Witam,
Pragnę na początku zaznaczyć że starałem się znaleźć odpowiedź na moje pytanie jednak jak widać efektu nie ma. Może jako że jestem nowym użytkownikiem pakietu LibreOffice nie potrafię nazwać poprawnie problemu za co z góry przepraszam. Więc do rzeczy :
Mam baze danych przechowującą nazwy firmy, daty, klientów, sprzęt im przypisany, urządzenia itd. Stworzyłem do tego formularz który działa bez zarzutu.
Mam przygotowany podobny formularz/dokument w wersji do druku w Writerze który zawiera w/w pola z tą różnicą że są tam tylko istotne dla Kowalskiego kategorie przy czym wszystko przygotowane jest fajnie do druku na A4.
Tutaj właśnie pojawia się problem, otóż jak stworzyć aktywne pola w Writerze np. Data: [tutaj dane z bazy ] które będą uzupełniały automatycznie jej danymi. Wiem że coś takiego było możliwe do zrobienia w pakiecie Office. W Wordzie była zakładka korespondencja. Definiowało się element z bazy np ID [ numer ] i po wpisaniu w polu korespondencja np. 3-ki pola w dokumencie automatycznie uzupełniały się zawartością bazy w Access'ie podpiętej pod ID 3.
Połączenie danych z formularza Base do Writera
Połączenie danych z formularza Base do Writera
LibreOffice ver. 4.0 || Linux Ubuntu 13.04 64 Bit
Re: Połączenie danych z formularza Base do Writera
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Re: Połączenie danych z formularza Base do Writera
Dziekuję bardzo, nie spodziewałem się tak błyskawicznej reakcji - wydaje mi się że to wyczerpuje temat. Przeczytam i jeśli wątpliwości nie będzie oznacze post jako rozwiązany.
LibreOffice ver. 4.0 || Linux Ubuntu 13.04 64 Bit