Nowe przypisy od nowego rozdziału

Użytkowanie edytora dokumentów
Sagez

Nowe przypisy od nowego rozdziału

Post autor: Sagez »

Hej,

Jestem studentem i w mojej pracy licencjackiej w każdym rozdziale przypisy muszą się zaczynać od nowa, tzn np. mam już rozdział pierwszy z przypisami od 1 do 30, zaczynam pisać rozdział drugi, wstawiam przypis i ten przypis, jako że jest w nowym rozdziale powinien mieć numer 1 a nie 31. Jak można ustawić coś takiego, że przypisy zaczynają się od nowa w każdym rozdziale?
Mam nadzieję, że zrozumieliście mnie Państwo.

Będę bardzo wdzięczny za objaśnienie krok po kroku.
Open Office 4.0.1 na Windows 7
Awatar użytkownika
Astur

Re: Nowe przypisy od nowego rozdziału

Post autor: Astur »

1. Utwórz nowy dokument.
2. Wstaw w nim tyle sekcji, ile jest rozdziałów (Wstaw --> Sekcja).
3. W oknie wstawiania sekcji, w zakładce Przypisy dolne/końcowe, zaznacz Zbierz na końcu tekstu i numeruj od nowa. Zrób to wstawiając każdą sekcję.
4. Do każdej sekcji wkopiuj osobny rozdział z pracy, którą już napisałeś.
Przypisy będą się znajdować na końcu tekstu w danym rozdziale (a nie na odpowiednich stronach). Nie jestem całkiem pewny, czy o to chodziło, ale nie mogę sobie dać rady z przypisami końca sekcji. Nie chcą się u mnie numerować od nowa. Pewnie to kolejny bug.
Może u ciebie będzie działało...
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Sagez

Post autor: Sagez »

Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź, sprawdzę niedługo. Trzymaj się :)
Open Office 4.0.1 na Windows 7
Minio

Post autor: Minio »

Narzędzia → Przypisy dolne/końcowe → karta „Przypisy dolne” → pole „Zliczanie” przestaw na „Na rozdział”.
Pierwszy przypis po każdym akapicie ze stylem „Nagłówek 1” będzie oznaczony numerem 1.

Nie umieszczaj przypisów na końcu rozdziału, chyba że na wyraźne żądanie promotora. Jest to jedno z najmniej przystępnych rozwiązań i gwarantuje, że prawie nikt tych przypisów nie przeczyta.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
ODPOWIEDZ