Mam kilka arkuszy, w których są listy różnych rzeczy (filmy, które chcę obejrzeć i książki, które chcę przeczytać) i ich opisy - cena, długość filmu, rok powstania. Umiem sortować wiersze według wartośći kolumn (np. mogę posortować cały wiersz - tytuł filmu, jego długość, rok powstania w trzech różnych komórkach - po jednej, wybranej wartości, np. po roku powstania). Czy jednak jest prosty sposób na dodanie do kolumn jakiegoś przycisku, który sam sortowałby całą tabelę według wybranej wartości?
Chodzi mi o coś, co na przykład można robić na Wikipedii: link do listy laureatów nagrody Nobla. Możemy posortować listę laureatów według wybranej wartości (język, w którym pisali, rok, w którym otrzymali nagrodę itp.) używając małych przycisków. Czy można zrobić coś takiego w OpenOffice Calc?
Łatwe sortowanie zawartości kolumn w arkuszu
-
Łatwe sortowanie zawartości kolumn w arkuszu
Windows Vista 32bit, OpenOffice 4.1.1
Re: Łatwe sortowanie zawartości kolumn w arkuszu
Dokładnie tak jak jest na Wikipedii to się nie da.
Najbliżej jest Dane → Filtr → Autofiltr. Pojawią się przyciski, po naciśnięciu których będą opcje sortowania (i parę innych).
Najbliżej jest Dane → Filtr → Autofiltr. Pojawią się przyciski, po naciśnięciu których będą opcje sortowania (i parę innych).
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Re: Łatwe sortowanie zawartości kolumn w arkuszu
Tylko w LO. W Apache OO nadal autofiltr służy tylko do filtrowania, jak wskazuje nazwa.Minio pisze:Dane → Filtr → Autofiltr. Pojawią się przyciski [...]
//
Przy okazji -- hm -- drobna wątpliwość. Dawniej autofiltry działały ulotnie, tj. po odwołaniu działania narzędzia dane pozostawały niezmienione. Sortowanie dokonane przez "autofiltr" -- przeciwnie, pozostawia trwały skutek.
Na dodatek operacja sortowania nie jest filtrem, bo wymaga znajomości kompletu danych, podczas gdy filtr obsługuje rekord po rekordzie.
Umożliwienie sortowania w połączeniu z selekcją/filtrem jest chyba dobre z ergonomicznego punktu widzenia. Ale czy nazwa jest w porządku, i czy wynik powinien być trwały? (tak, wiem, Excel i takie tam).
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)