Kompatybliność z plikami docx
Kompatybliność z plikami docx
Program LibreOffice 3.6
Załóżmy że mam plik worda 2007 (docx). Ładnie sformatowany z użyciem stylów.
Otwieram go Writerem i znów zapisuje jako docx.
Po ponownym otwarciu Wordem mam w każdym akapicie ustawienie odstępu 10 pkt po akapicie. Czy da się wyeliminować dodawanie przez Writera odstępów po akapicie w przypadku zapisywania do formatu Word ? Innych zniekształceń przez Writera nie zauważyłem.
Załóżmy że mam plik worda 2007 (docx). Ładnie sformatowany z użyciem stylów.
Otwieram go Writerem i znów zapisuje jako docx.
Po ponownym otwarciu Wordem mam w każdym akapicie ustawienie odstępu 10 pkt po akapicie. Czy da się wyeliminować dodawanie przez Writera odstępów po akapicie w przypadku zapisywania do formatu Word ? Innych zniekształceń przez Writera nie zauważyłem.
LibreOffice 4.13
Re: Kompatybliność z plikami docx
DOCX to stosunkowo nowy format, którego specyfikacja jest bardzo obszerna i nie zaimplementowana w stu procentach. Aby zachować dokument w takim stanie, jakiego byś oczekiwał, stosuj domyślny format OpenDocument [ODF]. W innym przypadku istnieje ryzyko popsucia czegoś.
Jedyne rozwiązanie to przetestowanie LibreOffice 4 RC1, które wczoraj wyszło. Tam obsługa tego formatu została znacznie poprawiona. Ostrzegam jednak, że to wydanie testowe, nie przeznaczone formalnie do codziennego użytku.
Jedyne rozwiązanie to przetestowanie LibreOffice 4 RC1, które wczoraj wyszło. Tam obsługa tego formatu została znacznie poprawiona. Ostrzegam jednak, że to wydanie testowe, nie przeznaczone formalnie do codziennego użytku.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Nie mogę stosować formatu odt, bo korzystam z tego na wielu komputerach i na niektórych - w pracy - nie mógłbym go otworzyć. Musi być końcowy efekt w docx.
LibreOffice 4.13
To zależy. Można nosić ze sobą przenośny LO na pendrive. Nie wymaga instalowania, ale administrator może zablokować uruchamianie takich programów.Judykator pisze:na niektórych - w pracy - nie mógłbym go otworzyć.
Nie wierzę. Wszystkie współczesne łordy jeszcze czytają doc-a, z którym LO radzi sobie lepiej niż z docx.Musi być końcowy efekt w docx.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
To już nawet nie o to chodzi. Ja bym pewnie sobie poradził, ale plik muszą też otwierać inne osoby, które sobie z tym nie poradzą.Jan_J pisze:To zależy. Można nosić ze sobą przenośny LO na pendrive. Nie wymaga instalowania, ale administrator może zablokować uruchamianie takich programów.Judykator pisze:na niektórych - w pracy - nie mógłbym go otworzyć.
Word to nie jest jedyny program z którym się te pliki używa. Edycja odbywa się w Wordzie, ale potem wszystko trafia do specjalnego programu, jakby bazy danych, który gromadzi wszystkie dokumenty firmy i tam już uznają tylko jeden jedynie słuszny format.Jan_J pisze:Nie wierzę. Wszystkie współczesne łordy jeszcze czytają doc-a, z którym LO radzi sobie lepiej niż z docx.Judykator pisze:Musi być końcowy efekt w docx.
LibreOffice 4.13
Z moich doświadczeń wynika, że na dzień dzisiejszy (LO 3.6.x) używanie jako zapis formatu docx to tylko proszenie się o kłopoty.
LibreOffice || Microsoft Office
Słyszę że mamy wersję 4
Czy w wersji 4 poprawiło się coś z kompatybilnością z plikami docx ? Poza tym słyszałem że pliki docx lepiej od Libre Office obsługują inne mutacje Open Office. Jeśli rzeczywiście jest jakaś różnica to który Open Office (Apache, Ux, inne) winienem sobie zainstalować by mieć najlepsze docx ?
Czy w wersji 4 poprawiło się coś z kompatybilnością z plikami docx ? Poza tym słyszałem że pliki docx lepiej od Libre Office obsługują inne mutacje Open Office. Jeśli rzeczywiście jest jakaś różnica to który Open Office (Apache, Ux, inne) winienem sobie zainstalować by mieć najlepsze docx ?
LibreOffice 4.13
Coś tak, ale w informacjach o wydaniu nie ma informacji o tym, co konkretnie. Musisz go zainstalować i sprawdzić, czy interesujące Cię pliki wyglądają cokolwiek bliżej oryginału.Judykator pisze:Czy w wersji 4 poprawiło się coś z kompatybilnością z plikami docx ?
Poza tym LO 4.0.0 ma kilka mniej lub bardziej irytujących błędów (np. podczas kopiowania komórek z formatowaniem warunkowym). Osobiście z aktualizacją wstrzymuję się przynajmniej do wersji 4.0.1.
To mit stworzony przez „dziennikarzy”, którzy nie mają pojęcia, o czym mówią.Judykator pisze:Poza tym słyszałem że pliki docx lepiej od Libre Office obsługują inne mutacje Open Office. Jeśli rzeczywiście jest jakaś różnica to który Open Office (Apache, Ux, inne) winienem sobie zainstalować by mieć najlepsze docx ?
Jest faktem, że programiści Apache OpenOffice intensywnie pracują nad poprawą kompatybilności z formatami Microsoftu. Mają specjalną stronę wiki pokazującą postępy i trzeba przyznać, że robi ona wrażenie.
Tyle że zrzuty ekranu zostały zrobione przy pomocy wersji rozwojowej, której instalacja przez zwykłych użytkowników nie jest zalecana. Aktualna stabilna wersja AOO, 3.4.1, wcale nie radzi sobie z plikami w formacie MS Office lepiej niż LibreOffice 3.6. Nowa wersja stabilna AOO jest zapowiedziana na „okolice kwietnia 2013”.
Tak więc: może w kwietniu faktycznie AOO będzie sobie radził z plikami MS Office lepiej niż LibreOffice. Na razie jednak prawdą jest coś zupełnie przeciwnego — najnowsza stabilna wersja LibreOffice sprawuje się w tym zakresie lepiej niż Apache OpenOffice.
Jeżeli zaś chodzi o OpenOffice ux.pl — najprawdopodobniej jest on zmodyfikowaną wersją LibreOffice. Świadczy o tym numer wersji, który nie ma odpowiednika w wydaniu AOO. Poza tym firma ux.pl podobno wysłała do swoich klientów maila, że nowe wydania ich pakietu są tworzone w oparciu o LibreOffice (sam takiego maila nie widziałem, więc nie jestem w stanie zweryfikować). Jeżeli jest to prawda, i najnowsza wersja OO.ux.pl jest stworzona w oparciu o LO 3.4.4, to warto się nią zainteresować chyba tylko ze względu na wsparcie techniczne oferowane przez producenta. Jeżeli ktoś takiego wsparcia nie potrzebuje, „czysty” LibreOffice wydaje się o wiele lepszym wyborem.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Może mam przestarzałe wiadomości, ale wątpię. Wg mnie jest to klon ostatniej wersji beta z OpenOffice.org. Przynajmniej jeśli myśleć o wersji dostępnej publicznie spod http://ux.pl/openoffice/?page=download.Minio pisze:Jeżeli zaś chodzi o OpenOffice ux.pl — najprawdopodobniej jest on zmodyfikowaną wersją LibreOffice.
JJ
Ostatnio miałem okazję przeprowadzić kilka eksperymentów związanych z otwieraniem plików .docx w różnych wersjach OpenOffice i LibreOffice w systemie Windows XP i 2000.
LibreOffice 3.6.7/4.0.4 okazał się być najskuteczniejszy. Z tym zastrzeżeniem, że ponowny zapis do formatu .docx niszczył dokument. Konieczne jest więc zapisywanie otwartego dokumentu .docx w formacie .odt, by nie został on nieodwracalnie zmieniony.
Dokument testowy .docx zawierał osadzone obiekty tabelek. W przeciwieństwie do LibreOffice Apache OpenOffice 3.4.1 całkowicie pomijał osadzone obiekty arkuszy kalkulacyjnych. Z kolei LibreOffice nie był w stanie prawidłowo wydrukować osadzonych obiektów. Były one drukowane fragmentarycznie, lub w pomniejszeniu. Najprawdopodobniej w trakcie importu nie uwzględniono stosownego reskalowania. Na szczęście wystarczyło jednokrotnie wejść w edycję osadzonych arkuszy, by zostały one prawidłowo wydrukowane.
Przypuszczam, że problem z początkowym nieprawidłowym skalowaniem osadzonych obiektów, nie jest trudny do usunięcia. Nie wiem jednak, gdzie można takie przypadki zgłaszać.
LibreOffice 3.6.7/4.0.4 okazał się być najskuteczniejszy. Z tym zastrzeżeniem, że ponowny zapis do formatu .docx niszczył dokument. Konieczne jest więc zapisywanie otwartego dokumentu .docx w formacie .odt, by nie został on nieodwracalnie zmieniony.
Dokument testowy .docx zawierał osadzone obiekty tabelek. W przeciwieństwie do LibreOffice Apache OpenOffice 3.4.1 całkowicie pomijał osadzone obiekty arkuszy kalkulacyjnych. Z kolei LibreOffice nie był w stanie prawidłowo wydrukować osadzonych obiektów. Były one drukowane fragmentarycznie, lub w pomniejszeniu. Najprawdopodobniej w trakcie importu nie uwzględniono stosownego reskalowania. Na szczęście wystarczyło jednokrotnie wejść w edycję osadzonych arkuszy, by zostały one prawidłowo wydrukowane.
Przypuszczam, że problem z początkowym nieprawidłowym skalowaniem osadzonych obiektów, nie jest trudny do usunięcia. Nie wiem jednak, gdzie można takie przypadki zgłaszać.
JJ
Przetestowałem właśnie LibreOffice 4.1.0 używając tego samego dokumentu .docx co poprzednio. Obie tabelki były prawidłowo wyskalowane. Wydruk pierwszej działał prawidłowo z marszu. Druga miała nieprawidłowe położenie większości pogrubionych komórek. Próba edycji tej tabelki kompletnie zniszczyła jej formatowanie.
Bezpieczniej jest jednak pozostać przy wersji 4.0.4 lub 3.6.7.2.
Bezpieczniej jest jednak pozostać przy wersji 4.0.4 lub 3.6.7.2.
LibreOffice 3.6.7 na Windows 2000 / LibreOffice 4.0.4 na Windows XP SP3 Prof.