I nie chodziło mi o kopiowanie np. do MS Office 2007, a jedynie o jego odświeżenie.
I wbrew temu co twierdzisz ludzie jednak zwracają uwagę na estetykę. A w tym (i nie tylko to moja opinia) OO kuleje.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Jeśli ci ludzie kupili MS Office to faktycznie nie ma powodu, aby używać czegoś darmowego.

Ja w każdym razie wyżej stawiam brak ceny nad interfejsem, który jest dobry i regularnie ulepszany.
wbrew temu co twierdzisz ludzie jednak zwracają uwagę na estetykę
Nigdy tak nie twierdziłem! Aczkolwiek nadmierne zwracanie uwagi na wygląd jest cechą ludzi, którzy bardziej potrzebują "ładnego czegoś" niż użytecznego narzędzia.
Przepis na LibreOffice
Jactra

Ci ludzie w większości nie kupili MS Office. A pomimo tego, że sam używam OO (a dokładnie w tej chwili LibreOffice) uważam, że jednak odświerzenie wyglądu by się przydało.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Mnie się wydaje, że gra jest warta świeczki, i że chodzi o coś więcej, niż małpowanie wiodących interfejsów.
Kilka przykładów:

1. W bieżącym OOo większość parametrów jest ustalana za pośrednictwem formularzy dialogowych. Zazwyczaj są one modalne, co uniemożliwia przetrzymywanie otwartego dialogu równolegle z dokumentem. (Mniejsza, czy działoby się to w osobnym oknie, czy w zadokowanym). Więc nie estetyka, tylko ergonomia. Odświeżenie jest konieczne, bez względu na mody.

2. Writer ma świetny, i o ile się orientuję w oprogramowaniu edycji tekstów, oryginalny system zarządzania stylami stron. No, przynajmniej w klasie edytorów biurowych. Znowu ergonomia, którą warto byłoby utrzymać (bo jest lepsza niż u konkurencji), mimo że zrozumienie filozofii następstw stylów strony wymaga pewnego wysiłku.

3. Wiodący producent komercyjnych pakietów biurowych czaruje nowymi interfejsami. Pytanie, czy sprzyjają one tylko przyspieszeniu pracy, czy także zwiększeniu jej jakości? Jeżeli odświeżeniu UI miałoby towarzyszyć rozumienie zestawu stylów jako "gotowych propozycji wizualnych do wyboru", zamiast "szkieletu nadającego strukturę", to ja dziękuję. Tu łatwo zostać oczarowanym i wiele stracić.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ