Witam,
taka sytuacja: do komórki w kol. B trzeba wstawić wyszukaną wartość z kryterium wyszukiwania w kol. A i z macierzy z ZEWNĘTRZNEGO pliku. I to nie działa. Jak te dane z macierzy zewnętrznej wkleję do nowego arkusza w tym samym pliku w którym jest ta funkcja wyszukiwania - to jest OK. Dlaczego?
Pozwalam załączyć sobie przykład "proba.ods". Jeżeli ten arkusz 'baza" w nim zawarty zapisać jako osobny plik "baza.ods" to wartości "st" i "kon" nie wyświetlają się prawidłowo wyświetla mi się "#N/D") po odwołaniu do zewnętrznego pliku...
pzdrawiam
Thalgonis
Działanie funkcji Wyszukaj.pionowo
Działanie funkcji Wyszukaj.pionowo
- Załączniki
-
- proba.ods
- (13.35 KiB) Pobrany 251 razy
LibreOffice 3.5.6.2, MacOS 10.8
Re: Działanie funkcji Wyszukaj.pionowo
U mnie działa bez zarzutu.Thalgo13 pisze:Jeżeli ten arkusz 'baza" w nim zawarty zapisać jako osobny plik "baza.ods" to wartości "st" i "kon" nie wyświetlają się prawidłowo wyświetla mi się "#N/D") po odwołaniu do zewnętrznego pliku...
Kolejne kroki:
- Tworzę nowy plik calca.
- W A1 wpisuję 100, ma to reprezentować ilość na stanie (u ciebie "st").
- W A2 wpisuje kondycje "BD".
- Zapisuje plik pod jakąś nazwą i zamykam.
- W pliku który wstawiłeś w B2 wpisuje formułę.
Kod: Zaznacz cały
=DDE("soffice";"twoja ścieżka z nazwą pliku - patrz poprzedni krok";"Arkusz1.A1")
- W B3 podobnie tylko zmieniam odwołanie. Funkcja prawidłowo pobiera i wyświetla dane.
- PPM na zakładce arkusza "Baza" i wybieram Przenieś/kopiuj...
- Wybieram kopiuj, nowy dokument i OK. Zostaje utworzony nowy dokument ze skopiowanym arkuszem. Już na tym etapie wszystkie łącza działają prawidłowo.
- Zapisuję, zamykam i otwieram ponownie = wszystko działa jak trzeba
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Przyznam szczerze, że nie za bardzo rozumiem tę funkcję DDE - co mam wstawić w pole Serwer? Plik i zakres rozumiem...
Nie mogę przetestować tej funkcji...
Chociaż podejrzewam, że nie o to tu chodzi...
Mam codziennie robić zestawienie emitowanych audycji. Audycje, te same, są nadawane w różnych godzinach. W danych, które otrzymuję nazwy audycji są skrótowe. Należy do tych skrótów dopasować pełną nazwę. Pełne nazwy audycji są rozpisane w osobnym pliku. Ponieważ mam to robić codziennie, to w pliku "Dzień 1" ustawiam sobie łącze (no właśnie, jakie?) do tego zewnętrznego pliku "Nazwy", a potem chcę uzyskać efekt, że chwytając za kwadracik w prawym dolnym rogu komórki i przeciągając go w dół kopiuje mi się funkcja "przypasowania nazw do skrótów" z odpowiednią zmianą adresacji.
Bo na zasadzie kopiuj/wklej to działa - tzn. robię wyszukaj.pionowo (do zewnętrznego pliku) w pierwszym odwołaniu, kopiuję to odwołanie, a następnie wklejam obok odpowiednich skróconych nazw - i to działa. O wiele szybciej szło by przeciągnięcie myszką tej pierwszej formuły na sam dół listy z samokopiowaniem...
Mam problem tylko z tym, że przed i po każdego bloku audycji musi być stałka, która nie jest brana pod uwagę, czyli to kamórka na wysokości tej stałki ma być pusta. Przy takim układzie samokopiowanie głupieje...
Tak to ma wyglądać m.w.
plansza [pusto]
pr1 Program 1 czas <--- ten rząd chciałbym "ściągać" na dół arkusza, aby sam się odpowiednio wypełnił
pr2 Program 2 czas
pr1 Program 1 czas
pr3 Program 3
plansza [pusto]
plansza [pusto]
pr1 Program 3 czas
pr2 Program 1 czas
pr1 Program 2 czas
pr3 Program 3 czas
plansza [pusto]
Nie mogę przetestować tej funkcji...
Chociaż podejrzewam, że nie o to tu chodzi...
Mam codziennie robić zestawienie emitowanych audycji. Audycje, te same, są nadawane w różnych godzinach. W danych, które otrzymuję nazwy audycji są skrótowe. Należy do tych skrótów dopasować pełną nazwę. Pełne nazwy audycji są rozpisane w osobnym pliku. Ponieważ mam to robić codziennie, to w pliku "Dzień 1" ustawiam sobie łącze (no właśnie, jakie?) do tego zewnętrznego pliku "Nazwy", a potem chcę uzyskać efekt, że chwytając za kwadracik w prawym dolnym rogu komórki i przeciągając go w dół kopiuje mi się funkcja "przypasowania nazw do skrótów" z odpowiednią zmianą adresacji.
Bo na zasadzie kopiuj/wklej to działa - tzn. robię wyszukaj.pionowo (do zewnętrznego pliku) w pierwszym odwołaniu, kopiuję to odwołanie, a następnie wklejam obok odpowiednich skróconych nazw - i to działa. O wiele szybciej szło by przeciągnięcie myszką tej pierwszej formuły na sam dół listy z samokopiowaniem...
Mam problem tylko z tym, że przed i po każdego bloku audycji musi być stałka, która nie jest brana pod uwagę, czyli to kamórka na wysokości tej stałki ma być pusta. Przy takim układzie samokopiowanie głupieje...
Tak to ma wyglądać m.w.
plansza [pusto]
pr1 Program 1 czas <--- ten rząd chciałbym "ściągać" na dół arkusza, aby sam się odpowiednio wypełnił
pr2 Program 2 czas
pr1 Program 1 czas
pr3 Program 3
plansza [pusto]
plansza [pusto]
pr1 Program 3 czas
pr2 Program 1 czas
pr1 Program 2 czas
pr3 Program 3 czas
plansza [pusto]
LibreOffice 3.5.6.2, MacOS 10.8
Jeżeli plik jest na twoim komputerze to wpisz tak jak jest w przykładzie -"soffice"Thalgo13 pisze:Przyznam szczerze, że nie za bardzo rozumiem tę funkcję DDE - co mam wstawić w pole Serwer?
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Patrz help do funkcji DDE https://help.libreoffice.org/scalc/SC_H ... _id3154680
Czy na pewno wpisujesz pełną ścieżkę dostępu do pliku?
Czy na pewno wpisujesz pełną ścieżkę dostępu do pliku?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)