Panie i Panowie,
mam takie zagadnienie i nie wiem jak to ugryźć...
W jednym arkuszu, który nazwałem "KOMPONENTY" stworzyłem sobie listę wszystkich komponentów (jedna kolumna) z ich cenami (druga kolumna) i jeszcze innymi danymi w kilku kolumnach, jakie używam do budowy rolet. Na innym arkuszu chcę zrobić kalkulację rolety (robimy ich kilka rodzajów więc arkuszy będzie też kilka). Będzie tam możliwość wybierania poszczególnych elementów rolety z rozwijanej listy bazującej na poszczególnych sektorach kolumny z nazwami komponentów w arkuszu "KOMPONENTY".
I teraz mam takie pytanie:
Jak zrobić, żeby po wybraniu komponentu przerzucało mi również jego cenę do arkusza z kalkulacją???
Dodam, że nie mam możliwości posortowania listy komponentów, gdyż ich kolejność zależna jest od rodzaju rolety i dostawcy...
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam, WE
Prośba o pomoc.
Prośba o pomoc.
LO_6.0.2 na WIN 10 HOME 64 bit
Re: Prośba o pomoc.
Najprościej to za pomocą funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO.
Zadziała, o ile nazwy komponentów w pierwszej kolumnie są unikatowe. W wiadomości wspominasz o „sektorach kolumny”, co każe mi stawiać pod znakiem zapytania spełnienie warunku unikatowości. Jeżeli kolumna jest podzielona na „sektory”, a każdy komponent ma nazwę unikatową w ramach sektora, ale niekoniecznie unikatową w całej kolumnie, to proponuję zmodyfikować bazę komponentów w taki sposób, aby pierwsza kolumna zawierała unikatowy klucz złożony z nazwy sektora oraz nazwy komponentu.
I jeszcze jedna uwaga — gdy mówisz o kilku plikach, to zaczynasz dotykać granic tego, gdzie arkusz kalkulacyjny jest nadal używalny. Arkusz to nie jest baza danych z prawdziwego zdarzenia i im bardziej skomplikowana staje się Twój system, tym mniej arkusz nadaje się do jego implementacji. Np. za chwilę będziesz chciał w bazie komponentów przechowywać ich liczbę w magazynie, i automatycznie ją zmniejszać gdy w drugim arkuszu dodajesz zlecenie na wykonanie rolety. I wtedy okaże się, że arkusz bardziej Ci przeszkadza, niż pomaga w realizacji tego zadania.
Zadziała, o ile nazwy komponentów w pierwszej kolumnie są unikatowe. W wiadomości wspominasz o „sektorach kolumny”, co każe mi stawiać pod znakiem zapytania spełnienie warunku unikatowości. Jeżeli kolumna jest podzielona na „sektory”, a każdy komponent ma nazwę unikatową w ramach sektora, ale niekoniecznie unikatową w całej kolumnie, to proponuję zmodyfikować bazę komponentów w taki sposób, aby pierwsza kolumna zawierała unikatowy klucz złożony z nazwy sektora oraz nazwy komponentu.
I jeszcze jedna uwaga — gdy mówisz o kilku plikach, to zaczynasz dotykać granic tego, gdzie arkusz kalkulacyjny jest nadal używalny. Arkusz to nie jest baza danych z prawdziwego zdarzenia i im bardziej skomplikowana staje się Twój system, tym mniej arkusz nadaje się do jego implementacji. Np. za chwilę będziesz chciał w bazie komponentów przechowywać ich liczbę w magazynie, i automatycznie ją zmniejszać gdy w drugim arkuszu dodajesz zlecenie na wykonanie rolety. I wtedy okaże się, że arkusz bardziej Ci przeszkadza, niż pomaga w realizacji tego zadania.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Amen. Jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Oczywiście mam w głowie ciągłe rozbudowywanie tego systemu, więc i taka myśl pewnie przyjdzie z czasem...Minio pisze: Np. za chwilę będziesz chciał w bazie komponentów przechowywać ich liczbę w magazynie, i automatycznie ją zmniejszać gdy w drugim arkuszu dodajesz zlecenie na wykonanie rolety. I wtedy okaże się, że arkusz bardziej Ci przeszkadza, niż pomaga w realizacji tego zadania.
Co proponował byś w takim przypadku?
Może w ogóle zacząć u podstaw w innym miejscu???
Pozdrawiam, WE
Minio pisze:Najprościej to za pomocą funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO.
Witam ponownie,
nazwy komponentów są unikatowe. Nie ma dwóch identycznych. Jednak coś mi nie zagrało...
=WYSZUKAJ.PIONOWO(AQ164;Komponenty.B3:B19;Komponenty.I3:I19) i wynikiem jest #ARG. Dodam, że komórki są w formacie "WALUTA 1234,56". Próbowałem tez w formacie "LICZBA" i też nic nie dało...
Witam,
masz błąd w składni funkcji. Powinno być tak.
=WYSZUKAJ.PIONOWO(AQ164;Komponenty.B3:I19;8;0)
AQ164 - tego szukasz
Komponenty.B3:I19 - w takiej macierzy
8 - zwraca wartość z 8 kolumny (w twoim przypadku z kolumny I) podajesz tu numer kolumny zaznaczonej macierzy.
0 - wyszukiwanie dokładne.
Pozdrawiam
masz błąd w składni funkcji. Powinno być tak.
=WYSZUKAJ.PIONOWO(AQ164;Komponenty.B3:I19;8;0)
AQ164 - tego szukasz
Komponenty.B3:I19 - w takiej macierzy
8 - zwraca wartość z 8 kolumny (w twoim przypadku z kolumny I) podajesz tu numer kolumny zaznaczonej macierzy.
0 - wyszukiwanie dokładne.
Pozdrawiam
Apache Office 4.0.1
Windows XP Pro SP3
Windows XP Pro SP3
Teoretycznie do takich sytuacji został stworzony Base.WindEater pisze:Co proponował byś w takim przypadku?
Niestety, Base ma dość słabą dokumentację. Jest też na tyle różny od swojego odpowiednika z pakietu Microsoftu, Accessa, że o wiele bogatsza dokumentacja z Accessa na niewiele przyda się przy pracy z Base. Efekt tego jest taki, że niewiele osób wie jak używać Base i niewiele osób jest w stanie pomóc z ewentualnymi problemami. Widać to nawet tutaj na forum.
Zamiast tego możesz skorzystać z dowolnego innego silnika bazodanowego, a logikę operacji przenieść do dowolnego innego języka programowania. Identyczny efekt osiągniesz przy pomocy choćby MySQL oprawionego PHP, przy czym liczba osób znających ten duet jest znacznie większa niż liczba osób znających Base. Właściwie to napisze Ci to każdy student informatyki za dwie miski ryżu (oczywiście jakość będzie adekwatna do ceny).
Gdy chcesz iść w kierunku pełnej automatyzacji procesu zarządzania produkcją, to pewnie na rynku działają firmy oferujące gotowe produkty do tego. Cena raczej będzie wyższa niż kwota zaproponowana przez wspomnianych studentów, ale dostaniesz profesjonalne wsparcie techniczne i produkt, który ma za sobą ileś wydań i ileś wdrożeń u iluś klientów (tzn. można mieć nadzieję, że najbardziej krytyczne błędy są już dawno naprawione). To nie jest moja działka, więc żadnych nazw podać nie jestem w stanie.
Mój blog o używaniu LibreOffice
@WindEater
Pozwolę sobie na małą zmianę tematu. Naprawdę uważasz, że tytuł Twojego problemu powinien brzmieć "Prośba o pomoc"? Mamy tu blisko 12 tysięcy wątków. Wyobrażasz sobie każdy z tytułem jak ten tutaj? Proponuję go zmienić na bardziej stosowny.
Pozwolę sobie na małą zmianę tematu. Naprawdę uważasz, że tytuł Twojego problemu powinien brzmieć "Prośba o pomoc"? Mamy tu blisko 12 tysięcy wątków. Wyobrażasz sobie każdy z tytułem jak ten tutaj? Proponuję go zmienić na bardziej stosowny.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.