Dlaczego Writer jest niedopracowanym programem?

Użytkowanie edytora dokumentów
GrzegorzB

Dlaczego Writer jest niedopracowanym programem?

Post autor: GrzegorzB »

Witam.

Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego Writer jest niedopracowanym edytorem tekstu? Jest dużo utrudnień.Żeby cokolwiek zrobić to trzeba się na klikać, naszukać w różnych opcjach. Ma sporo błędów, które nie są w żaden sposób usuwane.

Jednym z błędów jest wklejanie obrazka tam gdzie nie powinno go być. Zamiast pod tekstem Wilgoć sprawcą korozji to obrazek został wstawiony u góry strony. Proszę zobaczyć załącznik jak to wygląda. Ręce opadają.
Załączniki
Najistotniejsze czynniki warunkujące jakość i trwałość obwodów drukowanych.odt
(22.38 KiB) Pobrany 134 razy
OpenOffice 4.1.0 System operacyjny Windows7.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Dlaczego Writer jest niedopracowanym programem?

Post autor: Jermor »

Mylisz jednak niedopracowanie z brakiem wiedzy.
Obrazek jest tam, bo jest zakotwiczony do strony.
Kliknij prawym przyciskiem myszki, wybierz "Zakotwiczenie do akapitu" i przeciągnij kotwicę do akapitu przy którym ma być ten obrazek.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
GrzegorzB

Post autor: GrzegorzB »

Jak dla mnie jest to program w którym zamiast ułatwiać pracę to jest tak utrudniona praca że szkoda gadać. Tak jak w tym przypadku trzeba szukać jakiś zakotwiczeń żeby rysunek był tam gdzie powinien być. Zgadza się?

A co zrobić jak od tak sobie Writer zawiesi się bo to się dość często zdarza. Czy to jest normalny objaw? Chyba nie.
OpenOffice 4.1.0 System operacyjny Windows7.
Minio

Post autor: Minio »

Ja zgadzam się z Grzegorzem, że Writer jest programem niedopracowanym:
  • Tryb dokumentu głównego jest bardzo zaniedbany. Zaczynając od tego, że z punktu widzenia kodu pakietu Dokument główny jest najwyraźniej czymś innym niż Writer (w związku z czym wszelkie modyfikacje dokonane w interfejsie Writera muszą być odtworzone w interfejsie dokumentu głównego - 67014), a kończąc na tym, że każda modyfikacja musi być wykonana w dokumencie źródłowym, ale zweryfikowana w dokumencie głównym. Odnośnik do treści umieszczonej w innym pliku oznacza bardzo uciążliwą żonglerkę pomiędzy oknem Writera a oknem dokumentu głównego (pole ma inną szerokość we Writerze niż w dokumencie głównym).
  • Moduł bibliograficzny jest śmiechu warty.
  • Od wersji 4.0 LibreOffice nie można kopiować stylów pomiędzy dokumentami (60589).
  • Nie jest możliwe powiązanie poziomu numeracji z akapitem, co utrudnia tworzenie pewnej klasy szablonów (42920).
  • Zaawansowane funkcje typograficzne fontów są dostępne tylko przy używaniu plików obsługujących standard Graphite, co oznacza wybór z oszałamiającej liczby jakichś 15 rodzin (nawiasem mówiąc, u mnie nigdy ta funkcja nie działała).
Natomiast przesłanki wątkotwórcy skomentuję jedynie przy pomocy przysłowia: złej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
ODPOWIEDZ