Od razu mówię, że jestem pierwszy raz na tym forum i jestem bardzo początkujący w Open Office Base
Mam stworzoną tabele. Mam tam parę rekordów. Chciałbym dopełnić tą tabele rekordami z pliku. Czy istnieje jakiś sposób żeby to zrobić?
Dodatkowa rzecz jest taka, że nie chciałbym tego robić przez otwieranie tego pliku za pomocą Base'a bo wtedy tabela, która się tworzy jest tylko do odczytu. Nie mogę jej edytować, a taką możliwość muszę mieć. Poza tym nie mogę też dodawać nowych tabel a to też będzie mi potrzebne.
Będę szczęśliwy jeśli ktoś będzie potrafił mi pomóc
Jak wypełnić bazę z pliku?
Jak wypełnić bazę z pliku?
OpenOffice 3.4 na Windows XP
Re: Jak wypełnić bazę z pliku?
Z jakiego pliku?
Z pliku tekstowego albo skoroszytu najprościej będzie wstawić dane makropoleceniem wymuszającym rekord po rekordzie sql-owe INSERT.
Kod: Zaznacz cały
Sub Test()
kontekst=createUnoService("com.sun.star.sdb.DatabaseContext")
baza = kontekst.getByName("Nazwa źródła danych")
polaczenie = baza.GetConnection ("","")
kursor= polaczenie.createStatement
rem dwie instrukcje możesz powtarzać w pętli tyle razy, ile rekordów chcesz wstawić.
rem zamiast NULL trzeba skądś brać wartości, np. z kolejnych wierszy pliku albo z arkusza.
for i = 0 to 10
zapytaniesql = "insert into ""Nazwa tabeli"" values (NULL, NULL, NULL)"
kursor.executeUpdate(zapytaniesql)
next i
polaczenie.close()
End Sub
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
A łatwiej jest tak: http://user.services.openoffice.org/en/ ... 13&t=55653
JJ