Chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w opracowaniu algorytmu badania stringów, w tym przypadku byłyby to ciągi liczb w postaci hex.
I tu pojawia się problem, bo nie chodzi mi o znajdowaniu różnic 1:1 jak to robią programy do porównywania plików, które sprawdzałem (w tym HEX) czyli sprawdzanie komórka po komórce, czy występuje ta sama wartość w tych samych miejscach.
Tu chodzi o dynamiczne wyszukiwanie różnic.
Idee działania podsunął mi program WinMerge, lecz jego wadą jest to, że operuje tylko na ciągach tekstowych; co prawda wyświetla kod binarny lecz wszelkie edycje biorą w łeb, gdyż program ten zapisuje tylko ciągi tekstowe pomijając pozostały kod.
Prosiłbym o wszelkie możliwe podpowiedzi, jak podejść do problemu, jaką metodę porównawczą stworzyć, jakie funkcje mogłyby być pomocne?
W załączonym pliku przedstawiłem ogólnie o co by chodziło, co chcę osiągnąć. Problem wczytania danych i zapisu na razie pomińmy, bo w tym momencie ważniejszy jest sam algorytm porównujący.
Jeśli kogoś "przerażają" liczby... niech wyobrazi sobie, że każda liczba to słowo i chodzi o porównanie dwóch tekstów i wykrycie różnicy na zasadzie:
1 zdanie: Ala ma brązowego kota i go nie kocha.
2 zdanie: Ala ma miłego kota o imieniu Filemon i go bardzo kocha.
Oczekiwany efekt:
Kod: Zaznacz cały
Ala ma Ala ma
brązowego
miłego
kota kota
o imieniu Filemon
i go i go
nie
bardzo
kocha. kocha.