Seria danych wiersz/kolumna

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
prymasso

Seria danych wiersz/kolumna

Post autor: prymasso »

Witajcie.

Mam taki problem.
Posiadam tabelę składającą się z 20 kolumn i ponad 700 wierszy, których stale przybywa.
Komórki zawierają formuły prezentujące liczby.
Potrzebuję zrobić odwołanie do co drugiego wiersza w sposób następujący:
=w3
=w5
=w7
=w9
itd. do =w721
I tak dla każdej kolumny (odpowiednio x,y,z,aa,ab itd.) co nie jest problemem wiadomo kopiuj/wklej i kolejne kolumny wiersza uzupełniam.
Problem jest z serią danych wierszy przeciągnięcie w dół nie działa tak jak ma to miejsce ze zwykłymi liczbami.
Wprowadzając liczby:
3
5
7
9
i przeciągając w dół kolejna liczbę jaką otrzymam to 11 itd.
Jak to zrobić żeby taki sam efekt uzyskać ale, z adresami wierszy?
Bo gdy wpiszę =w3 (w - kolumna, 3 - numer wiersza) w niższym wierszu =w5 zaznaczę oba i przeciągnę w dól to mam w trzecim wierszu znowu =w5.
Jak bym nie kombinował to powtarzają mi się adresy komórek z danej kolumny.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i od razu dopowiem, że edycja--->wypełnienie--->seria nie przyjmuje wartości =w3 a narzędzia--->opcje--->listy sortowania albo coś robię źle albo dodawanie nowej listy zawierającej czy to =w3,=w5,=w5,=w7 lub 3,5,7,9 nic nie daje.

Pozdrawiam.
Libre Office 4.4.2
arras_1

Re: Seria danych wiersz/kolumna

Post autor: arras_1 »

może za pomocą funkcji INDEKS.
Przykład w załączniku, w pierwszym wierszu numery kolumn które interesują, w pierwszej kolumnie numery wierszy .
Załączniki
aa.ods
(10.97 KiB) Pobrany 384 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
prymasso

Re: Seria danych wiersz/kolumna

Post autor: prymasso »

Dziękuję za odpowiedź. Nie korzystałem dotychczas z tej funkcji.
Jednak znalazłem rozwiązanie zanim odpowiedziałeś.
Nie pisałem wcześniej bo nie chciałem pisać posta pod postem.

Rozwiązałem to w sposób następujący:
1. utworzyłem trzy pomocnicze kolumny
2. do każdej z nich wprowadziłem ciąg znaków kolejno w kolumnie AA ciąg 3,5,7,9,11,13 (i przeciągnąłem w dół - wiadomo z liczbami seria działa bez problemu) w kolumnie AB serie danych ze znakiem "=" (samo równa się jest traktowane jako tekst) a w kolumnie AC serię z litera "w".
3. następnie w kolumnie AD użyłem formuły "=złącz.teksty(AB1;AC1;AA1)" w efekcie otrzymałem tekst "=w3" w pierwszym wierszu, "=w5" w drugim wierszu, "=w7" w trzecim wierszu itd.
4. kolejnym krokiem jest teraz skopiowanie całej kolumny AD i wklejenie jako tekst niesformatowany do kolumny w której mają znaleźć się odwołania do wierszy w kolumnie W
5. po ostatniej operacji tekst jest rozpoznawany jako formuła a ja mogę usunąć kolumny pomocnicze.

Mam w ten sposób otrzymałem kolumnę wypełnioną serią odwołań do kolumny W i pozostaje tylko przeciągnąć/skopiować do sąsiednich kolumn.

Twoje rozwiązanie też załatwia problem, ale pozostawia "śmieci" w postaci kolumny z ciągiem liczb (akurat wiersz z ciągiem liczb robi u mnie za nagłówki więc mógłby zostać) oraz odwołuje się do zakresu a ta moja "baza" ciągle się rozrasta więc później musiałbym pamiętać o zmianach zakresów.
Aczkolwiek modyfikacja formuły "=INDEKS(Arkusz1.A$1:W750;$A2;B$1)" rozwiązuje tę ostatnią niedogodność.
Libre Office 4.4.2
ODPOWIEDZ