Nie chce ujemnych wrtości w komórkach

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
JohnyB

Nie chce ujemnych wrtości w komórkach

Post autor: JohnyB »

Witam
Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego tytułu, dlatego odważyłem się prosić o pomoc
Mam problem z wartościami ujemnymi
Wyliczenie nadgodzin wygląda tak:
Z wyliczeń wynika że np A1-B1 wartość wynosi -3 (w C1)
Kolumna C sumuje wartości i ten "-" tam nie pasuje
Dołączam plik
znając życie rozwiązanie okaże się banalnie proste ale mnie się nie udało tego znaleźć

Z góry dziękuję Kolegom za pomoc
Załączniki
Przykład.ods
(17.26 KiB) Pobrany 208 razy
Apache Open office 4.1.0
Windows 7 home premium
laptop Sony VAIO
Minio

Re: Nie chce ujemnych wrtości w komórkach

Post autor: Minio »

Doraźnie, na etapie sumowania, możesz to rozwiązać funkcją SUMA.JEŻELI:

Kod: Zaznacz cały

=SUMA.JEŻELI(N10:N16;">0")
Innym, prawdopodobnie lepszym, sposobem jest kontrolowanie wartości na poziomie obliczenia komórek w kolumnie N. Ty bezwarunkowo odejmujesz wartość z kolumny F (liczba nadgodzin w danym dniu) od wartości z komórki G10 drugiego arkusza (limit nadgodzin [płatnych?] 50%). Lepiej chyba będzie sprawdzać, czy liczba nadgodzin jest większa od limitu, i, jeśli nie, to dać po prostu liczbę nadgodzin; w przeciwnym wypadku dać różnicę.

Poza tym, o ile dobrze rozumiem Twój arkusz, to ogólny zamysł jest taki, że pierwsze dwie nadgodziny idą na poczet 50%, a pozostałe na poczet 100%. Jeżeli mam rację, to korzystniej będzie odzwierciedlić tę kolejność w obliczeniach (na razie masz kolejność odwróconą: 100% to liczba nadgodzin pomniejszona o limit 50%, co prowadzi do błędów, gdy całkowita liczba nadgodzin jest mniejsza niż limit 50%). Można to zrobić np. tak:
w komórce N10:

=JEŻELI(F10<='Bilans miesięcznygodzin'.$G$10;F10;'Bilans miesięcznygodzin'.$G$10)
w komórce M10:

=F10-N10
kolumna N jest wtedy zatytułowana „50%”, a kolumna M „100%” (odwrotnie niż u Ciebie).

Wreszcie, póki co, nie kontrolujesz poprawności założenia, że maksymalnie można pracować 12 godzin dziennie. W załączonym przykładzie we wtorek ktoś ma wpisane, że pracował 13 godzin.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
JohnyB

Re: Nie chce ujemnych wrtości w komórkach

Post autor: JohnyB »

Witam i wielkie dzięki za podpowiedź
to jest akurat mój arkusz rozliczeń a wartości wpisałem z pały żeby sprawdzić czy to pracuje
Chwilowo nie mam czasu żeby to przerobić ale po południu skoryguję według Twoich uwag
Serdeczne dzięki
Apache Open office 4.1.0
Windows 7 home premium
laptop Sony VAIO
ODPOWIEDZ