Skąd Writer bierze informację o wygladzie czcionki

Użytkowanie edytora dokumentów
bogdans

Skąd Writer bierze informację o wygladzie czcionki

Post autor: bogdans »

Jak w temacie, użyłem w pewnym dokumencie ściągniętą z internetu czcionkę Gauss Jordan (plik gauss.ttf). Po pewnym czasie usunąłem plik z komputera (z katalogu %windir%|Fonts), jeszcze później otworzyłem ponownie dokument używający tej czcionki. Ku mojemu zdziwieniu Writer wyświetlił dokument poprawnie (z użyciem Gauss Jordan). Kolejne zaskoczenie przeżyłem po otwarciu dokumentu na innym komputerze, na którym nigdy nie było czcionki Gauss Jordan. Fragmenty napisane tą czcionką zostały wyświetlone nierozpoznaną czcionką, nie była to ani czcionka pozostałej części dokumentu, ani czcionka domyślna dla Writera na tym komputerze. Writer utrzymywał, że czcionka tych fragmentów, to Gauss Jordan.
XP Sp3, LibreOffice 3.5.6.2
OpenOffice 3.2.1 na Windows XP
Jan_J

Re: Skąd Writer bierze informację o wygladzie czcionki

Post autor: Jan_J »

bogdans pisze:Jak w temacie
Oczywiście z pliku fontu (Type1, ttf, otf).

Writer korzysta z katalogu fontów systemowych, ma też własny katalog fontów oraz pozwala użytkownikowi mieć prywatne fonty. Widocznie w którymś z tych miejsc pozostała kopia pliku gauss.ttf.

Z drugiej strony, typowy dokument odt nie ma dołączonych fontów (co nie znaczy, że nie może mieć), są tam jedynie wpisy dot. nazw używanych fontów. W przypadku nieistnienia danego fontu Writer zastępuje go zgodnie z regułami tzw. tabeli konwersji fontów. Jeżeli odpowiednich wpisów oraz zastępczych fontów nie ma, wyniki są w praktyce nieprzewidywalne.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ