Witam w jaki sposób można spełnić kilka warunków w formatowaniu warunkowym?
Dodałem odpowiedni styl, który ma zmieniać kolor komórki jeśli spełnia określone wyrażenie.
W formatowaniu warunkowym dodałem FORMUŁA JEST: =JEŻELI($suma.$F2="Dom";PRAWDA()) oraz zaznaczyłem zakres w jakim ma być poszukiwany żądany warunek i w momencie kiedy w zadanym zakresie znajduje się wpis "Dom" kolor komórki ulega zmianie.
Chciałbym dodać kolejny warunek, który ma mieć zastosowany taki sam styl, ale ma wyszukać inną nazwę.
Czy jakieś inne rozwiązanie oprócz dodanie drugiej formuły w tym samym zakresie z inną nazwą?
[SOLVED]Formatowanie warunkowe - kilka funkcji jeżeli.
[SOLVED]Formatowanie warunkowe - kilka funkcji jeżeli.
Ostatnio zmieniony czw paź 30, 2014 3:17 pm przez plejaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre 4, Windows 7 64 bit HP
Re: Formatowanie warunkowe - kilka funkcji jeżeli.
Wydaje mi się, że da się prościej, ale nie mam pamięci do nazw funkcji, więc niech będzie WYSZUKAJ.PIONOWO na wektorze — patrz załącznik.plejaz pisze:Czy jakieś inne rozwiązanie oprócz dodanie drugiej formuły w tym samym zakresie z inną nazwą?
Wywoływanie funkcji PRAWDA jest w tym przypadku zbędne. Funkcja JEŻELI ma tylko jeden wymagany argument — warunek do sprawdzenia. Gdy warunek ten jest spełniony, to zwraca drugi argument; gdy drugi argument nie jest podany, to zwracana jest domyślna wartość PRAWDA. Gdy warunek nie jest spełniony, to zwracany jest trzeci argument; w przypadku jego nieobecności, zwracana jest domyślna wartość FAŁSZ.plejaz pisze:W formatowaniu warunkowym dodałem FORMUŁA JEST: =JEŻELI($suma.$F2="Dom";PRAWDA())
- Załączniki
-
- wyszukaj-pionowo.ods
- (22.31 KiB) Pobrany 222 razy
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64