Komunikaty błędów w Calc w OO 3.1
Komunikaty błędów w Calc w OO 3.1
Witam,
Zainstalowałem 3 dni temu nowy OO 3.1. I tu się zaczął problem.
W arkuszach Calc (b. rozbudowanych), konwertowanych z Excela, pojawiły mi się komunikaty błędów, (najczęściej Błąd 509 i Błąd 508). W wersji OO 3.01 tego problemu nie było. Prześledziłem Detektywem te komórki, i okazało się że odwołania wyjściowe były do komórek, gdzie albo był BRAK lub bardzo skomplikowane odwołanie do jakiegoś zewnętrznego zbioru.
Odinstalowałem OO 3.1 i zainstalowałem jeszcze raz - to samo.
Wygląda na to, wg mnie, że pomimo kliknięcia po otwarciu arkusza w box opcji "nie aktualizuj", arkusz i tak próbuje aktualizować linki.
Przesiedziałem wczoraj ze 3 godziny nad opcjami arkusza, próbując "wyprostować" arkusz i szukając w ustawieniach co można zrobić - i nic.
Dzisiaj pożegnałem się z wersją 3.1 i zainstalowałem z powrotem wersję 3.01 i problemu z komunikatami Błędu nie ma. Wszystko działa.
O co chodzi?
pzdr
blazej61
Zainstalowałem 3 dni temu nowy OO 3.1. I tu się zaczął problem.
W arkuszach Calc (b. rozbudowanych), konwertowanych z Excela, pojawiły mi się komunikaty błędów, (najczęściej Błąd 509 i Błąd 508). W wersji OO 3.01 tego problemu nie było. Prześledziłem Detektywem te komórki, i okazało się że odwołania wyjściowe były do komórek, gdzie albo był BRAK lub bardzo skomplikowane odwołanie do jakiegoś zewnętrznego zbioru.
Odinstalowałem OO 3.1 i zainstalowałem jeszcze raz - to samo.
Wygląda na to, wg mnie, że pomimo kliknięcia po otwarciu arkusza w box opcji "nie aktualizuj", arkusz i tak próbuje aktualizować linki.
Przesiedziałem wczoraj ze 3 godziny nad opcjami arkusza, próbując "wyprostować" arkusz i szukając w ustawieniach co można zrobić - i nic.
Dzisiaj pożegnałem się z wersją 3.1 i zainstalowałem z powrotem wersję 3.01 i problemu z komunikatami Błędu nie ma. Wszystko działa.
O co chodzi?
pzdr
blazej61
- mellonedain
- Kontakt:
Re: Komunikaty błędów w Calc w OO 3.1
Być może kolejny błąd w integracji z plikami binarnymi pakietu konkurencyjnego. Już kilka zostało odkrytych i zgłoszony. Np. OOo 3.1 znów się wiesza w pewnych okolicznościach przy próbie zapidu do DOC (najprawdopodobniej na wszystkich systemach).
Dzięki bardzo za info. Tzn rozumiem, że lepiej poczekać na kolejny update?
pzdr
blazej61
pzdr
blazej61
- mellonedain
- Kontakt:
Wspomniany przeze mnie błąd niestety zostanie poprawiony najwcześniej dla wersji 3.2. Ale nic więcej nie możemy zrobić jak tylko czekać.
Mimo to proszę przedstaw dokładnie której wersji OOo używasz (okno O programie -> napis: OOo3.1mXX/ ja mam OOo 3.1m11) , system którego używasz oraz wszystko co pozwoli na ponowne wywołanie tego problemu, aby można to było sprawdzić dokładnie i zgłosić w IssueZilli
Mimo to proszę przedstaw dokładnie której wersji OOo używasz (okno O programie -> napis: OOo3.1mXX/ ja mam OOo 3.1m11) , system którego używasz oraz wszystko co pozwoli na ponowne wywołanie tego problemu, aby można to było sprawdzić dokładnie i zgłosić w IssueZilli
Witam,
czy ktoś używa najnowszego OpenOffice Novell Edition 3.1.9? mam problem, bo zamiast "," w komórkach wstawia mi ";" i krzyczy "Błąd 509".
Będę zobowiązany za pomoc.
czy ktoś używa najnowszego OpenOffice Novell Edition 3.1.9? mam problem, bo zamiast "," w komórkach wstawia mi ";" i krzyczy "Błąd 509".
Będę zobowiązany za pomoc.
Ostatnio zmieniony pn cze 29, 2009 5:32 pm przez Jan_J, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja i ortografia
Powód: interpunkcja i ortografia
zauwazylem, ze krzyczy blad gdy w formule pojawia sie "," bo wowczas interpretuje go jako ";", co wiecej "," w komorce z sama wartoscia jest OK tylko jak wklejam albo edytuje jaks formule jest zle. Co wiecej dotyczy to tylko nowych formul a nie juz tych, ktore sa obecne
ps. do moderatora - nielubie polskich znakow dialektycznych - takie zboczenie informatyka
ps. do moderatora - nielubie polskich znakow dialektycznych - takie zboczenie informatyka
- mellonedain
- Kontakt:
Nie do końca rozumiem:
OOo w formułach jako separatora używa średnika ';' a nie przecinka. Przyczyna jest bardzo prosta. Np. w języku polskim przecinek oddziela części całkowite liczby od dzięsiętnych. Podanie:
Z kolei użycie przecinka powinny wywołać błąd 511 zw. z brakiem parametru (zmiennej).
A poprawnie:
Wszystko w należytym porządku. Jeżeli nie o to chodzi to proszę o doprecyzowanie, ew. zapytanie o tem problem u producenta wydania, czyli Novella.
Błąd 509 można wywołać tak:
A oznacza: Brak operatora
Więcej: Pomoc -> Index -> hasło: "kody błędów w programie OpenOffice.org Calc"
Kod: Zaznacz cały
OOo w formułach jako separatora używa średnika ';' a nie przecinka. Przyczyna jest bardzo prosta. Np. w języku polskim przecinek oddziela części całkowite liczby od dzięsiętnych. Podanie:
=ATAN2(10;11) daje 0,83
=ATAN2(10,5)
=ATAN2(10,5;11) daje 0,81
Błąd 509 można wywołać tak:
=ATAN2(10,5;11)C4
Więcej: Pomoc -> Index -> hasło: "kody błędów w programie OpenOffice.org Calc"