openoffice nie wyświetla tabelki z pliku .doc
openoffice nie wyświetla tabelki z pliku .doc
Witam,
mam taki problem:
otrzymałem wyniki testu w formie tabeli jako dokument .doc
openoffice writer nie wyświetla tabeli, jedynie tytuł (nie należący do tabeli).
mam ubuntu 8.10 i oo 3.1 (niedawno aktualizowałem). Przed aktualizacją
oo wyświetlał tego rodzaju dokumenty.
Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc?
cofać się do 3.0 nie chciałbym
Pozdrawiam
mam taki problem:
otrzymałem wyniki testu w formie tabeli jako dokument .doc
openoffice writer nie wyświetla tabeli, jedynie tytuł (nie należący do tabeli).
mam ubuntu 8.10 i oo 3.1 (niedawno aktualizowałem). Przed aktualizacją
oo wyświetlał tego rodzaju dokumenty.
Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc?
cofać się do 3.0 nie chciałbym
Pozdrawiam
- mellonedain
- Kontakt:
Re: openoffice nie wyświetla tabelki z pliku .doc
Możesz udzielić nam dodatkowych informacji? Oczywiście jeżeli je znasz:
- z której wersji MSO plik pochodzi?
- próbowałeś z innymi plikami doc?
- dysponujesz screenami dokumentu z MSO i OOo ?
- z której wersji MSO plik pochodzi?
- próbowałeś z innymi plikami doc?
- dysponujesz screenami dokumentu z MSO i OOo ?
-stworzyłem za pomocą mso 2003 i mso 2007 pliki testowe z tabelą (po prostu: wstaw- tabela) : oo żadnej nie wyświetla!
-załączam screena z oo
-załączam screena z oo
Mam tę samą kompilację. Udostępnij plik, zobaczę czy u mnie działa. Jeśli u mnie działa, zastosuj u siebie standardową diagnostykę. Jeśli nie, należy zgłosić błąd.
I nie wysyłaj kilku postów pod rząd. Możesz dodać 2 załączniki do jednego posta.
/edycja
Właśnie zauważyłem, że używany przez Ciebie OO.o, to program dostarczany przez Canonical.
I nie wysyłaj kilku postów pod rząd. Możesz dodać 2 załączniki do jednego posta.
/edycja
Właśnie zauważyłem, że używany przez Ciebie OO.o, to program dostarczany przez Canonical.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Potwierdzam. Niektóre tabele, zwłaszcza zawierające zagnieżdżone tabele dzielone między strony, nie wyświetlają się we Writerze, a nawet zawieszają go. Tabele takie da się przejąć z obcego doc-a, można je też utworzyć we Writerze.
Sprawa jest związana z implementacją stylów. Błąd był obecny w 2.3, 2.4.x i 3.0.x. Nie testowałem 3.1. Pisałem o tym na forum openoffice.pl kilka miesięcy temu.
Być może chodzi ci o ten sam lub podobny problem.
Sprawa jest związana z implementacją stylów. Błąd był obecny w 2.3, 2.4.x i 3.0.x. Nie testowałem 3.1. Pisałem o tym na forum openoffice.pl kilka miesięcy temu.
Być może chodzi ci o ten sam lub podobny problem.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Jak widać na załączonym obrazku, u mnie działa!
Uruchom program na czystym profilu, to powinno pomóc. Jeśli nie, zainstaluj oryginalny OO.o dostarczany przez Suna. Wszystkie informacje, co robić masz w wątku "Standardowa diagnostyka".
Uruchom program na czystym profilu, to powinno pomóc. Jeśli nie, zainstaluj oryginalny OO.o dostarczany przez Suna. Wszystkie informacje, co robić masz w wątku "Standardowa diagnostyka".
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
dzięki za sprawdzenie,
czysty profil nic nie dał
posłucham sie drugiej rady i zainstaluję oryginalny oo,
tylko nie wiem jeszcze dokładnie jak to zrobić...(tzn. pozbyć się starego i zainstalować nowy).
oryginalny oo z sun jest płatny? jest jeszcze jakiś inny oprócz z sun i canonical?
jestem jeszcze "świeży" na linuksie
czysty profil nic nie dał
posłucham sie drugiej rady i zainstaluję oryginalny oo,
tylko nie wiem jeszcze dokładnie jak to zrobić...(tzn. pozbyć się starego i zainstalować nowy).
oryginalny oo z sun jest płatny? jest jeszcze jakiś inny oprócz z sun i canonical?
jestem jeszcze "świeży" na linuksie
Ostatnio zmieniony śr cze 10, 2009 10:05 pm przez 8adam8, łącznie zmieniany 1 raz.
Z apletu Dodaj/Usuń programy usuń OpenOffice.org. Usuń pozostałości z C:\Program Files oraz profil z C:\Documents and Settings\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\Dane aplikacji\OpenOffice.org.
A pod Ubuntu to sudo apt-get remove openoffice.org*
Potem sudo rm -Rf /opt/openoffice.org /opt/openoffice.org3 /home/8adam8/.openoffice.org. Gdy ściągniesz OO.o, paczki zainstalujesz poleceniem sudo dpkg -i *.deb
A pod Ubuntu to sudo apt-get remove openoffice.org*
Potem sudo rm -Rf /opt/openoffice.org /opt/openoffice.org3 /home/8adam8/.openoffice.org. Gdy ściągniesz OO.o, paczki zainstalujesz poleceniem sudo dpkg -i *.deb
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
ok, jak usunąć już wiadomo dzięki.
oo sun muszę kupić?
oo sun muszę kupić?
Możesz kupić, lub możesz legalnie i za darmo pobrać z http://pl.openoffice.org/product.download.html
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
wziąłem się właśnie za usuwanie starego oo i mam taki proplem:
oo nie jest zainstalowany???
EDIT: ok, udało się (sudo apt-get remove openoffice*.*)
Kod: Zaznacz cały
adam@adam-desktop:~$ sudo apt-get remove openoffice.org
[sudo] password for adam:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet openoffice.org nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
EDIT: ok, udało się (sudo apt-get remove openoffice*.*)
Wystarczy też jedna gwiazdka (openoffice*). I tak nawiasem to polecam też aptitude do instalowania/usuwania oprogramowania w dystrybucjach Debiano - pochodnych. Moim zdaniem lepiej dba zależności - szczególnie przy usuwaniu - nie pozostawia niektórych jak apt. No ale to temat na inną bajkę.
GNU/Linux x86_64 && OpenOffice.org 3.1
ściągnąłem plik OOo_3.1.0_LinuxIntel_install_pl_deb.tar.gz z ww strony na pulpit.
Managerem archiwów rozpakowałem, w konsoli chciałem wejść do folderu aby zainstalować pliki, ale po podaniu cd OOO310_m11_native_packed-4_pl.9399 pokazuje mi, że nie ma takiego folderu...
za pomocą aptitude zupełnie nie wiem ja to zrobić...
uruchomiłem aptitude w konsoli to pokazała mi się wiadomość:
E: Błąd składniowy /usr/share/aptitude/aptitude-defaults.pl:49: Powartości występuja śmieci
jeszcze jedno pytanie: mam ubuntu 64 bit, czy nie będę miał żadnego problemu z tym plikiem który ściągnąłem?
jestem już trochę sfrustrowany, ale poddać się nie myślę, linuks podoba mi się coraz bardziej (może dlatego? )
Managerem archiwów rozpakowałem, w konsoli chciałem wejść do folderu aby zainstalować pliki, ale po podaniu cd OOO310_m11_native_packed-4_pl.9399 pokazuje mi, że nie ma takiego folderu...
za pomocą aptitude zupełnie nie wiem ja to zrobić...
uruchomiłem aptitude w konsoli to pokazała mi się wiadomość:
E: Błąd składniowy /usr/share/aptitude/aptitude-defaults.pl:49: Powartości występuja śmieci
jeszcze jedno pytanie: mam ubuntu 64 bit, czy nie będę miał żadnego problemu z tym plikiem który ściągnąłem?
jestem już trochę sfrustrowany, ale poddać się nie myślę, linuks podoba mi się coraz bardziej (może dlatego? )
poradziłem sobie z instalacją (za pomocą strony http://www.ubucentrum.net/2009/05/insta ... buntu.html
no cóż... oto rezultat:
no cóż... oto rezultat:
Instrukcja z UbuCentrum mówi o instalacji OpenOffice dostarczanym przez Canonical a nie Suna. W pomocy masz nawet napisane "Ten produkt został utworzony przez Ubuntu na podstawie OpenOffice.org", a na samym dole masz "openoffice.org-core 1:3.1.0-3ubuntu2intepid1".
To co ściągnąłeś to paczki skompilowane pod architekturę 32. bitową. Nie istnieją polskie kompilacje OO.o na tę architekturę, dlatego - jeśli chcesz - możesz:
a) zainstalować wersję anglojęzyczną
b) wymusić instalację polskich paczek językowych (dlaczego?)
c) nie wiem czy będziesz mógł instalować rozszerzenia tworzone pod OO.o 32 bit.
Możesz też wymusić instalację OO.o32 na Ubuntu64.
Komunikaty o złej architekturze zignorujesz poleceniem sudo dpkg -i --force-all *.deb
Widocznie podajesz złą ścieżkę.ściągnąłem plik OOo_3.1.0_LinuxIntel_install_pl_deb.tar.gz z ww strony na pulpit.
Będziesz miał. Szkoda, że tak późno o tym piszesz.jeszcze jedno pytanie: mam ubuntu 64 bit, czy nie będę miał żadnego problemu z tym plikiem który ściągnąłem?
To co ściągnąłeś to paczki skompilowane pod architekturę 32. bitową. Nie istnieją polskie kompilacje OO.o na tę architekturę, dlatego - jeśli chcesz - możesz:
a) zainstalować wersję anglojęzyczną
b) wymusić instalację polskich paczek językowych (dlaczego?)
c) nie wiem czy będziesz mógł instalować rozszerzenia tworzone pod OO.o 32 bit.
Możesz też wymusić instalację OO.o32 na Ubuntu64.
Komunikaty o złej architekturze zignorujesz poleceniem sudo dpkg -i --force-all *.deb
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
jak już podałem, zainstalowałem oo przez podanie nowych repozytorii przez synaptica, doinstalowałem plik "openoffice.org-l10n-pl"
Mam teraz wersję 64 bitową z spolszczeniem 32 bitowym? jak to sprawdzić?
Mam teraz wersję 64 bitową z spolszczeniem 32 bitowym? jak to sprawdzić?
Nie, masz wersję 64. bitową, w całości. Info masz w oknie "O programie" w menu Pomoc. Wywal ją i zainstaluj to co ściągnąłeś (32 bity).
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
ok, zainstalowałem wersję 64bit anglojęzyczną: nie funkcjonuje, tabelka nie wyświetla się.
Wywaliłem wszystko, wymusiłem instalację wersji 32 bitowej i oto rezultat
Wywaliłem wszystko, wymusiłem instalację wersji 32 bitowej i oto rezultat
Trzeba by wykombinować minimalny niedziałający przykład i zastanowić się, czy zgłosić jako błąd.
Do tego wskazana byłaby analiza pliku źródłowego *.odt albo w ostateczności *.docx. Wystaw gdzieś dokument, z którym masz kłopot; jeżeli zawartość jest poufna, to zastąp ją czymś neutralnym. Zajrzę i spróbuję zgadnąć przyczynę.
Do tego wskazana byłaby analiza pliku źródłowego *.odt albo w ostateczności *.docx. Wystaw gdzieś dokument, z którym masz kłopot; jeżeli zawartość jest poufna, to zastąp ją czymś neutralnym. Zajrzę i spróbuję zgadnąć przyczynę.
JJ
@Jan_J
chętnie udostępnie plik, quest-88 już go sprawdził u siebie (jak widać wyżej: działa)
Nie wiem jak tutaj na forum można udostępnić plik .doc, przez "dodaj załącznik" nie funkcjonuje (rozszerzenie .doc jest zablokowane).
chętnie udostępnie plik, quest-88 już go sprawdził u siebie (jak widać wyżej: działa)
Nie wiem jak tutaj na forum można udostępnić plik .doc, przez "dodaj załącznik" nie funkcjonuje (rozszerzenie .doc jest zablokowane).
wystartowałem oo naczystym profilu i wywaliło mi taki błąd (nie wiem, czy to ma coś wspólnego z moim problemem)
Stawiałbym na problem ze stylami w tabeli.
W sprawie LanguageTool: są na forum specjaliści od tego dodatku.
Wewnątrz archiwum zip, gz itp.Nie wiem jak tutaj na forum można udostępnić plik .doc
W sprawie LanguageTool: są na forum specjaliści od tego dodatku.
JJ
dla testu stworzyłem prostą tabelę, bez żadnych formatów, bez zawartości (wstaw tabelę-ok) pod mso 2007 i 2003, oo nie otwiera!
okazuje się że problem z plikiem zawierającym tabelę mam tylko ja.
Nie wiem dokładnie z czym to jest zwązane, może z wersją 64-bitową.
Poczekam jeszcze trochę i zaktualizuję do następnej stabilnej wersji, może problem się sam rozwiąże.
Na tą chwilę używam oo 2.4 i działa bez problemu.
Dziękuję serdecznie wsystkim za porady i testowanie, szczególnie quest-88 oraz Jan_J.
Dużo się nauczyłem a jeszcze więcej mam do nauki
SUPER FORUM
pozdrawiam
Nie wiem dokładnie z czym to jest zwązane, może z wersją 64-bitową.
Poczekam jeszcze trochę i zaktualizuję do następnej stabilnej wersji, może problem się sam rozwiąże.
Na tą chwilę używam oo 2.4 i działa bez problemu.
Dziękuję serdecznie wsystkim za porady i testowanie, szczególnie quest-88 oraz Jan_J.
Dużo się nauczyłem a jeszcze więcej mam do nauki
SUPER FORUM
pozdrawiam