korespondencja seryjna

Użytkowanie edytora dokumentów
bierek

korespondencja seryjna

Post autor: bierek »

Witam. Mam następujący problem z korespondencja seryjną. Musze zrobić około 200 dokumentów w ktorych niektore pola się powtarzają, niektore nie istnieją itp. Chcialbym zrobić to tak, że jak pole nie istnieje to nie zajmuje miejsca w wierszu... Np
Gdy pole nr 3 nie występuje plik wygląda tak

Pole1
Pole2

P­ole4
Pole5

a chce zeby wyglądał tak

Pole1
Pole2
­Pole4
Pole5

Czy istnieje taka możliwość?
szumekjac
Kontakt:

Re: korespondencja seryjna

Post autor: szumekjac »

Przykro mi, ale obawiam się, że nie ma rozwiązania... Przynajmniej prostego... Sam też z tym walczyłem... :?
Awatar użytkownika
mellonedain
Kontakt:

Post autor: mellonedain »

Ten problem nie dotyczy bezpośrednio dokumentów OpenOffice.org. Powiem wprost to problem wielu jeżeli nie wszystkich mechanizmów szablonowych. Problem wynika z tego czego nie widać. Definiując pole wskazujesz miejsce, w którym ma zostać wstawiona jego wartość, ale nie oznacza to tego co go otacza. Znaczników, formatowania itp. rzeczy przed i po zmiennej. Można spróbować rozwiązać to na kilka sposobów: albo makrem usuwać puste znaczniki, albo skomplikować sposób definiowania pól w taki sposób, aby można było zaznaczyć "otoczkę" zmiennej. Można też spróbować zaingerować w zmienne łącząc je odpowiednio i warunkowo przed wstawieniem, jednak to wymaga już bardziej zaawansowanej wiedzy.

Niektórych problemów nie da się tak po prostu uprościć zachowując wszystkie możliwości. Coś za coś.

Sam kiedyś potrzebowałem zrobić warunkowe wstawianie i wykorzystałem do tego PHP. W OOo przygotowałem dokument wzorcowy, a później pociąłem go na szablony i generowałem plik odt. Otworzyłem w OOo i drukowałem.

Ma ktoś inne pomysły?
szumekjac
Kontakt:

Tu jest chyba rozwiązanie usterki:
openoffice.blogs.com/openoffice/2010/04/how-to-hide-lines-if-a-field-is-empty.html
Ostatnio zmieniony wt cze 04, 2013 10:16 am przez szumekjac, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Chyba nie...
To, że coś jest ukryte, nie oznacza, że nie istnieje...

# Epoka cywilizacji wizualnej...
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
szumekjac
Kontakt:

Hmmm... Ale efekt końcowy nie jest tożsamy z tym o co nam chodzi?
ODPOWIEDZ