[SOLVED] Jak napisać funkcję?
[SOLVED] Jak napisać funkcję?
Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Mój problem wygląda tak. W arkuszu kalkulacyjnym w kolumnie A (przykładowo) od wiersza pierwszego do setnego będą znajdować się liczby z przedziału od 1 do 100. W kolumnie B w wierszach od pierwszego do setnego powinny się pojawić liczby z zakresu od 1 do 6, na zasadzie ocen szkolnych. Jeśli w kolumnie A zostanie wpisana liczba z zakresu 91~100 to chciałbym napisać taką funkcję, żeby w kolumnie B pojawiła się liczba/ocena 6. Jeśli w kolumnie A liczba z zakresu 81~90 to w kolumnie B w tym wierszu liczba 5. W A 71~80 to w B 4 itd.
Jako, że w Calc nie potrafię napisać żadnej funkcji poza tymi najprostszymi, to chodziłoby mi również o to, żebym nie musiał pisać tego wszystkiego po kolei dla każdego wiersza, tylko żeby funkcja objęła wszystkie wiersza od 1 do 100.
Mój problem wygląda tak. W arkuszu kalkulacyjnym w kolumnie A (przykładowo) od wiersza pierwszego do setnego będą znajdować się liczby z przedziału od 1 do 100. W kolumnie B w wierszach od pierwszego do setnego powinny się pojawić liczby z zakresu od 1 do 6, na zasadzie ocen szkolnych. Jeśli w kolumnie A zostanie wpisana liczba z zakresu 91~100 to chciałbym napisać taką funkcję, żeby w kolumnie B pojawiła się liczba/ocena 6. Jeśli w kolumnie A liczba z zakresu 81~90 to w kolumnie B w tym wierszu liczba 5. W A 71~80 to w B 4 itd.
Jako, że w Calc nie potrafię napisać żadnej funkcji poza tymi najprostszymi, to chodziłoby mi również o to, żebym nie musiał pisać tego wszystkiego po kolei dla każdego wiersza, tylko żeby funkcja objęła wszystkie wiersza od 1 do 100.
LibreOffice 3.3.2 Windows XP
-
Re: Jak napisać funkcję?
Coś takiego:
To całe cudo wpisujesz w celi B1. Dalej bierzesz za prawy dolny róg celi B1 (ma się żmienić kursor na +) i albo ciśniesz lewy klawisz myszki i nie odpuskając jei ciągniesz w dół (funkcja się powieli), albo dwa razy ciśniesz (doubleclick) lewy klawisz myszy (funkcja się powieli na tyle wierszy, ile wierszy zapełniono w kolumnie A do pierwszej pustej celi)
Pozdrawiam
Witalik
Kod: Zaznacz cały
=if(A1>90;6;if(A1>80;5;if(A1>70;4;if(A1>60;3;2))))
Pozdrawiam
Witalik
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
Windows XP PRO SP3
Dziękuję za odpowiedź. Zaraz zabiorę się do pracy nad moim arkuszem
Chyba czegoś nie zrozumiałem. Jeśli tak zrobię, w próbnym arkuszu, to wychodzi coś takiego:
wraz z informacją o błędzie Nieprawidłowa Nazwa. Co z tym zrobić?
wraz z informacją o błędzie Nieprawidłowa Nazwa. Co z tym zrobić?
zamiast "IF" należy w polskiej wersji wpisać "JEŻELI"
=JEŻELI(A1>90;6;JEŻELI(A1>80;5;JEŻELI(A1>70;4;JEŻELI(A1>60;3;2))))
=JEŻELI(A1>90;6;JEŻELI(A1>80;5;JEŻELI(A1>70;4;JEŻELI(A1>60;3;2))))
LibreOffice 5.0 na Windows 8.1
Teraz już wszystko działa. Jestem bardzo wdzięczny.
-
Re: [SOLVED] Jak napisać funkcję?
Oba! Dlatego i nie liubię zlokalizowanych wersji. Wiem, że jezeli taki arkusz wczytać angielską wersją, wygląd funkcji będzie odpowiedni i działać będzie jak należy, ale, a jak z makrami? Przecież makra się piszą, na ile ja wiem, w języku angielskim. I otrzymujemy takiego hybryda angielsko-polskiego, -rosyjskiego i t.d. i t.p. (w wersji lokalnej). Jak z tym żyć?
Pozdrawiam
Witalik
Pozdrawiam
Witalik
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
Windows XP PRO SP3
O ba!
lokalizowanie nazw funkcji to okropny zwyczaj. Moduł.liczby() zamiast Abs(), Wyst.najczęściej() zamiast Mode() ...
Ale niestety, ten okropny zabieg marketingowy przyczynił się do popularyzacji, było nie było, programowania, pod strzechami...
I doceniam, i nie zgadzam się...
lokalizowanie nazw funkcji to okropny zwyczaj. Moduł.liczby() zamiast Abs(), Wyst.najczęściej() zamiast Mode() ...
Ale niestety, ten okropny zabieg marketingowy przyczynił się do popularyzacji, było nie było, programowania, pod strzechami...
I doceniam, i nie zgadzam się...
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
A ja się tylko nie zgadzam. Osobę, która wymyśliła, by spolszczyć polecenia w edytorze równań matematycznych chętnie bym powiesił na drzewie nogami do góry (co najmniej na tydzień). Po pierwsze są błędy i niektóre polecenia nie działają. A po drugie, albo wybieram polecenie z menu, wtedy wszystko jedno co program wpisze, albo wpisuję sam, wtedy muszę pamiętać dwa zestawy poleceń i pamiętać na jakiej wersji językowej programu pracuję.
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
bogdans, mówisz o edytorze równań w Mathu czy Calcu?
Przecież w Calcu spokojnie możesz używać anglojęzycznych formuł w spolonizowanym interfejsie. Narzędzia > Opcje > Calc > Formuła > Użyj angielskich nazw funkcji.
Przecież w Calcu spokojnie możesz używać anglojęzycznych formuł w spolonizowanym interfejsie. Narzędzia > Opcje > Calc > Formuła > Użyj angielskich nazw funkcji.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.