Problem z działaniem Open Office org 3.3

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!
Leda

Problem z działaniem Open Office org 3.3

Post autor: Leda »

Bardzo proszę o pomoc we wskazaniu, na czym polega niewłaściwe działanie programu Open Office org 3.3, polegające na:

- zapisywane pliki w PDF, pojawiają się z ikonką Open...,
- nie dają się wydrukować ani pliki z Open..., ani z PDF oznaczonych ikonką Open... Ustawiają się w kolejce do drukowania i na tym koniec ! Sprawdziłam dogłębnie moje urządzenie wielofunkcyjne i okazało się, że wszystko działa sprawnie oprócz tego, że nie drukuje strony testowej. Co można z tym problemem zrobić - jak go rozwiązać ? Kto pomoże starszej kobiecie ? :(
Open Office org 3.3 Vista Home Basic
Jan_J

Re: Problem z działaniem Open Office org 3.3

Post autor: Jan_J »

Domyślnym formatem dokumentów zapisywanych przez Writera jest OpenDocument Format (ODF) z rozszerzeniem odt. Te pliki mogą mieć w systemie ikonę Open...
Pliki PDF nie służą do edycji, tylko bardziej do przechowania wydruku w ustalonej formie (są wyjątki). Powinny mieć rozszerzenie pdf i stosowną ikonę (zazwyczaj w tonacji czerwono-białej). Z Writera najprościej je uzyskać przyciskiem Eksportuj PDF albo przez menu Plik→Eksportuj.

No więc pytanie, czy opisane pliki powstały przez Zapisz albo Zapisz Jako, czy przez Eksport do PDF.
I czy noszą rozszerzenie PDF, czy ODT. I czy da się uruchomić Adobe Reader, po czym poprzez Plik→Otwórz otworzyć dokument w tym programie.

Jeżeli się da, to znaczy że skojarzenia rozszerzeń plików a programami zostały niewłaściwie skonfigurowane w systemie. To nie jet wina OpenOffice, tylko raczej efekt wykonywanych na oślep operacji Otwórz plik za pomocą... Warto by przywrócić domyślne ustawienia.

Jeżeli zaś chodzi o pliki ODT, to czy da się je otworzyć za pomocą programu Writer i drukować stamtąd.

Być może nawet tak, że podczas operacji Plik→Zapisz jako dokonywanej we Writerze nadaliśmy plikowi rozszerzenie PDF, mimo że jego format jest inny (ODF). Wtedy system wydruku ma prawo się zdezorientować (no ale skąd ikona Open...?)

Radziłbym też zrobić jedną rzecz: w oknie windowsowego Eksploratora plików wybrać Narzędzia→Opcje folderów→Widok→[ ] Ukryj rozszerzenia plików znanych typów, po czym wymusić wykonanie tego dla wszystkich folderów. Będziemy wtedy widzieć pełne, prawdziwe nazwy plików, nie trzeba będzie polegać na opisie ikonek. Jeżeli jest to sprzeczne z nawykami, zawsze można będzie przywrócić [x] Ukryj ... z powrotem.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Leda

Twoje wyjaśnienia dowodzą o nadzwyczaj ogromnej wiedzy, a stąd o słusznej diagnozie. Tyle, że fachowa terminologia nie jest dla mnie do końca zrozumiała. Gdybyś mógł jeszcze poświęcić mi czas, a tym samym doprowadzić do naprawy tego, co zepsułam z powodu niskiej świadomości działania systemu i programów - byłabym bardzo wdzięczna.

- Ikonka Open Office zaczęla się pojawiać na różnych zapisywanych plikach najprawdopodobniej z tego powodu, że nie znam zasad, wg. których należy otwierać otrzymywane pliki np. przesyłane do mnie e-mail'em. W takich sytuacjach - jak słusznie przypuszczasz - w celu ich otwarcia próbowałam po kolei różnych programów, w tym również Open Office. Wydaje mi się, że przez to właśnie "uaktywnił" się aż zanadto Open Ofice, zaznaczając swoją ikonką wszystko, co napotkał.

- Aby rozwiać Twoje wątpliwości co do precyzji zapisywania plików wyjaśniam, że od pewnego czasu jestem świadoma ważności tego procesu i czynię to ze szczególną rozwagą. Dla jasności sprawy: problem z niemożnością drukowania nastąpił od momentu, gdy zapisałam potwierdzenie przelewu w PDF ( zapewniam, że proces zapisu wykonałam poprawnie, nie na oślep). Umieściłam go na pulpicie. Pojawił się z ikonką Open Office. Otworzyłam za pomocą Adobe Reader, choć jakoś dziwnie się otwierał. Wtedy kliknęłam drukowanie no i się zaczęło ustawianie w kolejce.

- Od momentu pierwszej próby drukowania w/w przelewu, urządzenie HP przestało drukować cokolwiek - sprawdziłam. Inne funkcje działają poprawnie, tzn. kserowanie, skanowanie do plików do komputera. Natomiast z funkcją drukowania stało się to, co zdiagnozowałeś (nie potrafię przytoczyć użytego przez Ciebie określenia bez podglądu wpisu). Doradź proszę, co mam zrobić, by odblokować. Nawet nie chce wydrukować strony testowej po użyciu narzędzia diagnostycznego, za pomocą którego oczyszczałam dokumenty z kolejki do druku. Może odinstalować program urządzenia HP i ponownie zainstalować ?

- Jestem na tyle "niekumata", że nie mam pojęcia, gdzie należy przywrócić domyślne ustawienia ? Czy miałeś na myśli program Open Office ? Tylko on mi przychodzi na myśl, ponieważ zaczął wszędzie się "wpychać", zarówno przy otwieraniu jakiegokolwiek pliku, jak i oznaczaniu swoją ikonką.

- Aby ponownie nie doprowadzić do rozchwiania działania Open Office, najlepiej byłoby, gdybyś podał mi czarno na białym, jakie formaty plików on otwiera. Tylko ODT ?

Z wyrazami podziwu i uznania dla Twojej wiedzy, liczę na pomoc :!:
Jan_J

Po pierwsze, żeby wiedzieć o czym mówimy, radzę stale widzieć w okienkach rozszerzenia nazw wszystkich plików (w oknie Eksploratora: Narzędzia→Opcje folderów→Widok→[ ] Ukryj rozszerzenia; Narzędzia→Opcje folderów→Widok→[x] Zastosuj do wszystkich folderów).

Kiedy już wiemy na pewno, że pliki z rozszerzeniem PDF mają okonę Open...: prawy przycisk myszy na ikonce→Otwórz za pomocą→Wybierz program→ wskaż Adobe Reader→[x] zawsze używaj tego programu.

Pozostaje jeszcze sprawdzić, czy felerny plik naprawdę jest PDF, czy tylko tak się nazywa. Jeżeli Adobe Reader go pokazuje, to na pewno. Jeżeli nie, dam kilka wskazówek, których lepiej uniknąć bez wyraźnej potrzeby.

Dlaczego nie drukuje? proponuję usunąć dokumenty oczekujące na drukowanie: Panel Sterowanie → Drukatki → HP → ... Sądzę, że wciąż aktywne jest zlecenie wydruku pliku o źle rozpoznanym formacie, co stało się przyczyną konfuzji.

Jakie formaty otwiera OpenOffice? wiele, ale to nie znaczy, że trzeba je wszystkie przypisać domyślnie do tego programu. Na pewno warto, by otwierał domyślnie wszystkie pliki OpenDocument: ODT, ODS, OTT, OTS, ODP, OTP i kilka innych. Secundo, jeżeli dostaniemy pliki w formatach Microsoftu, a nie mamy innych narzędzi, to także DOC, XLS, PPT oraz DOCX, XSLX i PPTX (czyli tzw. Microsoft Office Open XML FORMAT). Można też przypisać mu format RTF (choć Vista prawdopodobnie ma program WordPad, który go zrozumie) oraz pliki CSV (to nie jest format, tylko rozszerzenie używane dla plików tekstowych z danymi obrabianymi np. Excelem).

Inne formaty warto, żeby były przypisane do innych aplikacji (chyba, że dobrze wiemy, co robimy). Na koniec, kiedy próbujemy dobrać “na oślep” aplikację do pliku, warto:
* nie klikać w ikonkę, tylko użyć “Otwórz za pomocą” albo przeciągnąć ikonkę pliku na ikonkę programu. Wtedy rozszerzenie nazwy nie zostanie powiązane z aplikacją
* nawet po kliknięciu podwójnym unikać zatwierdzenia [x] Zawsze używaj tego programu do otwarcia tego typu plików. Takie decyzje skutkują właśnie zmianą ikonki i wpływają na zachowanie systemu w przyszłości.

Tyle gwoli wyjaśnienia. Mogę się mylić: piszę z pamięci, a że częściej używam Linuksa, niektóre szczegóły obsługi systemów Windows (XP oraz 7) mogę pamiętać mało precyzyjnie. Zwłaszcza że zmieniają się one z wersji na wersję. W tej chwili nawet nie mam gdzie sprawdzić, zaś systemu Vista szczęśliwie udało mi się uniknąć.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Leda

Ad.1 Niestety nie udało mi się uaktywnić rozszerzeń. W Narzędziach nie ma funkcji Opcje folderów. Są jedynie Opcje internetowe.
Nie znalazłam również ani w Pliku, ani w Widoku na pasku narzędzi.

Ad.2 i 3 Jest to naprawdę plik PDF i otwierałam go przez Adobe Reader z rozwinięcia menu prawej myszki.

Ad. 4 Skutecznie usuwam dokumenty z kolejki do drukowania za pomocą Narzędzia diagnostycznego HPP 8134.tmp. Z panelu stero-
wania nie da się ich usunąć. Po takiej czynności zalecane jest wydrukowanie strony testowej. Niestety, nie drukuje się ona od
tego feralnego zdarzenia z próbą wydrukowania przelewu PDF z ikonką Open Office. Ponadto, dopiero teraz spostrzegłam, że
w folderze Drukarka, pojawiła się jeszcze jedna obok mojej: " Microsoft XPS Dokument Writer" - usunęłam ją.
Próbowałam przed chwilą wydrukować Twój wpis - niestety znów ustawił się w kolejce i basta.
Jak sądzisz, może odinstalowanie i ponownie zainstalowanie oprogramowanie urządzenia HP przyniosłoby wlaściwy skutek ?

Ad.5 Bardzo dziękuję za wykład odnośnie plików otwieranych przez Open Office i radę, by wszystko otwierać za pomocą rozwijania
menu prawej myszki. Uświadomiłeś mi jak jest to ogromnie ważne.

Ad.6 Wiele złego słyszałam o Viście, ale niestety po fakcie. W momencie kupowania laptopa nie miałam tzw. zielonego pojęcia na
temat systemów operacyjnych .
Czy jest on rzeczywiście na tyle beznadziejny, że Twoim zdaniem należałoby go wymienić na inny ?
Jan_J

Leda pisze:Ad.1 Niestety nie udało mi się uaktywnić rozszerzeń. W Narzędziach nie ma funkcji Opcje folderów. Są jedynie Opcje internetowe.
W Viście: Panel Sterowania → Opcje folderów
Warto jeszcze zajrzeć: Panel Sterowania → Programy domyślne (patrzę na W7, w Viście może być inaczej) żeby odkręcić to, co się namieszało przy klikaniu w ikonki plików.
Jak sądzisz, może odinstalowanie i ponownie zainstalowanie oprogramowanie urządzenia HP przyniosłoby wlaściwy skutek ?
Sądzę, że wystarczy usunąć zadania z kolejki. Nie powinny one popsuć konfiguracji.
[...] wszystko otwierać za pomocą rozwijania
menu prawej myszki. Uświadomiłeś mi jak jest to ogromnie ważne.
Ważna jest świadomość, co zmienia stan naszego narzędzia, a co nie. Jak się to wie, każda metoda jest dobra.
Ad.6 Wiele złego słyszałam o Viście, ale niestety po fakcie. [...] należałoby go wymienić na inny ?
Bez przesady. Były w historii gorsze systemy.
JJ
Leda

W końcu wyszłam na prostą ! Bardzo dużo skorzystałam z Twoich cennych rad i mam nadzieję, że nie zakatuję ponownie Open Office nieudolnym otwieraniem plików.

Jednak urządzenie HP, przywróciłam do działania przez odinstalowanie programu i jego ponowne zainstalowanie. Inaczej się nie dało. Plik Printers był zupełnie pusty, a mimo to każdy kolejny dokument skierowany do drukowania, ustawiał sie w kolejce.

Dziękuję z całego serca za skuteczną pomoc, przekazaną wiedzę i poświęcony mi czas !!! Pozostaję z szacunkiem i uznaniem, życząc wszystkiego dobrego !
ODPOWIEDZ