Mam taki problem:
A arkuszu mam liczby typu "20,6","19,9" itd. Zapisuję dane w formacie dbf, a po ich wczytaniu program automatycznie zaokrągla mi te liczby do "21","20". Da się coś z tym zrobić? Z góry dzięki za odpowiedź.
Zaokrąglanie liczb po przecinku
Zaokrąglanie liczb po przecinku
OpenOffice 3.4 na Windows 7
Re: Zaokrąglanie liczb po przecinku
Dane importowane z pliku dbf do OOo 3.3 przedstawiają mi się z jednym miejscem dziesiętnym;
w LO 3.5 z dwoma miejscami; AOOo 3.4 nie testowałem. Nie zdarzyło mi się zaokrąglenie do liczby całkowitej.
Nagłówki importowanych kolumn zawierają wpisy dot. typu i szerokości pól, np. wzrost,N,5,2. Jednak edycja tych nagłówków nie wpływa na dokładność reprezentacji liczb -- po otwarciu pliku zawsze dostaję 2 miejsca dziesiętne w opisie formatu.
W helpie nic na ten temat nie znalazłem.
w LO 3.5 z dwoma miejscami; AOOo 3.4 nie testowałem. Nie zdarzyło mi się zaokrąglenie do liczby całkowitej.
Nagłówki importowanych kolumn zawierają wpisy dot. typu i szerokości pól, np. wzrost,N,5,2. Jednak edycja tych nagłówków nie wpływa na dokładność reprezentacji liczb -- po otwarciu pliku zawsze dostaję 2 miejsca dziesiętne w opisie formatu.
W helpie nic na ten temat nie znalazłem.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Miałem wcześniej wersję 2.4, więc teraz zainstalowałem 3.3, ale problem dalej występuje. Jak zapisuję plik w formacie xls, to program wczytuje dane normalnie, z przecinkami. Naprawdę nie wiem jak z tym walczyć, a muszę zaprezentować na mapie stopę bezrobocia w % z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Na mojego nosa Calc tworząc plik dbf nadaje jego kolumnom formaty “z sufitu”, i to chyba niezbyt poprawnie^[1]. Gdyby utworzyć (choćby pusty) plik dbf o poprawnej strukturze, to dałoby się Calcem zapisać jego zawartość.
Proponuję użyć Base, zdefiniować w nim bazę typu dbf, założyć w niej tabelę o wymaganej strukturze.
Następnie, po zamknięciu bazy, otworzyć plik dbf tej tabeli Calcem i operować na nim. Sądzę, że problemów z formatem już nie będzie.
[1] Modyfikacja formatu kolumn istniejącego pliku dbf utworzonych Calcem nie udaje się pod Base, natomiast modyfikacja innych kolumn jest możliwa. Nie bardzo wiem dlaczego, bo podgląd pliku dbf binarnym edytorem nie wykazuje żadnych różnic między nagłówkami kolumn definiowanych przez Calca i przez Base.
Proponuję użyć Base, zdefiniować w nim bazę typu dbf, założyć w niej tabelę o wymaganej strukturze.
Następnie, po zamknięciu bazy, otworzyć plik dbf tej tabeli Calcem i operować na nim. Sądzę, że problemów z formatem już nie będzie.
[1] Modyfikacja formatu kolumn istniejącego pliku dbf utworzonych Calcem nie udaje się pod Base, natomiast modyfikacja innych kolumn jest możliwa. Nie bardzo wiem dlaczego, bo podgląd pliku dbf binarnym edytorem nie wykazuje żadnych różnic między nagłówkami kolumn definiowanych przez Calca i przez Base.
JJ
Rozwiązałem metodą prób i błędów. Zauważyłem, że po napisaniu na czystym arkuszu liczby z przecinkiem, a następnie zapisaniu tego w formacie dbf, liczba nie została zaokrąglona. Więc po kilku próbach doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kopiować wszystkiego łącznie z nazwami kolumn, tylko same dane. Pierwszy wiersz zostawiłem pusty... dane wkleiłem poniżej, od drugiego wiersza.
Dość dziwne, na XP SP3, OpenOffice 3.3.0 i Libre Office 3.4.3, nie ma żadnego problemu.
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP