pole kombi w writer
pole kombi w writer
Jestem nowym użytkownikiem Openoffice 3.1. Chciałem utworzyć pole kombi w programie writer, ale kompletnie nie wiem jak wprowadza się do niego dane. Czy można tu tak jak w MS Word wpisać je zwyczajnie z klawiatury do określonego pola? Wpisałem w zakładce "ogólne" w "pozycje listy" jedną wartość, ale nie wiem jak wpisać kolejne wartości listy.
Open office 3.1, windows xp
Re: pole kombi w writer
Niestety, nie bardzo znam się na pakiecie MS Office no i tekst o polu kombi niewiele mi mówi, więc możliwe, że napiszę bzdurę. Za co z góry sorki.
Jeżeli chciałbyś we Writerze mieć pole typu lista wyboru (z góry zdefiniowane opcje) to kliknij menu Wstaw -> Pola -> Inne...
Następnie w oknie "Pola" wybierz zakładkę [Funkcje] i Typ ustaw na "Lista wprowadzania". Nadaj nazwę liście (pole Nazwa) i wpisz kolejne pozycje listy - w pole Element wpisujesz kolejne pozycje i klikasz na guziku [Dodaj].
Po wstawieniu wszystkich pozycji listy klikasz na guziku [Wstaw] i w miejscu, w którym znajdował się kursor, pojawia Ci się lista wyboru z automatycznie wybraną pierwszą pozycją listy.
Jak widać, po najechaniu na listę wskaźnikiem myszki zmienia się jego kształt.
Po kliknięciu na liście otwiera się okno wyboru z listą elementów.
Po wybraniu którejś pozycji i kliknięciu na [ OK ] wybrana pozycja pojawia się w tekście.
Nie wiem, czy o to dokładnie Ci chodziło - jeżeli nie to opisz dokładniej problem - będziemy myśleć dalej...
Jeżeli chciałbyś we Writerze mieć pole typu lista wyboru (z góry zdefiniowane opcje) to kliknij menu Wstaw -> Pola -> Inne...
Następnie w oknie "Pola" wybierz zakładkę [Funkcje] i Typ ustaw na "Lista wprowadzania". Nadaj nazwę liście (pole Nazwa) i wpisz kolejne pozycje listy - w pole Element wpisujesz kolejne pozycje i klikasz na guziku [Dodaj].
Po wstawieniu wszystkich pozycji listy klikasz na guziku [Wstaw] i w miejscu, w którym znajdował się kursor, pojawia Ci się lista wyboru z automatycznie wybraną pierwszą pozycją listy.
Jak widać, po najechaniu na listę wskaźnikiem myszki zmienia się jego kształt.
Po kliknięciu na liście otwiera się okno wyboru z listą elementów.
Po wybraniu którejś pozycji i kliknięciu na [ OK ] wybrana pozycja pojawia się w tekście.
Nie wiem, czy o to dokładnie Ci chodziło - jeżeli nie to opisz dokładniej problem - będziemy myśleć dalej...
OpenOffice 3.1.1, WindowsXP
W pomocy(F1) jest dużo na ten temat. Przechodząc do wpisania następnej pozycji listy wciskasz Shift+Enter, na końcu listy sam Enter.
Wiemy co piszemy czy piszemy co wiemy?
Pytanie dotyczyło wyraźnie pola kombi...
Pytanie dotyczyło wyraźnie pola kombi...
Dzięki za waszą pomoc. Rzeczywiście Shift + Enter działa.
Open office 3.1, windows xp